Studium tříštivých reakcí, produkce a transportu neutronů v terčích vhodných pro produkci neutronů k transmutacím Filip Křížek Vedoucí diplomové práce:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití fólií z tantalu při studiu produkce a transportu neutronů v sestavách s olověným terčem ozařovaným deuterony s vysokou energií Autor: Ondřej Novák.
Advertisements

Jaderný reaktor a jaderná elektrárna
Atomová a jaderná fyzika
OBECNÁ CHEMIE STAVBA HMOTY Ing. Alena Hejtmánková, CSc. Katedra chemie
Vlastnosti atomových jader
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Diplomová práce Simulační studie neutronových polí použitelných pro transmutaci štěpných produktů a aktinidů Daniela Hanušová.
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
Radioaktivita Obecný úvod.
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Jaderná fyzika a stavba hmoty
Spektrum záření gama, jeho získávání a analýza
TILECAL Kalorimetr pro experiment ATLAS Určen k měření energie částic vzniklých při srážkách protonů na urychlovači LHC Budován ve velké mezinárodní spolupráci.
Experimentální získávání jaderných dat
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
Měření fúzních neutronů na zařízeních typu tokamak
Uplatnění spektroskopie elektronů
Aktivační měření účinných průřezů prahových reakcí neutronů
Experimentální studium produkce a transportu neutronů pro ADTT
Filip Křížek, ÚJF AV ČR. Stručně o HADESu Di-elektronový spektrometr HADES je umístěn v GSI Darmstadt. Název experimentu HADES je složen z počátečních.
Jaderná energie.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
Detektory a spektrometry neutronů 1) Komplikované reakce → silná závislost účinnosti na energii 2) Malá účinnost → nutnost velkých objemů 3) Ztrácí jen.
Jaderné transmutace aneb budeme spalovat jaderný odpad pomocí zařízení s urychlovačem? „Pouze budoucnost může rozhodnout, jestli jsme vybrali právě tu.
22. JADERNÁ FYZIKA.
Experimentální studium transmutace štěpných produktů Antonín Krása Vedoucí diplomové práce : RNDr. Vladimír Wagner, CSc. ADTT - Accelerator Driven Transmutation.
: - prověření zachování C parity v elektromagnetických interakcích - prověření hypotézy, že anifermiony mají opačnou paritu než fermiony energetické hladiny.
Jaderná energie.
Charakteristiky Dolet R
Experimentální studium transmutace aktinidů a štěpných produktů Vladimír Henzl DIPLOMOVÁ PRÁCE.
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Polovodičová spektroskopie
Jaderná Elektrárna.
3.3. Koeficient násobení v nekonečné soustavě
Studium využití tříštivých reakcí k transmutaci radionuklidů Ondřej Svoboda Studium využití tříštivých reakcí k transmutaci radionuklidů Ondřej Svoboda.
RF 8.5. Fyzikální problémy systémů ADTT Teoretické i experimentální studium problematiky aplikace vnějšího zdroje neutronů pro řízení podkritického systému.
Ionizující záření v medicíně
Fyzika elementárních částic
Produkce neutronů ve spalačních reakcích deuteronů na sestavě olověného terče a uranového blanketu Ondřej Svoboda Produkce neutronů ve spalačních reakcích.
1 Příprava měření vlastností neutronového pole v okolí solného kanálu umístěného v aktivní zóně reaktoru LR-0 pomocí neutronové aktivační analýzy Diplomová.
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Simulace indukované radioaktivity v experimentu ATLAS I. Bědajánek, I. Štekl Ústav technické a experimentální fyziky.
Vybrané kapitoly z fyziky Radiologická fyzika
1.3. Obecné problémy fyzikální teorie jaderných reaktorů
ŠTĚPENÍ JADER URANU anebo O jaderném reaktoru PaedDr. Jozef Beňuška
Neseďte u toho komplu tolik !
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_C3 – 20.
Jak se trvale získává jaderná energie
Koincidenční měření Dopplerovského rozšíření (CDB)
Neutronové účinné průřezy
1 Měření zeslabení těžkých nabitých částic při průchodu materiálem pomocí detektorů stop Vypracovali: J. Pecina; M. Šimek; M. Zábranský; T. Zahradník Prezentace.
3.1. Štěpení jader Proces štěpení spočívá v rozdělení jádra, např. 235U, na dva nebo více odštěpků s hmotnostmi i atomovými čísly podstatně menšími než.
Jaderné transmutace aneb budeme spalovat jaderný odpad pomocí zařízení s urychlovačem? „Pouze budoucnost může rozhodnout, jestli jsme vybrali právě tu.
Antonín Krása Školitel: RNDr. Vladimír Wagner, CSc. Produkce neutronů v tříštivých reakcích GeV protonů na tlustém olověném terči (Experiment versus.
Studium produkce e + e - párů ve srážkách Ar+KCl AGeV Filip Křížek, ÚJF AV ČR.
Detekce a spektrometrie neutronů
Identifikace neznámého zářiče použitím gama spektroskopie
Matematické modelování transportu neutronů SNM 1, ZS 09/10 Tomáš Berka, Marek Brandner, Milan Hanuš, Roman Kužel.
Gama spektroskopie určení rozpadových prvků pomocí tepelných a epitermálních neutronů Supervisor: Vojtěch Motyčka, CV Řež s.r.o. Tým: Ondřej Vrba, Vojtěch.
Aktivační měření účinných průřezů prahových reakcí neutronů
Jaderné reaktory Pavel Tvrdík, Oktáva Jaderný reaktor Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_34_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Řetězová reakce.
Jaderná zařízení a jejich dopad na okolní prostředí
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Gama záření z přírodních zdrojů
Prvky s protonovým číslem
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
podzim 2008, sedmá přednáška
OBECNÁ CHEMIE STAVBA HMOTY Ing. Alena Hejtmánková, CSc. Katedra chemie
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Studium tříštivých reakcí, produkce a transportu neutronů v terčích vhodných pro produkci neutronů k transmutacím Filip Křížek Vedoucí diplomové práce: RNDr. Vladimír Wagner, CSc.

Co se ukrývá ve vyhořelém jaderném palivu ? Roční produkce štěpných fragmentů a transuranů v lehkovodním reaktoru s výkonem 3 GW.

Pozor: Silná neutronová pole zkracují život!

Urychlovačem řízené transmutační technologie (ADTT) Urychlovačem řízená transmutace odpadu. Urychlovačem řízená produkce energie. Urychlovačem řízená přeměna plutonia. Urychlovačem řízená produkce tritia.

Projekt elektrárny založené na principu ADTT

Experiment na urychlovači Nuklotron v SÚJV Dubna Experiment proběhl v roce Ozařoval se tlustý olověný terč, který byl obklopen blanketem z uranových prutů. Celková hmotnost této sestavy přesáhla 200 kg. Energie svazkových protonů byla 1,5 GeV. Ozařování trvalo cca 12 hod. Integrální protonový tok za celé ozařování byl Tomu odpovídá proud cca 40 pA. Cíle experimentu: - studium neutronového pole v sestavě, - průběh transmutace radioaktivních vzorků, - produkce tepla v sestavě.

Olověný terč s blanketem z přírodního uranu

Celkový náhled na experimentální sestavu

Metoda aktivačních detektorů 209 Bi(n,5n) 205 Bi Fredholmova rovnice V aktivačním detektoru sledujeme reakce typu (n,  ), (n,2n), (n,3n),...

Umístění aktivačních detektorů v sestavě Sendviče obsahovaly fólie Al, Au, Co a Bi. Rozměr fólií byl 2 cm × 2 cm.

Sledované aktivační reakce

Vyhodnocování gama spekter programem DEIMOS HPGe gama spektrometr firmy Ortec Grafické prostředí programu DEIMOS

Výtěžek (N yield ) je počet vyprodukovaných jader daného izotopu v aktivačím detektoru za celé ozařování vztažený na gram hmotnosti fólie a jeden svazkový proton. Výpočet výtěžku N det (E) - plocha píku přechodu s energií E určená DEIMOSem I  (E) - absolutní intenzita přechodu  p (E) - píková efektivita detektoru COI - opravný faktor na efekty kaskádních koincidencí t real / t live - oprava na mrtvou dobu detektoru m I(p + ) - součin hmotnosti fólie a celkového protonového toku - rozpadová konstanta sledovaného izotopu t 0 - čas od konce ozařovaní do začátku měření t irr - délka ozařování

Tvrdnutí spektra neutronů

Výsledek simulace neutronového toku v různých místech sestavy programem MCNPX

Porovnání experimentu se simulacemi provedenými MCNPX

Porovnání experimentu se simulacemi programu MCNPX

Možné zdroje systematických chyb Simulace neurčitosti v definici geometrie měření. Kalibrace je provedena bodovými zářiči. Měřené vzorky jsou nebodové.

Závěr Experimentálně jsme studovali produkci neutronů v sestavě tvořené tlustým olověným terčem a blanketem z uranových prutů. Ke studiu energetického spektra neutronů v různých místech sestavy bylo použito metody aktivačních detektorů. Začali jsme provádět simulace chování sestavy pomocí programu MCNPX. Simulace dobře vystihují trendy závislostí výtěžků na radiálním a podélném směru. Oproti experimentu ale předpovídají rychlejší pokles produkce izotopů v radiálním směru. V roce 2003 jsem se v SÚJV Dubna zúčastnil přípravy a průběhu experimentu na stejné sestavě. Energie protonů byla 1 GeV. Další experiment s 2,5 GeV protony je plánován na rok 2004.