Konkurenceschopnost – podmínka úspěchu podnikání v zemědělství I 12.2.2013 Opava Získávání prostředků z dotačních titulů PRV Seminář Okresní agrární komory.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Téma: Ekonomická problematika zemědělských podniků
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Dotační příležitosti.
1 Leader + Státní zemědělský intervenční fond Místní akční skupina – MAS.
Pravidla pro žadatele I.3.2. Zahájení činnosti mladých zemědělců
Konkurenceschopnost a kvalita – cesta k úspěchu zemědělského podniku
Program rozvoje venkova ČR na období Osa 4 Leader Ing. Kateřina Adamcová, oddělení metodiky Osy 4 PRV.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Předčasné ukončení zemědělské činnosti
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
1 Seminář. 2 Veřejná podpora Obecná pravidla PRV.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Zadávací řízení dle pravidel PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí“ Společně Měníme.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Program rozvoje venkova, - pro obce Ing. arch. Kamila Matoušková, CSc. poradkyně ministra zemědělství.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Konkurenceschopnost – podmínka úspěchu podnikání v zemědělství I Čejkovice Získávání prostředků z dotačních titulů PRV Seminář Okresní agrární.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Upřednostňujete vlastní podnikání? Ing. Petr Mareš Trh pracovních příležitostí 2011 pro studenty AF Mendelu v Brně 20. dubna 2011.
FONDY EU Programové období
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Konkurenceschopnost – podmínka úspěchu podnikání v zemědělství I Nové Město na Moravě Získávání prostředků z dotačních titulů PRV Seminář Okresní.
Rozvoj venkova v EU Rozvoj venkova.
Konkurenceschopnost – podmínka úspěchu podnikaní v zemědělství I Čejkovice Získávání prostředků z dotačních titulů PRV Seminář Okresní agrární.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Odbory zemědělských agentur a pozemkových úřadů Činnost ZAPÚ v Programu LEADER ČR.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Seminář pro žadatele v rámci Výzvy č. 6/ Petr Chroust Hana Švarcová Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Září 2008Ing. Luboš Dobiáš INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Oblast podpory 1.1 Oblast podpory 1.2 Oblast podpory 1.3 Výzvy k předkládání žádostí Individuálních.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Jak získat peníze na zahájení podnikání na venkově ?
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Seminář k výzvě č. 1 MAS Lanškrounsko z PRV 17. 7
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Výzva č. 7 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Transkript prezentace:

Konkurenceschopnost – podmínka úspěchu podnikání v zemědělství I Opava Získávání prostředků z dotačních titulů PRV Seminář Okresní agrární komory Hodonín a Institutu pro regionální spolupráci

Institut pro regionální spolupráci sdružení pracovníků s víceoborovou orientací zaměřen především na sociální a hospodářský rozvoj společnosti Cíle institutu zvýšení povědomí o implementaci regionální, společné zemědělské a strukturální politiky EU pomoc českým firmám při navazování vazeb v Rakousku ( a na Slovensku (Konkurenceschopné česko-slovenské zemědělství) podpora malého a středního podnikání prohloubení spolupráce mezi veřejnou správou, občanským sektorem a podnikatelskými subjekty

Zemědělské dotace a rozvoj venkova 2007 – 2013 Unijní podpora - EAGF, EAFRD, EFF EAGF (European Agricultural Guarantee Fund) Evropský zemědělský záruční fond EAFRD (European Agriculture Fund for Rural Development) Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova EFF (European Fisheries Fund) Evropský rybářský fond Financování přímých plateb(SAPS), podpora exportu, informační kampaně. Není součástí SF. Bude financovat Program rozvoje venkova (PRV) ČR (4 osy). Nahradí FIFG (Finanční nástroj na podporu rybolovu). Bude financovat např. i odbahňování rybníků. 111 mld.Kč 102 mld.Kč 840 mil.Kč Koordinační skupiny při MMR – zajišťovat koordinaci s politikou soudržnosti

Zemědělské dotace a rozvoj venkova 2007 – 2013 Dokumentace Národní strategický plán rozvoje venkova (NSPRV) Program rozvoje venkova (PRV) Dne byl PRV ČR schválen Evropskou komisí.

Zemědělské dotace a rozvoj venkova 2007 – 2013 Program rozvoje venkova ČR 4 intervenční osy OSY A JEJICH CÍLE Osa I. Zlepšení konkurenceschopnosti zemědělství a lesnictví. Osa II. Zlepšování životního prostředí a krajiny. Osa III. Kvalita života ve venkovských oblastech a diverzifikace hospodářství venkova. Osa IV. LEADER Cíle : Vytvořit silné a dynamické zemědělsko - potravinářské odvětví. Cíle : Vytvořit multifunkční zemědělské a lesnické systémy prospěšné životnímu prostředí, přírodě a krajině. Cíle : Vytvořit různorodé pracovní příležitosti a prorůstové podmínky pro atraktivní život na venkově. Cíle : Iniciovat vytváření a rozvoj místních partnerství a využití vnitřního potenciálu venkova.

Zemědělské dotace a rozvoj venkova 2007 – 2013 Návaznost minulých programů na intervenční osy PRV 4 intervenční osy OSY A JEJICH CÍLE Osa I. Zlepšení konkurenceschopnosti zemědělství a lesnictví. Osa II. Zlepšování životního prostředí a krajiny. Osa III. Kvalita života ve venkovských oblastech a diverzifikace hospodářství venkova. Osa IV. LEADER Návaznost : Osa navazuje na Operační program Rozvoj venkova a multifunkčního Zemědělství. Návaznost : Osa navazuje na Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP). Návaznost : Osa navazuje na určité části SROPU. Návaznost : Osa navazuje na podopatření LEADER+ a LEADER ČR.

Zemědělské dotace a rozvoj venkova 2007 – 2013 Finanční rámec PRV Předpokládaná alokace finančních prostředků v letech , roční průměr. ZDROJ : Národní strategický plán rozvoje venkova na období 2007 – 2013, verze z 10.5 schválená vládou ČR usnesením č. 499/2006

OSA I Zlepšení konkurenceschopnosti zemědělství a lesnictví Skupina opatření I Opatření zaměřená na restrukturalizaci a rozvoj fyzického kapitálu a podporu inovací Skupina opatření II Opatření přechodná pro Českou Republiku a ostatní nové členské státy EU Skupina opatření III Opatření zaměřená na podporu vědomostí a zdokonalování lidského potenciálu Cíle : 1) Vytvoření silného zemědělsko- potravinářského sektoru 2) Modernizace zemědělských podniků 3) Zavádění inovací 4) Zvyšování kvality produktů. Cíle : 1) Vytvoření silného zemědělsko- potravinářského sektoru 2) Modernizace zemědělských podniků 3) Zavádění inovací 4) Zvyšování kvality produktů. Cíle : 1) Vytvoření dynamického zemědělsko- potravinářského prostředí 2) Rozšíření vzdělávání a poradenství 3) Snížit věkový průměr pracovníků

Skupina opatření III. Opatření 1 Další odborné vzdělávání a informační činnost Opatření 2 Zahájení činnosti mladých zemědělců Opatření 3 Předčasné ukončení zemědělské činnosti Informace : Opatření má průřezový charakter (mezi Osami I a II). Podpora je cílena na vzděl á vací projekty zaměřené na získávání, prohlubování a inovaci znalostí a dovedností a šíření informací k jednotlivým opatřením EAFRD a SZP. Informace : Obdobné jako podopatření Investice do zemědělského majetku a podpora mladým začínajícím zemědělcům v OP Zemědělství.. Informace : Obdobné jako podpora v rámci HRDP Předčasné ukončení zemědělské činnosti.. Předčasné ukončení zemědělské činnosti. 55let věku. Paušálně ,- kč ,- Kč/ha (do 30 ha). Opatření 4 Využívání poradenských služeb Informace : Opatření je určeno ke zlepšení informovanosti podnikatelů v zemědělství, lesnictví a vodním hospodářství. Cílem je usnadnit orientaci, podpořit zavádění nových výrob, které jsou zároveň slučitelné se zájmy zachování a zlepšení krajiny a ochrany ŽP.

I.3.2 Zahájení činnosti mladých zemědělců Příjemci podpory mladí začínající zemědělci (věk < 40 let, minimální zemědělská kvalifikace, zahajuje činnost poprvé) Druh a výše dotace dotace ve dvou splátkách ve výši 1,1 mil Kč resp € Způsobilé výdaje investice v rámci RV a ŽV, stroje pro zemědělskou výrobu, investice v rámci výroby osiv a sadby, nákup zemědělské půdy, nákup budov atd. (Pozn. Výše uvedené výdaje musí vycházet z podnikatelského plánu, který je vytvořen na dobu 5 let.)

Bodovací kritéria

I.3.2 Zahájení činnosti mladých zemědělců Další podmínky: Uspořádané vlastnické/nájemní vztahy Po dobu 5 let musí žadatel dosahovat min. 45% příjmů ze zem. prvovýroby. Naplňování ekonomických ukazatelů fin. zdraví Žadatel dosahuje ZISK – nejméně Kč SANKCE: 1.rok – bez sankce 2.rok – vrácení 10% z dotace 3.rok – vrácení 50% z dotace 4. 5.rok – vrácení 100% z dotace

I.3.3 Předčasné ukončení zemědělské činnosti Podmínky poskytnutí podpory: POSTUPITEL (žadatel) – Osoba předávající zemědělský podnik. Musí být zem. podnikatelem, věk alespoň 55 let a zároveň nedosahuje věku pro odchod do starobního důchodu. NABYVATEL – Osoba přebírající zemědělský podnik. Musí být příjemcem dotace z opatření I.3.2 nebo zem. podnikatel, který nedosáhl věku 40 let a zároveň se zaváže, že na pozemcích od žadatele bude min. po dobu 5 let hospodařit. Způsob podpory: podpora je žadateli poskytována po dobu nejvýše 15 let. Podpora se neposkytne žadateli počínaje kalendářním rokem, v němž dosáhne 70 let věku. Výše podpory: Paušálně ,- Kč ,- Kč/ha (do 30 ha) za rok.

Vybrané obecné podmínky a informace pro čerpání dotace z PRV Místo realizace projektu je území ČR mimo hl. m. Prahy. Projekt je v souladu s příslušnou právní úpravou Místo příjmu žádostí o dotaci jsou RO SZIF. Žadatel zajišťuje financování realizace nejprve z vlastních zdrojů. Žadatel musí projekt zrealizovat do 24 měsíců od podpisu dohody. Žadatel musí při podání Žádosti o dotaci předložit veškeré povinné přílohy, které jsou uvedeny ve specifických podmínkách. Účel vázanosti na projekt je 5 let. SZIF sdělí žadateli rozhodnutí o spolufinancování do 6 měsíců od podání žádosti. (Pozn. Není-li ve specifické části Pravidel uvedeno jinak.)

Časová osa projektu vznik nápadu, záměru časová osa rozhodnutí realizace záměru vypracování projektu, odevzdání projektu včetně žádosti o dotaci a povinné přílohy podpis smlouvy o poskytnutí dotace zahájení realizace projektu, zadávací řízení na dodavatele, tvorba (předání pravidelných zpráv o průběhu realizace projektu) ukončení realizace projektu, žádost o platbu, obdržení dotace, dodržování a naplňování kritérií vyplývajících ze smlouvy

Zadávací řízení Pokud předpokládaná hodnota zakázky nepřesáhne Kč (bez DPH) nemusí žadatel uskutečňovat výběrové řízení Pokud předpokládaná hodnota zakázky přesáhne Kč (bez DPH), je žadatel povinen uskutečnit výběrové řízení. Musí si vybrat dodavatele z minimálně tří obdržených nabídek.

Věcné plnění forma realizace části projektu, kdy žadatel přispívá vlastní prací, poskytnutím materiálu (surovin) popř. jiného vybavení Co je potřeba vést? V rámci stavebních prací: pracovní deník, dodržet rozpočet URS V rámci dobrovolných prací: pracovní výkaz Koho se to týká? Žadatel + rodina Obec + zastupitelstvo

Děkuji za pozornost ! Mgr. Ondřej Machek Institut pro regionální spolupráci Starobrněnská BRNO Tel : Fax :