Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Atomové jádro, elementární částice
Advertisements

VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Přednášky z lékařské biofyziky Masarykova univerzita v Brně – Biofyzikální centrum Úvod.
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
Historie chemie E = m c2 Zákon zachování hmoty:
CHEMIE
46. STR - dynamika Jana Prehradná 4. C.
Atomová a jaderná fyzika
Model atomu.
Vybrané kapitoly z obecné a teoretické fyziky
OBECNÁ CHEMIE STAVBA HMOTY Ing. Alena Hejtmánková, CSc. Katedra chemie
ELEKTRONOVÁ PARAMAGNETICKÁ (SPINOVÁ) REZONANCE
Big Bang Jak to začalo s po velkém třesku – hadronová éra vesmír je vyplněn těžkými částicemi (protony a neutrony) hustota vesmíru je 1097.
Stavba atomového jádra
6 Kvantové řešení atomu vodíku a atomů vodíkového typu
Konstanty Gravitační konstanta Avogadrova konstanta
ELEKTRONOVÝ OBAL ATOMU I
OPTICKÁ EMISNÍ SPEKTROSKOPIE
Modely atomů.
Relace neurčitosti Jak pozorujeme makroskopické objekty?
Elektromagnetické spektrum
Kvantově mechanické představy
Kvantové vlastnosti a popis atomu
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Jaderná fyzika a stavba hmoty
Elektronový obal atomu
Leptony, mezony a hyperony. Látky = atomy (elektrony, protony a neutrony)
Interakce lehkých nabitých částic s hmotou Ionizační ztráty – elektron ztrácí energii tím jak ionizuje a excituje atomy Rozptyl – rozptyl v Coulombovském.
Chemicky čisté látky.
22. JADERNÁ FYZIKA.
Jak pozorujeme mikroskopické objekty?
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vybrané kapitoly z fyziky se zaměřením na atomistiku a jadernou fyziku
Jaderné reakce.
Stavba atomového jádra
Stavba atomového jádra
Standardní model částic
Urychlovače na nebi a pod zemí, aneb Velký třesk za všechno může
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika
Částicová fyzika Zrod částicové fyziky Přelom 18. a 19. století
Jaderná fyzika Hlavní vlastnosti hmoty jsou dány chováním elektronů. Různé prvky existují v důsledku jader mít různé, celočíselné násobky elementárního.
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika Milan Předota Ústav fyziky a biofyziky Přírodovědecká fakulta JU Branišovská 31 (ÚMBR),
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 16.
Struktura atomu a chemická vazba
Struktura hmoty, nukleární medicína
Zákonitosti mikrosvěta
Model atomu 1nm=10-9m 1A=10-10m.
Stavba látek.
7 Jaderná a částicová fyzika
INSTRUMENTÁLNÍ METODY. Instrumentální metody využití přístrojů.
6 Kvantové řešení atomu vodíku a atomů vodíkového typu 6.2 Kvantově-mechanické řešení vodíkového atomu … Interpretace vlnové funkce vodíkového atomu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_09 Název materiáluKvantování.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Struktura látek a stavba hmoty
Částicový charakter světla
Spektroskopie.
Elektronový obal atomu
stavba atomu – historie 1
Radiologická fyzika Rentgenové a γ záření 4. listopadu 2013.
Radioaktivita.
Stavba atomu.
Stavba atomu.
Hmota Částice Interakce
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
Kvantová fyzika.
OBECNÁ CHEMIE STAVBA HMOTY Ing. Alena Hejtmánková, CSc. Katedra chemie
Stavba atomového jádra
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-10
Balmerova série atomu vodíku
Struktura látek a stavba hmoty
Transkript prezentace:

Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno

Přednášky z lékařské biofyziky Biofyzikální ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, Brno Struktura hmoty http://www.accessexcellence.org/AE/AEC/CC/historical_background.html

Hmota a energie Vše je tvořeno základními částicemi hmoty (látkou) a energetickými poli/silami, což též znamená, že základní strukturní prvky organického a anorganického světa jsou totožné. Živá hmota se liší od hmoty neživé především svým mnohem vyšším stupněm uspořádanosti.

Elementární částice hmoty Elementární (tj. nemající vnitřní strukturu) částice hmoty jsou leptony a kvarky Leptony – elektrony, miony, neutrina a jejich antičástice – lehké částice bez vnitřní struktury Kvarky (u, c, t, d, s, b) – těžší částice bez vnitřní struktury Hadrony – těžké částice tvořené kvarky, např. proton (u, u, d), neutron (d, d, u)

Čtyři základní interakce / energie / silová pole gravitační elektromagnetická silná slabá Silná : slabá : elektromagnetická : gravitační = 1 : 10-3 : 10-15 : 10-40 (pro interakční vzdálenost 10-15 m, tj. přibližně rozměr atomového jádra)

Fotony Fotony – energetická kvanta elektromagnetického pole, nulová klidová hmotnost Energie (jednoho) fotonu: E = h.f = h.c/l h je Planckova konstanta (6.62 x 10-34 J.s), f je frekvence, c rychlost světla ve vakuu l vlnová délka

Částice a energetická kvanta pole Částice látky a energetická kvanta mají schopnost vzájemné transformace (např. elektron a pozitron se při tzv. anihilaci transformují ve dva fotony záření gama – tohoto jevu se využívá v zobrazení pomocí PET).

Kvantová mechanika Chování souborů určitého druhu částic lze popsat rovnicemi, které se podobají rovnicím pro popis vlnění. Vlevo je obrazec vytvořený na fotografické desce souborem elektronů, který prošel krystalovou mřížkou. Obrazec je velmi podobný difrakčním interferenčním obrazcům tvořeným vlnami, např. světlem, po průchodu optickou mřížkou. (http://www.matter.org.uk/diffraction/electron/electron_diffraction.htm)

Kvantová mechanika tunelový jev:

Kvantová mechanika: Heisenbergovy relace (vztahy) neurčitosti dr.dp ≥ h/2p dE.dt ≥ h/2p Poloha r a hybnost p částice nemohou být současně změřeny s na sobě nezávisející přesností (jestliže neurčitost polohy částice – dr – je zmenšena, neurčitost hybnosti částice – dp – automaticky roste). To stejné platí pro současné měření změny energie dE a času dt nutného pro tuto změnu.

Schrödingerova rovnice (k obdivování) Kulové (radiální) souřadnice elektronu v atomu vodíku  - vlnová funkce „jednorozměrná“ S. rovnice S. rovnice pro elektron ve vodíkovém atomu podle http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/quantum/hydsch.html

Řešení Schrödingerovy rovnice Řešení Schrödingerovy rovnice pro elektron ve vodíkovém atomu vede k hodnotám energie orbitálního elektronu. Řešení Schrödingerovy rovnice často vede k číselným koeficientům, které určují možné hodnoty energie. Tyto numerické koeficienty se nazývají kvantová čísla.

Kvantová čísla vodíku Hlavní n = 1, 2, 3 …. (K, L, M, ….) Vedlejší – pro každé n l = 0, 1, 2, …. n – 1 (s, p, d, f …) Magnetické – pro každé l m = 0, ±1, ±2, …±l Spinové magnetické – pro každé m s = ±1/2 Pauliho vylučovací princip – v jednom elektronovém obalu atomu nemohou být přítomny dva nebo více elektronů se stejnou kombinací kvantových čísel.

Ionizace atomů Příklad ionizace: fotoelektrický jev h.f = Ev + ½m.v2 Vazebná energie elektronu Ev je energie, která by byla nutná pro uvolnění elektronu z atomu – závisí především na hlavním kvantovém čísle. excitace ionizace Sekundární elektron Primární foton Příklad ionizace: fotoelektrický jev h.f = Ev + ½m.v2

Emisní spektra Viditelné emisní spektrum vodíku štěrbiny hranol Vodíková výbojka Dexcitační procesy mezi diskrétními energetickými hladinami vedou k emisi fotonů s pouze určitými energiemi, tj. záření o jisté frekvenci, resp. vlnové délce. http://chemed.chem.purdue.edu/genchem/topicreview/bp/ch6/bohr.html

Spektrum vodíku ještě jednou fialová, modrozelená a červená čára podle: http://cwx.prenhall.com/bookbind/pubbooks/hillchem3/medialib/media_portfolio/text_images/CH07/FG07_19.JPG

Excitační (absorpční) spektra atomů Absorpční čáry ve viditelném spektru slunečního světla. Vlnové délky jsou udány v angströmech (Å) = 0,1 nm http://cwx.prenhall.com/bookbind/pubbooks/hillchem3/medialib/media_portfolio/07.html Přechody mezi diskrétními energetickými stavy!!

Excitační (absorpční) spektrum molekul Podle: http://www.biochem.usyd.edu.au/~gareth/BCHM2001/pracposters/dyeZ.htm

Jádro atomu Protonové (atomové) číslo – Z Nukleonové (hmotnostní) číslo – A Neutronové číslo – N N = A - Z Atomová hmotnostní jednotka u = 1,66 x 10-27 kg, tj. 1/12 hmotnosti atomu uhlíku C-12 Elektrický náboj jádra Q = Z x 1,602 x 10-19 C Jestliže relativní hmotnost elektronu = 1  relativní hmotnost protonu = 1836  relativní hmotnost neutronu = 1839

Hmotnostní defekt jádra = měřítko stability jádra: dm = (Z.mp + N.mn) - mj Zdroj: http://cwx.prenhall.com/bookbind/pubbooks/hillchem3/medialib/media_portfolio/text_images/CH19/FG19_05.JPG http://cwx.prenhall.com/bookbind/pubbooks/hillchem3/medialib/media_portfolio/text_images/CH19/FG19_06.JPG

Nuklidy nuklid – jádra se stejnými hodnotami A, Z a energie Izotopy - nuklidy se stejným Z ale různým A Izobary – nuklidy se stejným A ale různým Z Izomery – nuklidy se stejným Z a A, avšak s různou energií (např. Tc99m používané při zobrazení pomocí gama kamery)

Izotopové složení rtuti % zastoupení izotopu v závislosti na A Podle: http://cwx.prenhall.com/bookbind/pubbooks/hillchem3/medialib/media_portfolio/text_images/CH07/FG07_08.JPG

Co je ještě nutné znát? Radionuklidy – nuklidy schopné radioaktivní přeměny Jaderný spin: Jádra mají vlastnost zvanou spin. Jestliže je hodnota spinu nenulová, jádra mají magnetický moment, tj. chovají se jako malé magnety - NMR – nukleární magnetická resonanční spektroskopie a zobrazení pomocí magnetické rezonance (MR) v radiologii jsou metody založené na této vlastnosti.

Autor: Vojtěch Mornstein Obsahová spolupráce: Carmel J Autor: Vojtěch Mornstein Obsahová spolupráce: Carmel J. Caruana Grafika: Lucie Mornsteinová Poslední revize: srpen 2012 Autor: Vojtěch Mornstein Obsahová spolupráce: Carmel J. Caruana Grafika: Lucie Mornsteinová Poslední revize: srpen 2012