Název příjemce: Základní škola a Mateřská škola Řečice, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ / Tematický celek: PŘÍRODOVĚDA Téma: Zelenina Klíčová slova: kořeny, listy, květy, plody Ročník: 3 Vytvořila: Mgr. Dagmar Šišková ČÍSLO MATERIÁLU: VY_52_INOVACE_PŘ.13.3.Zelenina ANOTACE: materiál slouží k osvojení učiva METODIKA: prezentace slouží k předvedení na interaktivní tabuli Duben 2012
Léto Poznáváme zeleninu
Léto – poznáváme zeleninu Úkol: prohlédni si obrázky zeleniny v učebnici na str Rostliny mají: a)kořeny b)listy c)květy d)plody e)semena
Ko ř en tenké tlusté Úkol: porovnej obrázky a napiš rostlinu, která má kořen tlustý a která má kořen tenký. rozvětvené nerozvětvené Úkol: porovnej obrázky a napiš rostlinu, která má kořen rozvětvený a která má kořen nerozvětvený.
Kořen Kořeny
Květy Květ jednoduchý ( jednotlivé květy clemantisu) Květ složený – květenství ( květenství kaštanu – jírovce)
Stonek Stvol – stonek bez listů ( stvol rosnatky) Lodyha – stonek s listy
Plody Dužnaté – mají šťavnatou dužinu ( okurka, rajče, květák) Suché – nemají šťavnatou dužinu ( čočka, hrách)
ZELENINA - Ze zeleniny jíme různé části - Jíme ji syrovou, vařenou, zakonzervovanou - Syrová je zdravější ( více vitamínů) - Dělíme ji na různé druhy ( podle toho, kterou část ze zeleniny využíváme) Druhy zeleniny a) Cibulová b) Lusková c) Listová d) Plodová e) Košťálová f) Kořenová Úkol: Podle učebnice na str. 13 doplň k druhům zeleniny příklady a namaluj obrázky
DRUHY ZELENINY Z každé zeleniny využíváme určité části. Syrová zelenina je zdravější než vařená ( má minerální látky a vitamíny)
Zdroje: Jarmila Mladá,Ladislav Podroužek: Prvouka pro 3. ročník základní školy, SPN, Praha 2003, str.12 Jarmila Mladá,Ladislav Podroužek: Prvouka pro 3. ročník základní školy, SPN, Praha 2003, str.13