Téma: Audience – V. Havel

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
(Literární výchova - 7. ročník)
Advertisements

Nový epochální výlet pana Broučka, tentokráte do 15. století
Rozbor uměleckého textu
Maturita 2015.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Maturita 2011? Společná část Společná část 2 zkoušky 2 zkoušky Profilová část Profilová část 3 zkoušky 3 zkoušky.
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_03  Název materiálu: Drama  Tematická oblast: Estetika, 1. ročník  Anotace: Prezentace slouží k výkladu.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_O8_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20
FANTASTICKÁ LITERATURA
Kočičí hrádek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2013 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Carlo Goldoni Anna Bartošová, C1B
Maturita 2010 Společná část –2 zkoušky Profilová část –3 zkoušky.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze st ř edním školám Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzd ě lanosti Č íslo šablony:
Název J. D. Salinger: Kdo chytá v žitě Předmět, ročník
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Absurdní drama charakteristika.
Téma: Romeo, Julie a tma - J. Otčenášek
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
Téma: Němá barikáda – J. Drda
Téma: Stařec a moře – E. Hemingway
Téma: Po nás ať přijde potopa – F. Gellner
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _656 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Anotace:Prezentace seznamuje s významnými autory 20. století a jejich tvorbou. Řeší drobné úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr.
Téma: Dobytí sev. pólu - Svěrák – Smoljak
Téma: Petr a Lucie – R. Rolland
Téma: Evžen Oněgin - A. S. Puškin
Téma: Zeď - J. P. Sartre VY_32_INOVACE_581.
Téma: Krysař – V. Dyk VY_32_INOVACE_597.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_14_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Téma: Slavík a růže – O. Wilde
Téma: Šťastný princ - O. Wilde
Téma: Bylo nás pět – K. Poláček
Téma: Máj - K. H. Mácha VY_32_INOVACE_582.
Téma: Lakomec - Molliére
Maturita 2011 Společná část Společná část 2 zkoušky 2 zkoušky Profilová část Profilová část 3 zkoušky 3 zkoušky.
Téma: Světová próza 1. poloviny 20. století VY_32_INOVACE_142.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
Základní informace Celý název: Erebos- hra, která zabíjí Autor: Ursula Poznanski Nakladatelství: Fragment Počet stran: 320.
Historická próza. Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_264 Jméno autora: Mgr.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Maturity – jaro Předměty Povinně: Český jazyk a literatura Na výběr jeden z předmětů: - Cizí jazyk -Matematika Jediná úroveň Další (profilové) zkoušky.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_279_ČJ8 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Znalostní test NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastEstetické vzdělávání PředmětČeský jazyk a literatura.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
STRUKTURA LITERÁRNÍHO DÍLA
Déjà - vu Tematická oblast
TÉMA: NIKOLAJ VASILJEVIČ GOGOL AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_12 Název Ladislav Stroupežnický, bratři Mrštíkové.
Kůň a švestky Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Duben 2013 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Naturalismus v české literatuře
Maturity – jaro 2017.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Ladislav Stroupežnický
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
KRONIKA Chtěl bys být kronikářem? Co vše můžeš najít v kronice?
VY_12_INOVACE_RŮ_I_13 DRAMA 1/2
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Téma: Audience – V. Havel VY_32_INOVACE_600

Hotelnictví, Cestovní ruch, Obchodník Vzdělávací oblast: Autor: Mgr. Jarmila Krůtová Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1072 Ročník: 3., 4. Obor vzdělávání: Hotelnictví, Cestovní ruch, Obchodník Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Tematická oblast: Rozbory textů k MZ - práce se čtečkou el. knih Vytvořeno dne: Únor 2014 Anotace: Práce s výchozím textem, příprava ke společné části státní maturitní zkoušky z českého jazyka a literatury (ústní část), vypracování jednotlivých úloh spojených s textem, u každé se nachází její řešení VY_32_INOVACE_600

Výchozí text pro práci Žáci si společně najdou ve svých čtečkách elektronických knih zadaný text. VY_32_INOVACE_600

Výchozí text SLÁDEK A co jinak? VANĚK Jak – jinak? SLÁDEK Tak vůbec – VANĚK Ale děkuji, ujde to – (Pauza) SLÁDEK Jak se vám tady líbí? VANĚK Líbí – SLÁDEK Mohlo by to být horší, co? VANĚK Ano – (Sládek otevře další láhev a naleje si) SLÁDEK Člověk si zvykne na všechno, že jo? SLÁDEK Dopijte to! (Vaněk dopije sklenku, Sládek mu znovu nalévá) VANĚK Už ne, prosím – VY_32_INOVACE_600

SLÁDEK Nepovídejte, vždyť jste ještě nic nevypil. (Pauza) A co lidi SLÁDEK Nepovídejte, vždyť jste ještě nic nevypil! (Pauza) A co lidi? Jak s nima vycházíte? VANĚK Děkuji, dobře – SLÁDEK Jestli vám můžu radit, tak se tu moc s nikým nebratříčkujte – já tu nevěřím nikomu! Víte, lidi jsou velký svině! Velký! V tom mi můžete věřit! Dělejte si svou práci a s nikým se radši moc nevybavujte – to fakt nemá cenu – zvlášť ve vašem případě – VANĚK Chápu – (Pauza) SLÁDEK Co vy jste to vlastně psal, jestli se můžu zeptat? VANĚK Divadelní hry – SLÁDEK Divadelní hry? A to se hrálo někde na divadle? VANĚK Ano – SLÁDEK Hm. No jo, no jo. Tak divadelní hry, říkáte. Poslyšte, to byste měl napsat něco o našem pivovaře! Třeba o takovém Burešovi. Znáte ho? SLÁDEK To je číslo, co? SLÁDEK A nebuďte smutnej! VANĚK Já nejsem smutný – VY_32_INOVACE_600

Úkoly k výchozímu textu 1. Zařaď text k literárnímu druhu, lit. formě a lit. žánru. Vše na základě ukázky charakterizuj. 2. Na základě přečtené knihy zařaď oba úryvky do kontextu celého díla Audience. 3. Převyprávěj děj. 4. Jaké jsou hlavní postavy? Vyjmenuj je a poté na základě četby charakterizuj tyto postavy. 5. Jaké je téma a hlavní myšlenka díla? 6. Zařaď dílo Audience do literárně historického kontextu. 7. Popiš obecně jazykovou stránku díla. VY_32_INOVACE_600

Řešení úkolů k výchozímu textu 1. Lit. druh: drama, lit. forma: dialogy, lit. žánr: satirická komedie 2. Ukázka je ze začátku knihy, kdy spolu rozmlouvají Sládek a Vaněk o tom, jak se líbí Vaňkovi v pivovaře. 3. Satirická komedie, absurdní situace, kdy spolu rozmlouvají dva dospělí muži, jejich rozhovor se točí kolem obyčejných věcí, které se stále dokola opakují. 4. Sládek a Vaněk (na základě vlastní četby žáci vypracují vlastní charakteristiku postav) 5. Téma je o vztazích mezi lidmi v pivovaře, absurdní situace. 6. 2. polovina 20. století, absurdní drama. 7. Jazyková stránka díla obsahuje spisovnou i nespisovnou vrstvu češtiny (obecná čeština – vulgarismy). VY_32_INOVACE_600

HAVEL, Václav. Audience [online]. 1975. Zdroje HAVEL, Václav. Audience [online]. 1975. http://klks.upce.cz/attachments/article/118/Audience.pdf Další citační údaje (místo vydání, ISBN knihy, nakladatelství a vydavatelství) nebylo možné zjistit. VY_32_INOVACE_600