OE III – Mezinárodní ekonomie Ricardiánský model mezinárodní směny Přednáška č. 2 – Ing. Stanislav Burian
OE III – Mezinárodní ekonomie Adam Smith – teorie absolutní výhody Předpoklady: dvě ekonomiky, dva produkty, jeden výrobní faktor dokonalá konkurence (žádné cenové deformace, žádné překážky obchodu) založeno na pracovní efektivnosti (náročnosti) neexistují transakční náklady
OE III – Mezinárodní ekonomie Důsledky: USA se zaměří na výrobu sýra EU se zaměří na výrobu vína Počet pracovních jednotek (hodiny) Země/produkt sýr víno USA 1 3 EU 4 2
OE III – Mezinárodní ekonomie David Ricardo (1772-1823) Narozen v Londýně Zaměstnán jako burzovní makléř Politické (filosofické) ambice
OE III – Mezinárodní ekonomie David Ricardo– teorie komparativní výhody Předpoklady: dvě ekonomiky, dva produkty, jeden výrobní faktor dokonalá konkurence (žádné cenové deformace, žádné překážky obchodu) založeno na pracovní efektivnosti (náročnosti) neexistují transakční náklady
OE III – Mezinárodní ekonomie Absolutní výhoda u obou statků na straně USA Pokud neprobíhá obchod: Reálné mzdy: USA: případ sýr – 1/1; případ víno 1/2 EU: případ sýr - 1/3; případ víno 1/4 - rozdílné ceny! Počet pracovních jednotek (hodiny) Země/produkt sýr víno USA 1 2 EU 3 4
OE III – Mezinárodní ekonomie Pokud probíhá obchod Případ sýra (v relaci s vínem): USA – 1/2; EU 3/4 – relativně levnější je v USA Případ vína (v relaci se sýrem) USA – 2; EU 4/3 – relativně levnější v EU
OE III – Mezinárodní ekonomie Pokud probíhá obchod – důsledky: USA se zaměří na výrobu sýra (komparativní výhoda) V EU bude levnější dovoz sýra, tamější výrobci budou čelit nižším cenám a vyšší konkurenci – bankrot V EU se přesune výroba do oblasti výroby vína (přesun produkce do oblastí s komparativní výhodou) Proces vyrovnávání cen!
OE III – Mezinárodní ekonomie V čem spočívá přínos mezinárodní směny? Reálná mzda (nákup jednotky sýra a jednotky vína) Bez směny: V USA: 1+2=3 hodiny práce V EU: 3+4=7 hodin práce
OE III – Mezinárodní ekonomie V čem spočívá přínos mezinárodní směny? Se směnou: vyrovnávání cen, tj. např. 2/3 (1/2 ‹ 2/3 ‹ 3/4) (abstrakce: 2 dolary za sýr, resp. 3 dolary za víno) V USA: sýr se vyrábí v USA – 1 hodina víno v EU – 1,5 hodiny práce v USA (2:3 = 1:1,5) tzn. celkem 2,5 hodiny
OE III – Mezinárodní ekonomie Význam základní myšlenky Ricardovy teorie komparativní výhody: Každá země si mezinárodní směnou polepší, pokud se zaměří na produkci v odvětví, ve kterém má komparativní výhodu.
OE III – Mezinárodní ekonomie 0 200 400 600 sýr víno 450 300 150 Případ USA: 600 jednotek práce sklon - ½ Hranice produkčních možností a sýr . Q sýr + a víno . Q víno = L
OE III – Mezinárodní ekonomie Přínos z mezinárodní směny Graficky – posun křivky HVM (PPF) Matematicky – za jednotku práce: nebo sýr lze směnit za víno v poměru Psýr/Pvíno
OE III – Mezinárodní ekonomie q´ k 0,75 2/3 0,5 RS USA: k = asýr/avíno = 0,5 EU: k* = a*sýr/a*víno = 0,75 Případy: k < 0,5 => USA se zaměří na produkci vína (nikdo nebude vyvážet sýr, neboť zároveň platí, že k* < 0,75 ) k = 0,5 => USA bude produkovat jakýkoliv relativní poměr obou statků k > 0,5 => USA se zaměří na produkci sýra RD
OE III – Mezinárodní ekonomie Omyly v předpokladech mezinárodní směny Volný obchod je výhodný pouze tehdy, pokud daná země je produktivnější než zahraniční Konkurence s nižšími mzdovými sazbami eliminuje výhody mezinárodní směny Tzv. doktrína nerovné směny - vyšší množství práce na exportované statky než v zemi dovozu
OE III – Mezinárodní ekonomie Úplná specializace – praxe vs. teorie Existence více výrobních faktorů Vysoké dopravní náklady Protekcionismus Nesměnitelné statky
OE III – Mezinárodní ekonomie Další nedostatky Ricardiánského modelu Nereflektování vlivu na rozdělování důchodů Nereflektování existence dalších výrobních faktorů a rozdílů ve vybavenosti konkrétními zdroji Nereflektování role výnosů z rozsahu
OE III – Mezinárodní ekonomie Děkuji za pozornost