Fyzika 7.ročník ZŠ Tlak,Tlaková síla Creation IP&RK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pokud balónek opřeme o jeden hřebík - praskne.
Advertisements

Fyzika 7. ročník Tlak, tlaková síla Anotace
Deformační účinky síly
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Březen 2012
7. ročník Tlak, tlaková síla
Výpočet tlakové síly ze známého tlaku a obsahu plochy
Mechanika tekutin Kapalin Plynů Tekutost
Digitální učební materiál
Tlak v praxi (Učebnice strana 89 – 90)
Účinky gravitační síly na kapalinu
TLAKOVÁ SÍLA. TLAK aneb Proč mají tanky pásy? PaedDr. Jozef Beňuška
O traktorech, svěráku, jehlách a podobně
Deformační účinky síly
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _644 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Petr s Pavlem byli na lyžařském výcviku. Oba si pěkně zalyžovali a navíc měli hezké počasí. Sjezdovky byly upravené a mimo ně bylo až 60 cm sněhu. Však.
Člověk a příroda Fyzika Člověk a příroda Tlaková síla, tlak VY_52_INOVACE_19 Sada 2 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracovala:
Vypočítej 1. Hmotnost tanku je 38 t. Celková styková plocha pásů se zemí je 490 dm2. Jaký tlak způsobuje tank na vodorovnou plochu? 2. Jaký tlak způsobuje.
Veličina popisující vztah mezi silou a plochou, na kterou síla působí.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Pascalův zákon Příklady.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Deformační účinky síly Tlak, tlaková síla
Výpočet tlakové síly ze známého tlaku a obsahu plochy
Fyzika 6.ročník ZŠ Fyzikální veličiny Creation IP&RK.
V této kapitole se dozvíme více o deformačních účincích sil
Deformační účinky síly Tlak v praxi. Jaké otázky si zodpovíme? Jaký je rozdíl mezi tlakem a silou? Je vůbec nějaký? Jaký je rozdíl mezi tlakem a silou?
DEFORMAČNÍ ÚČINKY SÍLY
Deformační účinky síly
Elektronická učebnice - II
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_TLAK.
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
Tíhová síla a těžiště ZŠ Velké Březno.
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č.materiáluVY_32_INOVACE_475.
f – sekunda yveta ančincová
Tlak Definice tlaku Příklady Výpočet.
Název materiálu: TLAK – výklad učiva.
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Mechanika II. Tlak VY_32_INOVACE_ Tlak v tekutinách Kapaliny a plyny nazýváme společným názvem tekutiny. Tlak je fyzikální veličina, která popisuje.
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
V této kapitole se dozvíme více o deformačních účincích sil
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2010/
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2013 Určeno:6. ročník.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak
Procvičování znalostí z tlaku a tlakové síly. Žákům jsou nabídnuty 4 příklady v časovém limitu 3 minut. Kliknutím na list se spustí start časového limitu.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR: Gábina Průšová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_FY7_TLAK_PRIKLADY TÉMA: Tlak a tlaková síla – příklady DATUM: prosinec.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 7.ROČNÍK.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1.Co se děje? Když se potápěč potápí do stále větší hloubky?
Tlak v kapalinách. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Tlak – odvozená veličina SI Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina: 7. ročník základní.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_17_FYZIKÁLNÍ VELIČINY TEMA:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: RNDr. Ivana Bělohradová NÁZEV: VY_52_INOVACE_01_F+Z_04.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak v praxi Číslo DUM: III/2/FY/2/1/20 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26_FYZIKÁLNÍ VELIČINY TEMA:
Hydraulická zařízení – řešení úloh
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.52_Hydrostaticky_tlak Datum:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_17_FYZIKA
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Březen Ročník 6.
Tlak – výpočty příkladů
Tlaková síla, tlak..
Tlak Když stlačíme kuličku z plastelíny, zdeformuje se. Podobně se deformuje měkká hlína, když po ní šlapeme nebo hliníková lžička, když ji ohýbáme. V.
Hydraulická zařízení - početní příklady
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
Transkript prezentace:

Fyzika 7.ročník ZŠ Tlak,Tlaková síla Creation IP&RK

Blaise Pascal Tlak, Tlaková síla – definice pojmů Deformační účinky tlakové síly závisí na tom, jak velká síla působí na plochu o jednotkovém obsahu (jak velký tlak síla vyvolává). Blaise Pascal TLAK = tlaková sila obsah plochy TLAK = fyzikální veličina, která vyjadřuje, jak velká síla působí na jednotku plochy (rozložení síly na ploše).

F p = F:S = S Tlak, Tlaková síla Označení jednotky: p Základní jednotka: 1 Pa (Pascal = 1 N/m2) p = F:S = F S kde p je tlak v Pa, F je tlaková síla v N, S je obsah plochy, na kterou síla působí kolmo v m2

Jednotky tlaku Větší jednotky pro měření tlaku: hektopascal 1 hPa = 100 Pa kilopascal 1 kPa = 1 000 Pa megapascal 1 Mpa = 1 000 000 Pa Další informace o tlaku a jeho jednotkách naleznete třeba zde:

Příklad na výpočet tlaku Hmotnost lyžaře s lyžemi je 60 kg. Obsah podrážek jeho bot je 0,040 m2 a obsah plochy lyží je 0,400 m2. Vypočítejme v obou případech tlak na sníh. m = 60 kg S1 = 0,040 m2 S2 = 0,400 m2 p1 = ? (Pa) p2 = ? (Pa) F = Fg = m∙g F = (60∙10)N = 600N S lyžemi na nohou je tlak na sníh desetkrát menší než bez lyží.

Příklady na výpočet p, F a S:

Tlak lze zmenšit Zvětšením obsahu stykové plochy ( například pásová vozidla, větší počet kol nákladních automobilů, sněžnice, …) Zmenšením tlakové síly (například snížené hmotnosti u kolových traktorů, odlehčené konstrukce, …)

Tlak lze zvětšit Zmenšením obsahu stykové plochy ( například šití jehlou, nabroušené ostří nože, …) Zvětšením tlakové síly (například u lisu, …)