Transport postiženého upravila Mgr. Zdeňka Kubíková 11/2007

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zásady první pomoci při zasažení el.proudem
Advertisements

Transport a odsun.
Kolik sloupů vidíš? Dva čtvercové…. Nebo tři kulaté ?
První pomoc První pomoc Výukový text.
© 2004 UTEE FEKT VUT v Brně První pomoc Postup záchranných prací  Zhodnocení příčin úrazu a vyproštění postiženého  Určení rozsahu poranění a poskytnutí.
První pomoc Úrazy ve škole.
Jednotný postup při poskytování první pomoci
a samostatného pohybu těžce zrakově postižených dětí
OS ZJ KŠ PZTSKL ZDTD ZJPZTSKLPZTSKLZJPZTSKL ZD ZJPZTSKL TDZD ZJPZTSKL KŠ ZJ ZD TD PZT VZS KYN POM SKL - Krizový štáb - Záchranná jednotka - Zdravotnické.
Základní informace.
Záchranář a zásady pomoci
TRANSPORT RANĚNÝCH Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
První pomoc při poranění elektrickým proudem
První pomoc Obecná pravidla. Základní pravidlo Jednej klidně (nezmatkuj), ale buď rozhodný!
PRVNÍ POMOC postup u akutní příhody 07
Cesta do školy a z ačátek školního roku Karel Loprais zmocněnec ministra dopravy.
bezvědomí a resuscitace Guidelines 2005
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.16 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Transport raněných Typ: DUM - výkladový Předmět: TVZ Ročník:
Když na rozhraní dvou prostředí dopadají dva paprsky různých barev (např. červený a fialový) pod stejnými úhly dopadu, budou úhly lomu obou paprsků různé.
IMOBILIZACE PŘI PODEZŘENÍ NA PORANĚNÍ KRČNÍ PÁTEŘE
Kriteria třídění koní Podle fylogenetického původu - skupina mongolských koní - skupina orientálních koní iránských arabských araboberberských anglických.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P9_3.15 Tematická oblast: První pomoc, péče o zdraví člověka Srdeční a mozková mrtvice Typ: DUM - výkladový Předmět:
Letecká záchranná služba
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
PRVNÍ POMOC TRANSPORT ZRANĚNÝCH 09
ÚRAZ ELEKTRICKÝM VÝBOJEM A ELEKTRICKÝM PROUDEM. NÍZKÉ NAPĚTÍ DO 1000 V VYPNOUT PROUD,VYPNOUT PROUD, PŘERUŠIT STYK S VODIČEM,PŘERUŠIT STYK S VODIČEM, ZAJISTIT.
Organizace zdravotnické služby v armádě
Jack Russell Terier. Historie  Předchůdce tohoto teriéra je Parson Russellimu, má však kratší nohy  Také rád noruje => díry na vašich záhonkách.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
VY_32_INOVACE_PPM11760NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VY_32_INOVACE_PPM11560NÁP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Traumatologický plán ÚSZS
PRVNÍ POMOC neodkladná resuscitace – DÍTĚ 19
Stále se zvyšující provoz na pozemních komunikacích sebou přináší vyšší rizika vzniku dopravních nehod a jejich následků. Jedním z období, které se projevuje.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
BEZVĚDOMÍ Definice Neschopnost postiženého jakýmkoli způsobem reagovat na vnější i vnitřní podněty.
1. PRVNÍ POMOC – základní informace Mgr. Zdeňka Kubíková 4/2008 FIRST AID Mgr. Kubíková 11/2007.
Zlomeniny, vyprošťování, třídění
Poskytování laické první pomoci do převzetí vzniklé situace profesionály záchranného systému a podpora prevence Barbora Zuchová, Martin Sebera Radek Turin,
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII -1.1 ZÁSADY BEZPEČNOSTI.
Znamená zvedání a přenášení věcí pomocí vašich rukou nebo fyzické námahy Je třeba se naučit správnému zvedání a přenášení věcí jako prevence úrazů a zranění.
Prázdniny 2012 Společná tisková konference Policie ČR, BESIP – Ministerstva dopravy a Českého svazu pivovarů a sladoven dne
OCHRANA ČLOVĚKA ZA MIMOŘÁDNÝCH UDÁLOSTÍ IX 1.POMOC Resuscitace Nepřímá masáž srdce Umělé dýchání Šok Záchrana tonoucího.
RESUSCITACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Popularizace technických oborů a řemesel prostřednictvím interaktivní výuky žáků OP vzdělávání.
zlomeniny, vyprošťování, třídění
Obor: Elektrikář Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Tento projekt je spolufinancován z
Třídění raněných metodou START
Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu
PP – popáleniny ,el. proud, třídění a transport
Letní prázdniny lepší než 2009 ?
CIRKUS od nejmenšího.
Prázdniny bezpečnější
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
STATISTICKÉ CHARAKTERISTIKY
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_1 Páka Šablona číslo: IX Sada číslo: 1
KURZ PRVNÍ POMOCI ZŠ Eden.
Poznávací schopnosti , vnímání - zrakové, sluchové
  Polohování při ošetření je důležité a nemá být náhodné, výběr polohy závisí na druhu poranění a stavu postiženého. Poloha po ošetření musí být taková,
Kurz základní resuscitace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Kolik sloupů vidíš? Dva čtvercové…. Nebo tři kulaté ?
Barevné kytičky Pro malé dětičky – 3 roky.
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Transport postiženého upravila Mgr. Zdeňka Kubíková 11/2007

Transport postiženého za normální situace při poskytování první pomoci ponecháváme manipulaci s postiženým na profesionálech s příslušným vybavením překotná nebo neodborná manipulace může zhoršit zranění !!! Jste-li nuceni se rozhodnout pro odsun zraněných, důkladně si promyslete každý krok budoucího postupu !

Transport postiženého Rautekův manévr vhodný k dopravě na kratší vzdálenost, k vyproštění z vozidla a odtažení do bezpečné vzdálenosti

Rautekův manévr

Transport postiženého Doprovod jednoho zachránce používá se u lehčích zranění, kdy je poraněný v dobrém stavu je třeba sledovat stav zraněného, v případě zhoršení stavu (mdloby) jej buď odtáhneme, nebo položíme na zem

Transport postiženého Doprovod dvou zachránců doprovod u dvou zachránců je obdobný jako u jednoho zachránce podmínkou je přibližně stejná výška všech osob

Transport postiženého Dva zachránci - vedle sebe

Transport postiženého Odnesení dítěte v náručí vhodné pro zraněné menší hmotnosti, například děti jestliže je zraněný při vědomí, může se držet zachránce kolem ramen (nikoli kolem krku)

Transport postiženého Zdravotnická nosítka nosítka vždy přinášíme k raněnému, nikoli naopak zraněného přenášíme vždy nohama kupředu, pouze do svahu, do schodů a při nakládání do přesunového vozidla kupředu hlavou jedna z technik použití viz. obrázek