Budování atmosféry multimediálního díla

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Vybraný scénář : Observe and create a resource  Třídy: 2.A a 3.B  Věk žáků: let  Vyučovací předmět: španělský jazyk (úroveň A1 – A1+)  Téma/
Advertisements

(Literární výchova - 7. ročník)
BOJOVNÍCI PROTI TOTALITĚ. Funkce  Režisér  Produkční  Scénárista  Dramaturg  Kameraman  Osvětlovač  Zvukař  Skript  Kostymér  Maskér.
Filmové vizuální efekty
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.15 Anotace: Prezentace se zaměřuje na divadlo a film, porovnává jejich funkci, vysvětluje jednotlivé pojmy, uvádí základní filmové.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
ÚKOL: MULTIMEDIÁLNÍ PROJEKT (VIDEO)
Kreslení, kliparty, obrázky OLE, video
MULTIMEDIÁLNÍ GRAFICKÁ TVORBA
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT36.18 Téma: PowerPoint Číslo.
 Taggmanager.cz je nový způsob komunikace umožňující jednoduché propojení mobilního telefonu se speciálním webovým obsahem vyvíjený pod záštitou ministerstva.
Microsoft Office PowerPoint
MS Office PowerPoint 2007 Ing. Jaroslav Parma.
Představujeme službu Samepage
Obrázky poskytla firma Complex,
VZNIK KRÁTKÉHO FILMU. Fáze vzniku krátkého filmu s komentářem 1. Přípravná fáze 2. Natáčení 3. Zpracování 4. Titulkování Je vhodné sledovat reportáže.
Informační a komunikační technologie 8. ročník
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.04 Téma: Multimédia Číslo.
Jak na Prezentace? Power Point ZŠ Jiráskova Benešov
Složení počítače Informatika 5. třída.
Animace v PowerPoint u Ročník: 7 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: PowerPoint - animace Ověřeno ve výuce: 1.
TVORBA VÝUKOVÉ PREZENTACE II. Mgr. René Szotkowski TENTO MATERIÁL VZNIKL ZA FINANČNÍ PODPORY EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY.
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
ARTEFILETIKA Prezentace artefiletiky – metodický list č. 3 Kde se ukrývají zvířata Zpracovala dne Mgr. Andrea Költö(str.1 – 7) Možnosti.
Microsoft Powerpoint Microsoft Word.
Obecné poučení o literatuře
Výuka práce s videem Michal Janský. Cíle výuky 1.Ovládat zvolený program pro editaci videa. 2.Osvojení pracovních postupů. 3.Pochopení pojmů spojených.
Atmosféra – rychlost záběru VY_32_INOVACE_Mul4r0112Mgr. Jiří Mlnařík.
Celtx – správa multimediálního díla VY_32_INOVACE_Mul4r0115Mgr. Jiří Mlnařík.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov Číslo a název.
Atmosféra klipu VY_32_INOVACE_Mul4r0111Mgr. Jakub Němec.
Základy práce s videokamerou
Storyboard Celtx – storyboard Mgr. Jiří Mlnařík
Jak sestavit referát „Kuchařka“ pro žáky.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Struktura projektu, vlastnosti objektu ve scéně VY_32_INOVACE_Mul4a0201Mgr. Jiří Mlnařík.
Zpracování a využití informací Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Výchovné a vzdělávací strategie - disponuje vědomostmi a dovednostmi, které mu umožňují samostatně volit a užívat prostředky pro umělecké vyjádření Kompetence.
2. změňte logo na pozadí předlohy snímku ze zelené bubliny na usměvavé sluníčko Procvičování prezentace 1. Klepnutím a přepisem vložte libovolný nadpis.
 Vyvoď z úryvku téma, kterým se podle tebe budeme dnes zabývat? Proč si to myslíš?  Poraďte se ve skupině čemu se dnes budeme věnovat. Proč si to myslíte?
Trailer VY_32_INOVACE_Mul4r0107Mgr. Jakub Němec.  Trailer je delší (někdy i pětiminutová) audiovizuální ukázka, jež má v nejbližších dnech nalákat diváka.
Zvuk VY_32_INOVACE_Mul4a0220Mgr. Jiří Mlnařík. Synfig studio je primárně obrazový software. Teoreticky můžeme do scény vložit zvuk pomocí volby File /
Multimédia Multimediální prezentace Ročník: 8 Předmět: Informační a komunikační technologie Učitel: Vojtěch Novotný Téma: Multimédia 1 Ověřeno ve výuce:
Software pro správu multimediálního díla VY_32_INOVACE_Mul4r0114Mgr. Jiří Mlnařík.
D R A M A Mgr. Michal Oblouk. DRAMA Slovo odvozeno z řeckého pojmenování dráma = čin, jednání, skutek Literární dílo určené k jevištnímu provedení Divadelní.
Jak vytvořit prezentaci Vytvořila firma: A-B Spektrum, počítačové a vzdělávací kurzy.
Hlavní zásady kompozice – řešení části
Na to aby jsi mohl začít hrát RPG Numínia budeš potřebovat znalost spisovného jazyka českého / slovenského, znalost RPG pravidel a především pořádnou.
Inovace bakalářského studijního oboru Regenerace a výživa ve sportu Možnosti e-learningových nástrojů.
Badatelsky orientovaná výuka ve školním a neformálním vzdělávání CZ.1.07/2.3.00/ Natoč to aneb S kamerou (třeba) na pokusy Předpokladem dobrého.
Celtx – další nástroje scénáře VY_32_INOVACE_Mul4r0118Mgr. Jiří Mlnařík.
25. září 2012 Hotel Mlýn Vílanec Zpracování videozáznamů Metodika v anglickém jazyce reg. č. CZ.1.07/1.3.50/
Obce v pohybu? Na webu! Vybrané poznámky k tvorbě videofilmů Seminář Parádní web 2013 úterý 21. ledna 2014.
VY_32_INOVACE_ MOVIE MAKER Příručka pro tvorbu prezentací z obrázků a fotografií.
LITERÁRNÍ DRUHY DRAMA – DRAMATICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
Členové filmového štábu Jakub Čech Filmový štáb je organizační útvar založený za účelem výroby filmu. Dělí se na hlavní štáb, který tvoří zástupci hlavních.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Popis projektu Termín realizace projektu: březen 2011 Cílová skupina: Žáci 4. a 5. tříd Použitý titul: Lindgren, Astrid: Pipi Dlouhá punčocha. 8. rozšíř.
Grafické programy - opakování
VY_32_ INOVACE_IKR5 - 4– POWERPOINT – PRÁCE S TEXTEM Název školy:
INSPIRAČNÍ ZDROJE KNIHY A ČASOPISY.
MS PowerPoint Seznámení programem..
Modul ateliéru animace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Virtuální výtvarné světy a materiálovost ve výtvarném projevu mládeže.
Informační a komunikační technologie
Multimediální technika – úvod
Transkript prezentace:

Budování atmosféry multimediálního díla Scénář; Storyboard Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_Mul4r0117

Scénář Každý šot, klip, krátké video či snímek by měl mít předem propracovanou strukturu, v níž je jasně rozvrženo, co má který člověk podílející se na tvorbě audiovizuálního díla, dělat. Scénář nejen direktivně udává dialogy představitelů, ale zároveň definuje záběry kamery, jejich pohyb, zvuky, podkladovou hudbu, trikové efekty a mnohé další prvky, které jasně určují nejen celkový vizuál scény, ale soustřeďuje se také na atmosféru a vyznění scény. Scénář je při tvorbě klipu nepostradatelný, protože: a) šetří peníze (nemusí se dělat pokusy, vše je naplánováno). b) každý ví, co se od něj očekává. c) tvůrce i producent tuší, jak bude film vypadat. Za tvorbou scénáře většinou stojí člověk, který dokáže vytvořit dialogy, ale má zároveň obrovskou míru představivosti, protože musí umět popsat i technické detaily. Realizací scénáře se zabývá režisér, který může scénář dle aktuální potřeby upravovat (ale improvizace se v současnosti mimo artové filmy moc nenosí).

Tvorba scénáře Vytvoření scénáře není nic snadného. Potřebujete nejen literární talent, ale také prostorovou představivost spojenou se scénickou fantazií. Nejlepším způsobem, jak napsat dobrý scénář, je začít číst díla jiných tvůrců. Scénář je v podstatě dílo, které není finální, ale je určeno pro další zpracování. Je to předloha pro film, komiks, divadelní hru atd. Pravděpodobně nejsložitější scénáře jsou ty filmové. Filmový scénář se skládá ze dvou hlavních částí: V levém sloupci jsou popsány všechny náležitosti spojené s hudbou, pohybem postav apod. V pravém sloupci jsou zaznamenány dialogy a monology postav. Na začátku každé jednotlivé scény je popsáno, jaké má celé natáčení vyvolat dojem (naladění postav, uvedení do děje atd.). Při natáčení klipů či snímků doprovází klasický scénář také technický scénář, který specifikuje práci kameramanů (úhel záběru, pohyb kamery), osvětlovačů, kostymérů a maskérů. Pro rychlý přehled bývá ještě vypracováván tzv. bodový scénář, v němž jsou zaznamenány základní charakteristiky postav a celková zápletka příběhu s jeho dopady.

Storyboard Velmi užitečnou pomůckou při tvorbě klipů, filmů a jiného audiovizuálního materiálu jsou tzv. storyboardy. Storyboard je ve své podstatě rozkreslená scéna, která přiblíží režisérovi, kameramanovi, hercům a dalším členům filmového štábu danou scénu. Storyboardy mají různou podobu od nejvíce schématických, kde herce nahrazují geometrické útvary, přes zjednodušené kresby postav, po umělecky precizně provedené nástiny záběrů (stínování postav, předmětů, pozadí atd.). Storyboardy bývají doplněné pomocnými symboly (šipky naznačující směr pohybu kamery, naznačení gest a výrazu postav, prolínání scén apod.). Storyboard může být doplněn komentářem scénáristy či režiséra. Mohou se také objevit úryvky z textu postav. Nejlépe si lze představit storyboard k filmu jako komiks, který nastíní příběh filmu, nemusí ovšem prozradit nic o dynamice snímku, protože obrázky jsou statické. V současné době se u trikově náročných snímků (natáčení před zeleným plátnem, počítačové triky atd.) využívá také animace, aby režisér představil svou vizi o scéně hercům, kteří podle toho zahrají svůj part.

Úkol 1) Vytvořte pětiminutový scénář na téma: a) začátek vyučování libovolné hodiny b) přesun na oběd c) přestávka před písemkou d) pondělní příchod do školy e) písemná práce 2) Najděte na internetu příklad storyboardu a pokuste se interpretovat celou scénu podle vaší představy. 3) Vytvořte storyboard na vámi zvolené téma. 4) Vytvořte animaci na vámi zvolené téma.

Zdroje Záleží na přenášejícím učiteli, které příklady scénáře a storyboardu použije. Nejlepší je nechat hledání na internetu jako samostatnou práci studentů a následně je využít pro naučení interpretace.