VZDUŠNÝ OCHRANNÝ OBAL ZEMĚ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ATMOSFÉRA.
Advertisements

Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
Atmosféra Země.
Abiotické podmínky života
ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Geologický průvodce po Marsu
Název úlohy: 5.16 Atmosférický tlak.
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ Matěj Martinák IX.A.
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Mechanické vlastnosti plynů
Atmosféra Země Název školy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_180_Atmosféra AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 7.,
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
Abiotické faktory prostředí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Atmosféra Opakování – znáte z P: vzdušný obal Země
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Atmosféra Země, Atmosférický tlak
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Krajina a životní prostředí
Vzduch Otázky na opakování VY_32_INOVACE_G3 - 12
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Atmosféra VY_32_INOVACE_00_ATMOSFÉRA autor: Helena Nováková
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
Atmosféra.
Atmosféra Filip Bordovský.
Nové Hrady Přírodní chemická laboratoř
Neptun.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obr. 1 ATMOSFÉRA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Atmosféra autor: Mgr. Jana Mikešová
Mechanické vlastnosti plynů
Vznik a vývoj atmosféry Země
VZDUCH Složení a význam © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Vytápění Atmosférický tlak. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
Voda a vzduch 2. VZDUCH RZ Důležitý k dýchání Důležitý k dýchání Směs: Směs: Kyslík 21 % Kyslík 21 % Dusík 78 % Dusík 78 % Ostatní plyny 1.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Atmosférický tlak AEROSTATIKA nauka o vzduchu v klidu.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 20 TEMA: Atmosféra – plynný obal Země.
Atmosféra.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák VZDUCH Víš, proč je vzduch nezbytný a důležitý pro život člověka? Víš, čemu.
Atmosféra je plynný obal Země, který je k Zemi připoután gravitační silou, která nám zaručuje, že plyny neuniknou do okolního vesmírného prostoru. Model.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_04_ATMOSFÉRA.
Archimédův zákon pro plyny
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VENUŠE Venuše je po Měsíci nejjasnější objekt na noční obloze. Má na to nárok, protože je druhá planeta ve sluneční soustavě a je Zemi nejblíže. Venuši.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_27_FYZIKA
Saturn.
Atmosféra Země.
Saturn.
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
VY_32_INOVACE_ Atmosféra Autor Mgr. Renáta Hořejšková
Vzduch Vzduch.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
ATMOSFÉRA PLYNNÝ OBAL ZEMĚ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
ATMOSFÉRA Plynný obal Země
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Vzduch.
Transkript prezentace:

VZDUŠNÝ OCHRANNÝ OBAL ZEMĚ ATMOSFÉRA VZDUŠNÝ OCHRANNÝ OBAL ZEMĚ

CHEMICKÉ SLOŽENÍ Plyn Podíl v  jednotkovém objemu Dusík 78,084 % Kyslík 20,946 % Argon 0,934 % CO2 0,035 % Neon 0,001 82 % Helium 0,000 524 % Metan 0,000 17 % Krypton 0,000 14 % Vodík 0,000 055 % Voda - ve všech třech skupenstvích (vodní pára, vodní kapky i ledové krystaly) Různé znečišťující aerosoly - prachové a půdní částice, částečky z vulkanické činnosti, pylová zrna, produkty spalování Aerosoly, které vznikají lidskou činností - doprava, spalování uhlí, atd.

ATMOSFÉRICKÝ TLAK je způsoben hmotností sloupce vzduchu sahajícího od povrchu Země až do horní vrstvy atmosféry - měří se v hPa při 0°C a v zem. šířce 45°. Za normálních podmínek je 1.3332 hPa - s rostoucí výškou nad povrchem Země se zmenšuje sloupec vzduchu a tím i absolutní tlak vzduchu pro snazší porovnání hodnot tlaku v různých místech na Zemi se absolutní tlak přepočítává na tzv. relativní atmosférický tlak, který odpovídá tlaku vzduchu na hladině moře. Tím se koriguje vliv nadmořské výšky na hodnotu tlaku vzduchu v kterémkoli místě na Zemi.

VRSTVY ATMOSFÉRY

OZONOSFÉRA

1998 2007

SKLENÍKOVÉ PLYNY

SKLENÍKOVÝ EFEKT

ATMOSFÉRA ZJISTI, ZDA MAJÍ ATMOSFÉRU I JINÉ PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY, A POKUD ANO, TAK JAKOU? MŮŽE V PŘÍRODĚ VZNIKAT OZÓN I JINDE NEŽ VE STRATOSFÉŘE? POKUD ANO, TAK KDE, KDY, PROČ A JAKÝ MÁ VÝZNAM?