Pohled ERÚ na energetickou legislativu, příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Ing. Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Advertisements

Bezpečná integrace OZE do ES ČR
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
PRAŽSKÁ ENERGETIKA, a.s. PRE v nové situaci 11. září 2003 Ing. Drahomír Ruta.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Strategické změny v řízení elektrizačních soustav Špindlerův Mlýn Milan Kloubec, ČVUT FEL.
Ceny pro rok 2004 v elektroenergetice
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Změny v pravidlech trhu s elektřinou
1 Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie Seminář AEM, , Praha Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Využití pevných diagramů při rozvoji maloobchodního trhu s elektřinou v ČR Kamil Rudolf Praha
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Regulační energie a cenotvorba odchylek, analýza průběhu velkých odchylek a navrhované změny v cenotvorbě ČEPS a OTE v roce 2006 AEM,
Změny v pravidlech trhu Úprava systému zúčtování odchylek
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Úpravy Kodexu PS a DS Aktualizace žádostí FVE a VTE Materiál na jednání kulatého stolu dne
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Novinky z provozu ČEPS Dopad novelizace vyhl.373/02 Sb Ing. Pavel Šolc, ČEPS.
Ocenění elektřiny z KVET, druhotných a obnovitelných zdrojů v souvislosti s otvíráním trhu s elektřinou a plynem Martin Koďousek Energetický regulační.
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Pravidla trhu s elektřinou změny pro rok 2008 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad.
Analýza vývoje odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Pavel Kašpar AEM Praha.
Pohled ČEPS, a.s. na energetickou legislativu při otevírání trhu s elektřinou Ing, Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Práce operátora trhu – roční zkušenost Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM „Otevření trhu s elektřinou – první rok zkušeností a jak dále“ 5. března 2003.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
XVIII. seminář energetiků Regulace v energetice; podpora výroby elektřiny z OZE seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Tp Otrokovice, a. s. 28. – 30. ledna.
Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Vazby OTE na poskytovatele regulační energie a ČEPS. Role poskytnuté regulační energie při zúčtování odchylek. Operátor trhu s elektřinou a.s. AEM
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Novela energetického zákona z pohledu ERÚ Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Novinky z ERÚ, cenové rozhodnutí na rok 2003 problematika lokálních soustav Stanislav Trávníček ERÚ.
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
Zkušenosti z otevřeného trhu z pohledu ERÚ - novelizace vyhlášky 373 Stanislav Trávníček AEM.
Systém podpory obchodování s elektřinou z KVET zajišťovaný OTE
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Webové portály LDS/MDS
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Změny legislativy v elektroenergetice pro rok 2019
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

Pohled ERÚ na energetickou legislativu, příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Ing. Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ ČR

Předpoklad prácí na úpravách zákon č. 458/2000 Sb. Z pohledu ERÚ bylo vhodné práce na revizi energetického zákona rozdělit do dvou úrovní: 1. Drobné úpravy, které by bylo možné rychle prosadit do praxe (malá novela) – krátkodobé řešení pro odstranění pouze některých nepřesností 2. Příprava nového znění v komplexním rozsahu se zohledněním revidovaných Směrnic 96/92, 98/30 a další závazných dokumentů (CBT, kogenerace) – nutno vyčkat

„Malá novela z pohledu ERÚ“ Nutnost provést dílčí změny: zajištění naplnitelnosti a použitelnosti regulačního fondu posílení práv PPS při zajišťování stability PS  zavedení povinnosti zdrojů od určitého výkonu nabízet podpůrné služby  úprava možnosti vyhlášení stavů nouze v případě prokazatelného deficitu regulačních výkonů  jednoznačná definice možnosti omezování dovozů úprava a zpřesnění podmínek pro povinný výkup z kogenerace a obnovitelných zdrojů zavedení povinnosti všech subjektů na trhu řídit se pravidly trhu

Co ukázaly dílčí analýzy ? Jedním z hlavním důvodů vyhlášení prvních regulačních stupňů v dubnu a červu t.r. byla nedostatečnost na straně zdrojů Cena z OKO nevyjadřuje tržní cenu elektřiny OKO je lehce zmanipulovatelné pro ocenění odchylek Současný způsob oceňování regulační energie nereaguje na situaci na trhu Současný způsob vyhodnocování odchylek motivuje k trvale kladné odchylce Systém umožňuje poskytovateli podpůrných služeb vydělat na krytí vlastní odchylky Nutná dílčí změna pravidel trhu (vyhl. ERÚ č. 373/2001 Sb)

Zadání pro změnu pravidel pro rok 2003 Obecné požadavky: Neprovádět zásadní změny způsobu obchodování Řešení musí být nalezeno v intencích současného znění energetického zákona Řešení musí být v krátké době a bez extrémních nákladů zajistitelné z hlediska infrastruktury (OTE, PPS, PDS) Konkrétní požadavky Zajistit růst ceny odchylky se zvyšující s velikostí systémové odchylky Neumožnit poskytovateli podpůrných služeb vydělat na krytí vlastní odchylky Uchovat příjmově neutrální systém Zajistit vyšší symetrii systému Vyšší adresnost alokace vícenákladů na původce odchylek Snížit vazbu ceny odchylky na spekulativní ceny OKO Postihovat velké a dlouhotrvající odchylky

Návrhy pro změnu pravidel pro rok 2003 Přechod na jednostranné rozúčtování vícenákladů Přechod na marginální cenu aktivované regulační energie Nastavení mezí zúčtovací ceny z OKO Podpůrné úpravy Zavedení vnitrodenního trhu s regulační energií – Balancing Market = Vyrovnávací trh

Další drobné změny pravidel pro rok 2003 Posunutí uzávěrky bilaterálních obchodů na 16:00 hod v D – 2 (dnes 12:00) Nové služby OTE Podklady pro fakturaci obchodníků Podpora změny dodavatele Možnost přenesení odpovědnosti pouze na jeden SZ při větším počtu obchodních partnerů Sestavování obchodních bilancí u OTE

Vyhláška ERÚ č. 438/ obsah ekonomických údajů a postupy pro regulaci cen v energetice Bude nutné revidovat na základě drobných dílčích úprav v metodice stanovování cen jednotlivých činností Dílčí úpravy vzorců uvedených v přílohách podle reálné praxe (vypuštění některých koeficientů) Úprava přístupu k velké kogeneraci (ne minimální cena, ale pevná cena formou příspěvku)

Vyhláška ERÚ č. 306/ kvalita dodávek elektřiny a souvisejících služeb v elektroenergetice Pracuje se na její novelizaci Současná verze obsahuje mnoho nejasností (dvojznačností), metodika zpracování statistických informací není šťastně nadefinována Vyhláška bude rozdělena na tři části, první obecná část bude týkat bude obsahovat především vymezení pojmů, druhá část se bude bude týkat PS, třetí část se bude týkat DS Podstatným způsobem se změní i přílohy Předpoklad ERÚ zveřejnit do konce září návrh novely

Další předpokládané změny: Pravidla provozování PS Revize pro rok 2003 Rozšíření zpoplatňovaných kategorií podpůrných služeb. Další úpravy ve vazbě na CBT (mezinárodní spolupráce) Pravidla provozování DS Revize pro rok 2003 Zahájeny práce na zpracování kapitoly „podpůrné služby na úrovni DS“ za účelem jejich certifikace a zpoplatnění pro rok 2003 (regulace napětí a jalového výkonu Samostatná pravidla pro PLDS Zjednodušení režimu schvalování – ERÚ vydá jedna referenční pravidla provozování LDS, provozovatelé budou v případě potřeby individuálně žádat o schválení odchylek od těchto referenčních pravidel

M inimální výkupní ceny elektřiny z obnovitelných zdrojů a kombinované výroby elektřiny a tepla OZ dnes: malé vodní elektrárny 1,50 Kč/kWh bioplyn a biomasa 2,50 Kč/kWh větrné elektrárny 3,00 Kč/kWh geotermální energie3,00 Kč/kWh fotovoltaické systémy6,00 Kč/kWh Dojde k ocenění dodávky těchto zdrojů v časových pásmech (2 – 3 tarif) při zachování cenové úrovně Ceny elektřiny z kombinované výroby dnes:  pracující do DS 970,- Kč/MWh  pracující do PS - smluvní Návrh zní na smluvní cenu s příspěvkem za kogeneraci bez rozlišení lokalizace zdroje. Malá kogenerace zůstává u min. ceny (hranice 10 MW)

Děkuji Vám za pozornost