SYSTEMATICKÉ ČLENĚNÍ BUNĚČNÝCH ORGANISMŮ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŘASY V LESÍCH.
Advertisements

Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Nikola Malá, 3.A Gymnázium U Balvanu březen 2013
1.E Biologie.
Obecná biologie.
Taxonomie Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
EUKARYOTA.
Systém organismů.
Opisthokonta Animalia
Základy přírodních věd
PLANKTON.
PRVOCI Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Prvoci Jednobuněční živočichové Žijí ve vodním nebo vlhkém prostředí
NIŽŠÍ ROSTLINY Jytka, Veronyka, Wendi By Veronyka.
KVASINKY Jedná se o jednobuněčné houby – mikroorganismy patrné pod mikroskopem. Žijí všude kolem nás. Jsou složitější než bakterie (mají silnou buněčnou.
Základy přírodních věd
BUŇKA PŘÍRODOPIS 6. TŘÍDA.
Charakteristika skupiny
ŘASY- lesní Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Rostliny.
Ostatní mikroorganismy
Srovnání prokaryotických a eukaryotických buněk
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Charakteristika skupiny
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.
M1: LESNICKÁ BOTANIKA SINICE
Jednobuněční živočichové
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SEDIMENTACE ŘAS A SINIC
Genetika.
Rozdělení buněk.
TESTTEST Úvod do bakteriologie Biologie buňky 25. října 2006 Kvinta B.
LES ŘASY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2VY_32_inovace_583.
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
BUNĚČNÁ STAVBA ŽIVÝCH ORGANISMŮ
Základní struktura živých organismů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Živočichové rybníka a jeho okolí
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
SINICE fotosyntetizující bakterie
NEJJEDNODUŠŠÍ ROSTLINY
PRVOCI I 8. září 2013 VY_52_INOVACE_210201
Základy molekulární genetiky. Bílkoviny Makromolekuly složené z aminokyselin jedna molekula bílkoviny tvořena obvykle stovkami aminokyselin v živých organismech.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Prokaryotní organismy charakteristika,
EKOSYSTÉM SPOLEČENSTVO ROSTLINY ŽIVOČICHOVÉ HOUBY MIKROORGANISMY PROSTŘEDÍ SLUNCE VODA VZDUCH PŮDA.
Buňka - základní stavební a funkční jednotka živých organismů.
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
Rozmnožování buněk
Jednobuněční.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: RYBNÍK
BUŇKA – základ všech živých organismů
DIDAKTICKÁ HRA PRO 6. ROČNÍK
Eukarya Monofyletická skupina vzniklá endosymbiosou s protomitochondrií Prvoci - jednobuněční chemoheterotrofové chromista - fotoautotrofové s velkým podílem.
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
Bakterie.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje BUŇKA VY_32_INOVACE_23_461 Projekt.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Prvoci organismy tvořené jedinou buňkou, která vykonává všechny funkce
Rostliny a houby našich lesů  ŘASY - nejjednoduší rostliny.
říše: Živočichové podříše: Prvoci
Morfologie živočišných buněk
Srovnání prokaryotické a eukaryotické buňky
Prvoci.
JEDNOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
Transkript prezentace:

SYSTEMATICKÉ ČLENĚNÍ BUNĚČNÝCH ORGANISMŮ

Eukaryota a Archaea jsou navzájem více příbuzní, než k bakteriím (Cavalier-Smithova theorie bakteriální evoluce).

Fylogenetický strom života s hlavními vývojovými větvemi

Červeně Eukarya, modře Bacteria, zeleně Archea. LUCA Červeně Eukarya, modře Bacteria, zeleně Archea.

Poslední univerzální společný předek LUCA last universal common ancestor Hypotetický poslední společný předek všech organismů, z něhož se vyvinul veškerý dnešní život na Zemi. Žil před 3,5 až 4,1 miliardami let v eoarchaiku až paleoarchaiku. Rozdílné názory na charakter organismů LUCA, jejich životní prostředí a způsob výživy. Pravděpod. jednoduché mikroskopické jednobuněčné prokaryontní organismy, podobné dnešním bakteriím nebo archebakteriím, nepohlavní rozmnožování, žily ve vodě. Pravděpodobně heterotrofní, novější studie připouští možnost autotrofní výživy.  

Na základě vlastností sdílených všemi nezávisle žijícími organismy se odhadují vlastnosti, která musel mít LUCA před vznikem jednotlivých evolučních větví: DNA genetický kód je tvořen třínukleotidovými kodony, ty kodony sdílí eukaryota i prokaryota, ale archea a mitochondrie mají určité odchylky, kód je exprimován díky RNA, exprimací kódu vznikají proteiny, ribozómy se skládají ze dvou podjednotek, 

aminokyseliny jsou syntetizovány z glukózy skupinou enzymů, metabolické cesty jejich vzniku jsou stálé glukóza může být použita jako zdroj energie a uhlíku glykolýza (rozklad cukrů) probíhá zvláštní katabolickou cestou – Krebsův cyklus energetickým prostředníkem je ATP buňka je obklopena bun. membránou (lipidovou dvojvrstvou), uvnitř buňky je hladina sodíku nižší než v okolí, draslíku vyšší než v okolí, tento gradient vytvářejí pumpy, buňka se dělí tak, že zdvojnásobí svůj obsah a následuje buněčné dělení.  

Zahrnuje rostliny (Plantae) Zahrnuje živočichy (Metazoa) a Fungi.

Tree of life, based on completely sequenced genomes

Eucarya Říše Animalia Fungi Amoebae – jednobuněčné organismy Plantae Chromalveolata Rhizaria – vět. 1 bun., popsány i vícebuněčné formy Excavata – 1 buněčné

Nebo: Unikonta - Opisthokonta (živočichové, houby, 1 bun. eukaryota) *Metazoa, Animalia (hl. skupinou jsou živočichové) *Mesomycetozoa (malá skupina protist, vět. parazitní). *Choanozoa (skupina prosist) *Eumycota (Fungi) - Amoebozoa (améboidní 1 bun.) Bikonta (dva bičíky) - Apusozoa - Rhizaria - Excavata - Archaeplastida (zelené a červené řasy, mikroskop. řasy glaucophyta, rostliny) - Chromalveolata

Dosavadní taxony zařazené dle nových poznatků:

Mnohobuněčná eukaryota - viz červené body

Bezbičíkovci

„Rhizopoda“ – měňavky

Fotosyntetická eukaryota („řasy“, „rostliny“)

„Houbovité organismy“

„Amitochondriální“ eukaryota

Počty druhů 104 105 103 103 106

PROTISTA

Protoctista – jsou definována negativně, nejsou to ani živočichové, ani rostliny, houby, nebo prokaryota. Zahrnují eukaryontní mikroorganismy a jejich bezprostřední potomky, tj. jaderné řasy vč. chaluh, bičíkaté vodní plísně, hlenky a prvoky. Protoctistní buňky mají jádra a další charakt. vlastnosti eukaryot. Většinou mají aerobní respiraci v mitochondriích a 9+2 undulipodia v určitých stadiích životního cyklu. Protoctista jsou vodní organismy, mořské, sladkovodní, nebo žijí ve vodním prostředí (tkáních) jiných organismů. V podst. každý druh živočichů, rostlin a hub má protoctistní společníky.

Jednobuněčná eukaryota, žijí jako jednotlivé buňky nebo v koloniích, kde netvoří tkáně.

Patří sem také ale původci Mnohá protista, např. řasy, jsou fotosyntetizující, tj. primární producenti, třeba v oceánech jajko součást planktonu. Patří sem také ale původci malárie spavé nemoci.

Malárie Člověka infikuje pět druhů Plasmodium. Smrt způsobuje nejč. P. Falciparum a P. vivax. Malárie způsobená P. ovale a P. malariae má lehčí průběh, vyj. smrtelný. P. knowlesi způsobuje malárii u makaka v jv. Asii, přenáší se i na člověka.

Spavá nemoc Trypanosoma brucei, přenášena mouchou tse-tse.

Dřívější členění protist do skupin: „podobní živočichům„ - protozoa „podobní rostlinám“ - protofyta (vět. jednubuněčné řasy ) -„podobní houbám“ Neplatí, nepoužívat.