Téma: Šťastný princ - O. Wilde

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Láska způsobuje bolest.
Advertisements

POHÁDKY 2 – EVROPŠTÍ AUTOŘI
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Žena Když Bůh stvořil ženu, byl už 6 den, pozdě v noci.
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Rozbor uměleckého textu
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Pohádka o vodníčkovi Vodníčkova rodina
Poprvé spolu Poprvé, když jsem uviděla Chary. Tak se mě pomalu zastavil dech. Zamilovala jsem se do ní na první pohled. Naše první seznámení v Benátkách.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
U holiče Jeden muž šel, stejně jako každý jiný měsíc, k holiči. Začali spolu hovořit o různých věcech....a najednou... hovořili o Bohu.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
PRAHA Praha 2006  Taková malá fotečka z Václaváku.  Nejsme na ní sice všichni, je tam jen pár lidiček který seděli pod sochou Sv.Václava.
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_32_CJL_L ROČNÍK: III. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Kočičí hrádek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2013 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Čtenářský deník.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Ronda je asi nejhezčím městským celkem, jaký
Moje vlast, moje bydliště Pověst o Bruncvíkovi VY_32_INOVACE_17 Sada 9
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20. století – Období stalinismu Pavel Šupka
Téma: Romeo, Julie a tma - J. Otčenášek
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
Téma: Němá barikáda – J. Drda
literatura s prvky SCI–fi, fantazy literatura
Téma: Stařec a moře – E. Hemingway
Téma: Po nás ať přijde potopa – F. Gellner
Anotace:Prezentace seznamuje s významnými autory 20. století a jejich tvorbou. Řeší drobné úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr.
Téma: Dobytí sev. pólu - Svěrák – Smoljak
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s pověstí o vesnici Skalička.
Téma: Petr a Lucie – R. Rolland
Téma: Evžen Oněgin - A. S. Puškin
Téma: Zeď - J. P. Sartre VY_32_INOVACE_581.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Téma: Krysař – V. Dyk VY_32_INOVACE_597.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20. století – Vítězslav Nezval 3 Pavel Šupka
Česká moderna - výklad (9. roč.)
IMPRESIONISMUS, SYMBOLISMUS, DEKADENCE - Verlaine, rimbaud…
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor seznamuje žáky s pověstí o původu názvu města Tišnova.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Karolína Beranová Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Téma: Slavík a růže – O. Wilde
Téma: Audience – V. Havel
Téma: Bylo nás pět – K. Poláček
Téma: Máj - K. H. Mácha VY_32_INOVACE_582.
Téma: Lakomec - Molliére
ICT ČJ 5.ročník Význam slov I.
Epické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
VY_32_INOVACE_CER_12 Ročník:3.,4. Vzdělávací obor:65-42-M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Průvodcovství Téma:Zlatý věk lázeňství - řešení Jméno autora:Mgr.
Život Tvorba Malý princ Rozbor Ukázka Otázky Shrnutí.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Bajka VY_32_Inovace_09KM-7
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Romantismus Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Novalis. Název školy:Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
CÍSAŘOVY NOVÉ ŠATY (ŘEŠENÍ)
A. Sova – Květy intimních nálad
Maturity – jaro 2017.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
KRONIKA Chtěl bys být kronikářem? Co vše můžeš najít v kronice?
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Prokletí básníci pojmenování pro francouzské básníky dekadentního ražení dekadence – úpadek, pocit umělců znechucených společností = neúcta k pravidlům.
Děti jsou DAR... jak je MILOVAT ?!?
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Téma: Šťastný princ - O. Wilde VY_32_INOVACE_588

Hotelnictví, Cestovní ruch, Obchodník Vzdělávací oblast: Autor: Mgr. Jarmila Krůtová Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1072 Ročník: 3., 4. Obor vzdělávání: Hotelnictví, Cestovní ruch, Obchodník Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Tematická oblast: Rozbory textů k MZ - práce se čtečkou el. knih Vytvořeno dne: Leden 2014 Anotace: Práce s výchozím textem, příprava ke společné části státní maturitní zkoušky z českého jazyka a literatury (ústní část), vypracování jednotlivých úloh spojených s textem, u každé se nachází její řešení VY_32_INOVACE_588

Výchozí text pro práci Žáci si společně najdou ve svých čtečkách elektronických knih zadaný text. VY_32_INOVACE_588

Výchozí text Vysoko nad městem stála na vysokém sloupu socha Šťastného prince. Princ byl celý pokryt tenkými lupínky ryzího zlata, oči měl ze dvou třpytných safírů a na jilci jeho meče plál veliký rudý rubín. Sklízel ovšem mnoho a mnoho obdivu. „Je krásný jako větrná korouhvička," poznamenal jeden městský konšel, který si přál získat pověst člověka se smyslem pro umění. "Jenže není tak užitečný," dodal, neboť se bál, aby ho lidé nepokládali za nepraktického, a to on věru nebyl. „Proč jenom nedokážeš být jako Šťastný princ?" domlouvala střízlivě uvažující matka svému chlapečkovi, který plakal po modrém z nebe. „Šťastnému princi ani nenapadne, aby po něčem plakal." „To jsem rád, že na světě je přece jen někdo, kdo je docela šťastný," zamručel při pohledu na tu nádhernou sochu jakýsi zklamaný člověk. „Vypadá zrovinka jako anděl," prohlásily děti ze sirotčince, když ve světle nachových pláštěnkách a s čistě bílými zástěrkami vycházely z katedrály. „Jak to víte?" zeptal se učitel počtů. „Vždyť jste žádného anděla nikdy neviděly." „Ale viděly! Ve snu!" odpověděly děti; a učitel počtů se zakabonil a zatvářil se velice přísně, protože byl proti tomu. aby děti snily. Jednou v noci letěl přes město vlaštováček. Jeho kamarádi odcestovali už před šesti nedělemi do Egypta, ale on se opozdil, protože byl zamilován do jedné překrásné rákosové třtiny. Seznámil se s ní časně zjara, když nad řekou pronásledoval velikou žlutou můru. a ta třtina ho svým útlým pasem tak upoutala, že se zastavil a oslovil ji. . VY_32_INOVACE_588

„Mám tě milovat?" zeptal se vlaštováček, který vždycky šel rád rovnou k věci, a rákosová třtina se mu hluboce uklonila. A tak ji tedy začal obletovat a dotýkal se křídly vody a vytvářel na ní stříbrné kruhy. Takto se jí dvořil, a to trvalo celé léto. „To je směšná známost," štěbetaly ostatní vlaštovky, „vždyť ona je dočista bez peněz, a přitom má takové spousty příbuzenstva." Ta řeka byla rákosím skutečně přeplněna. Potom, když přišel podzim, všechny vlaštovky odletěly. VY_32_INOVACE_588

Úkoly k výchozímu textu 1. Zařaď text k literárnímu druhu, lit. formě a lit. žánru. Vše na základě ukázky charakterizuj. 2. Na základě přečtené knihy zařaď úryvek do kontextu celého díla Šťastný princ a jiné pohádky. 3. Převyprávěj děj této pohádky. 4. Jaké jsou hlavní postavy pohádky? Vyjmenuj je a poté na základě četby charakterizuj tyto postavy. 5. Jaké je téma a hlavní myšlenka této pohádky? 6. Zařaď dílo Šťastný princ do literárně historického kontextu. 7. Charakterizuj jazykovou stránku díla. VY_32_INOVACE_588

Řešení úkolů k výchozímu textu 1. Lit. druh: lyrika, lit. forma: poezie, lit. žánr: pohádka 2. Jedná se o začátek pohádky. 3. Socha Šťastného prince se tyčí nad městem a z té výšky vidí celou bídu a bolest světa. Najde kamaráda vlaštováčka, který s ním zůstane do posledního dne, nakonec nestihne odletět do teplých krajů a umrzne. Socha prince je stále více zanedbaná, lidé ji nechtějí opravit. Nakonec je stržená. 4. Socha Šťastného prince, vlaštováček. 5. Ukázka lidských charakterů a vlastností, bída a smutek města. 6. Přelom 19. a 20. století, směry symbolismus, impresionismus, dekadence. 7. Jazyk díla spisovný, s využitím básnických prostředků. VY_32_INOVACE_588

Další citační údaje (ISBN knihy) nebylo možné zjistit. Zdroje WILDE. Šťastný princ a jiné pohádky [online]. Praha: Odeon 1984. Dostupné z: uložto.cz http://www.ulozto.cz/xe3Ngdg/oscar-wilde-stastny-princ-a-jine-pohadky-doc Další citační údaje (ISBN knihy) nebylo možné zjistit. VY_32_INOVACE_588