Ruský dramatik,povídkář a prozaik.  Narodil se 29.ledna 1860 ve státě na území Evropy i Asie v městečku Taganrog,kde později i vystudoval gymnázium.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
divadelní inscenace ze vzpomínek, veršů a Pohádek pro nehodné děti připomínající dávný svět Prévertova dětství, v němž mnozí z nás poznávají.
Advertisements

III/2 III C
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Bratři Čapkové.
Karel Čapek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_483_Život a dílo Aloise Jiráska AUTOR: Mgr. Martina Ringová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Josef Kajetán Tyl
Jakub Jan Šimon Ryba Přeštice
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
 spisovatel, novinář  otec alkoholik, zemřel brzy (matka se s dětmi často stěhovala)  nedokončil gymnázium, vyučil se drogistou a maturoval na obchodní.
Povídání o Bachovi.
Literatura na počátku 20.století
Portréty literárních osobnostní světové literatury.
Karel Čapek Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Roku 1915 ukončil studium na Filosofické fakultě UK v Praze, poté studoval.
Tomáš Garrigue Masaryk
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
VY_III/2_INOVACE_87_František Hrubín
Alexandr Sergejevič Puškin
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_ČJ _Karel Čapek, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_311_Zdeněk Jirotka, Saturnin AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK,
DIVADLO ZA BRANOU Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Alexandr Sergejevič Puškin
William Shakespeare 1564 *
VLADISLAV VANČURA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Friedrich Dürrenmatt Katka Berková, V8A
Ruský romantismus.
Portréty literárních osobností světové literatury
Martina Buršová 9.B Viktor Dyk. Životopis Český básník, prozaik, dramatik, publicista a politik, překladatel z němčiny a francouzštiny. Narození-1877.
SLOVESA ČAS. SLOVESA ČAS ČAS SLOVES U sloves určujeme čas, podle toho, kdy se děj odehrává. Čas přítomný – děj se odehrává nyní. Milan čte. Čas budoucí.
Karel Havlíček Borovský
Jack London Americký spisovatel.
Michal Viewegh * 31.Března 1962 Praha.
Eduard Petiška Český spisovatel.
William Shakespeare.
Karel a Josef Čapkovi.
Tomáš Garrigue Masaryk
Karel Čapek.
. „Kdo nemá peněz je chud, kdo nemá druha je chudší, kdo nemá srdce je nejchudší.“ „Kdo nemá peněz je chud, kdo nemá druha je chudší, kdo nemá srdce je.
Anton Pavlovič Čechov Višňový sad David Smolík SEXTA 2008/2009.
Pavel Kohout nar „I z hlupáka může něco být, když svou hloupost včas pozná.“
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_14_LITERATURA.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková PŘEDMĚT Pt Chlapec = viděl stromek hvězdu dárky ozdoby světlo sníh.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Klára Bláhová NÁZEV:VY_32_INOVACE_ B16_Druhy přídavných jmen + korektura.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Lyrické drama - ruský realismus. Anton Pavlovič Čechov
MOSKEVSKÉ UMĚLECKÉ DIVADLO
VY_32_INOVACE_11_Literatura 19. století Kritický realismus
Vypracoval: Ondřej Dutka
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.05_Vladislav Vančura.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Michaela Blažková VY_32_Inovace_ Zájmena
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Leona Čápová Název materiálu:
Spisovatel Šumavy Karel Klostermann
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Realismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Kritický realismus - úvod
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Ruský dramatik,povídkář a prozaik

 Narodil se 29.ledna 1860 ve státě na území Evropy i Asie v městečku Taganrog,kde později i vystudoval gymnázium.  Poté přešel na univerzitu do hlavního města tohoto státu,kde vystudoval medicínu.  Na svém statku u Moskvy ošetřoval rolníky zdarma; od jednoho ze svých pacientů se nakazil tuberkulózou.  Už nemocný v roce 1890 jel na Sibiř, aby psal o nucených pracích na vězeňském ostrově Sachalin.  Roku 1901 se Čechov oženil s herečkou Olgou Knipperovou.  Kvůli zhoršující se plicní tuberkulóze se přestěhoval do Jalty na Krymu.  V létě 1904 odjel do německých lázní Badenweiler.Kde později i zemřel.  Pohřben ale je ve městě,kde vystudoval medicínu.

Jmenuje se Anton Pavlovič a příjmením… 1.)_ _ _ _ _ _-pokrývka hlavy 2.)_ _ _ _ _ _ _ _ _ -petrklíč jinak,…jarní 3.)_ _ _-zadržuje v lese vlhko,např.:rašeliník 4.)_ _ _ _-jméno města,nebo přechod přes vodu 5.)_ _ _ _ _ _-český krasobruslař,3.na ME 2011

Jmenuje se Anton Pavlovič a příjmením… ČECHOV 1.)ČEPICE-pokrývka hlavy 2.)PRVOSENKA-petrklíč jinak,…jarní 3.)MECH-zadržuje v lese vlhko,např.:rašeliník 4.)MOST-jméno města,nebo přechod přes vodu 5.)VERNER-český krasobruslař,3.na ME 2011

 Ve svých dílech často naráží na problematiku tzv. zbytečných lidí a těžké osudy dětí. POVÍDKY  Pavilon č. 6  Záchvat  Dům s mezaninem  Rotschildovy housle  Vaňka DRAMATA  Platonov  O škodlivosti tabáku  Námluvy  Višňový sad  Racek 

 Doba děje: 19.století  Místo děje: na Sorinově panství  Konstantin Treplev je mladý muž věnující se psaní divadelních her a hledání nových forem. Jeho matka, bývalá herečka Irina Arkadinová Treplevová ho ale schazuje, spolu se svým přítelem a spisovatelem Borisem Trigorinem. Konstantin nemá sebevědomí. Zamiluje se však do mladé herečky Niny Zarečné. Láska je neopětovaná a hrdina je zdrcený. Navíc Nina je zamilovaná do Trigorina.  S ním utíká do Moskvy, kde se chce jako herečka prosadit. Nedaří se jí. Trigorin od ní utíká. Z Trepleva se stává dobrý spisovatel, ale bez Niny mu jeho život příde stracený a zabije se nedávno před tím, než se Nina vrací.  V povídce Treplev zabíjí symbolického racka, který se velmi podobá Zarečné.

 Nina: Jak je to zvláštní vidět,že slavná herečka pláče, a k tomu z tak hloupého důvodu!A není to podivné,že slavný spisovatel,miláček veřejnosti,o kterém píšou ve všech novinách,jehož fotky prodávají a díla překládají do cizích jazyků,celý den chytá ryby a má radost,když chytí dva tlouště? Myslela jsem,že známí lidé jsou hrdí, nepřístupní,že pohrdají davem a že svou slávu a leskem svého jména se mu mstí za to,že dav si nejvíce váží dobrého původu a peněz.Ale oni pláčou,chytají ryby,hrají karty,smějí se a zlobí se jako všichni ostatní.

 1.)Kdo mluví tuto ukázku a jaká je její postava v Rackovi?  2.)Vyhledej 3 zájmena a urči jejich druh.  3.)Urči mluvnické kategorie u slova v novinách.  4.)Urči mluvnické kategorie u slova mstí.  5.)Urči větné členy v první větě.  6.)Vystupňuj přídavná jména cizí,známý.  7.) Udělej rozbor věty,která je vyznačena v textu.