Dadaismus Předmět: výtvarná výchova. Jak vzniknul a co to je Avantgardní umělecký směr Avantgardní umělecký směr Vznikl v roce 1916 ve Švýcarsku, v roce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Interpretace neuměleckého textu Recenze III. Přečtěte si uvedený úryvek a rozhodněte Úvodní báseň ukazuje, že název pro výbor byl vybrán vskutku vhodně:
Advertisements

Interpretace neuměleckého textu Recenze II
Dadaismus.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Kaligram Inf-1 Počítačová grafika DUM č. 11
VY_32_INOVACE_ČJPS2A0760BED
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Dadaismus též Dada, byl avantgardní umělecký směr.
Kubismus I. Polovina 20. století.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Guilliaume Apollinaire Mgr. Lucie Rusová český jazyk a literatura 3. ročník/septima Moderní umělecké směry přelomu 19. a 20. ve světové a.
Předpoklady nástupu moderních směrů 20. století
VY_32_INOVACE_31-09 Skupina 42 Josef Kainar.
32_09_19: Kapitoly z teorie výtvarné tvorby - Surrealismus
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Období mezi dvěma válkami
SURREALISMUS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA
Umělecké směry 20. století
Dadaismus I. polovina 20. století.
František Hrubín Jan Musil.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Moderní poezie počátku 20. století
MODERNÍ UMĚLECKÉ SMĚRY NA POČÁTKU 20. STOLETÍ - OPAKOVÁNÍ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka,
Moderní umělecké směry v literatuře
Christian Morgenstern Šibeniční písně
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Christian Morgenstern
Art brut Ondřej Turek 1A. Poprvé ho definoval roku 1945 francouzský umělec a teoretik Jean Dubuffet. Poprvé ho definoval roku 1945 francouzský umělec.
Opakování Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu.
48.1 Světová literatura 1.poloviny 20.století
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
MAHENOVO DIVADLO Markéta Kilianová 8.C, 2011/2012.
DADAISMUS Mgr. Lucie Rusová
Poezie ve světové literatuře
Umělecké směry 20. století
DADAISMUS Jana Bobčíková.
Dadaismus byl mezinárodním stavem mysli nebo spíše životním stylem, než hnutím…
KINETICKÉ UMĚNÍ Jana Bobčíková.
SURREALISMUS.
Téma: Světoví básníci 1. poloviny 20. století
Surrealismus.
Malířství mezi válkami DADAISMUS
Evropské umění počátku 20. století
Futurismus.
Dadaismus.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Poezie 1. pol. 20. století Skupina 42. Skupina 42 Skupina 42 České umělecké sdružení, vzniklo v roce 1942, odtud označení celé skupiny Sdružovala výtvarníky,
Mgr. Marie Havránková PŘEDSTAVITELÉ SVĚTOVÉ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.9 dadaismus Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
POEZIE 1.POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPoezie 1.pol. 20. stol. Datum vytvoření
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308
AVANTGARDNÍ SMĚRY.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Dějiny umění Poznejte díla směrů první poloviny 20. století 4.
Kultura v předválečném Československu
Moderní umělecké směry Číslo DUM: VY_32_INOVACE_DVK_4_11
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Světová literatura
Poezie ve světě v 1.polovině 20.století
Spisovatelé dětské literatury
Česká meziválečná poezie
Česká poezie 1. pol. 20. století - přehled
DADAISMUS.
Malířství mezi válkami DADAISMUS
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Umění a kultura, výtvarná výchova, Surrealismus v malířství Autor: Mgr.
Transkript prezentace:

Dadaismus Předmět: výtvarná výchova

Jak vzniknul a co to je Avantgardní umělecký směr Avantgardní umělecký směr Vznikl v roce 1916 ve Švýcarsku, v roce 1920 se centrem dadaismu stala Paříž. Vznikl v roce 1916 ve Švýcarsku, v roce 1920 se centrem dadaismu stala Paříž. Dadaistická díla pracují s nesmysly a vytváří je. Dadaistická díla pracují s nesmysly a vytváří je. Zároveň měl však varovat před válkou a vyjádřit strach z ní a zmatek. Zároveň měl však varovat před válkou a vyjádřit strach z ní a zmatek.

Guillame Apollinaire: Kaligramy

Surrealismus Vychází z dadaismu. Vychází z dadaismu. Většina dadaistických umělců se později zabývala surrealismem. Většina dadaistických umělců se později zabývala surrealismem. Na rozdíl od dadaismu se soustředí na zachycení snů a podvědomí. Na rozdíl od dadaismu se soustředí na zachycení snů a podvědomí. Také varuje před hrůzami války. Také varuje před hrůzami války.

Významní dadaističtí umělci Katalánský malíř, jeden ze zakladatelů surrealismu Katalánský malíř, jeden ze zakladatelů surrealismu Salvador Dalí Salvador Dalí: Sen

Významní dadaističtí umělci Francouzský výtvarník a šachista, byl ovlivněný kubismem a futurismem. Francouzský výtvarník a šachista, byl ovlivněný kubismem a futurismem. V New Yorku založil dadaistickou skupinu. V New Yorku založil dadaistickou skupinu. Marcel Duchamp Marcel Duchamp: L. H. O. O. Q.

Významní dadaističtí umělci Německý básník, novinář a překladatel Německý básník, novinář a překladatel Zakladatel tzv. nonsensové poezie Zakladatel tzv. nonsensové poezie Christian Morgenstern Překlad Josef Hiršal

Děkuji Vám za pozornost

Zdroje umelec-ktery-tri-ctvrtiny-svych-del-nikdy-nespatril/ umelec-ktery-tri-ctvrtiny-svych-del-nikdy-nespatril/ umelec-ktery-tri-ctvrtiny-svych-del-nikdy-nespatril/ umelec-ktery-tri-ctvrtiny-svych-del-nikdy-nespatril/