Petr Machala. Proč je důležitá volební kampaň? Napište argumenty pro a proti. Volební kampaň KLADYZÁPORY Volební kampaň = organizované úsilí stran či.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Státní správa a samospráva Principy demokracie
Advertisements

Občanská nauka Volvy v ČR ; VY_32_INOVACE_D2_13
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Volby VY_32_INOVACE_29-12 volební systémy.
Volební systém České republiky
 Příspěvek ze státního rozpočtu ČR (na úhradu volební kampaně a na činnost strany)  Členské příspěvky  Dary a dědictví  Příjmy z pronájmů a prodeje.
O řízení státu Prezident: Miloš Zeman
O. s. Fórum 50 % Usiluje o společnost s vyrovnaným zastoupením mužů a žen ve veřejném životě.
V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.. VOLBY V ČESKÉ.
VOLEBNÍ SYSTÉMY.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Renáta Kupsová Název materiálu: Volby v ČR Označení materiálu: VY_32_INOVACE_OBV.P2.205.
Veřejná správa Mgr. Terezie Pemová
Volby Tomáš Divacký 4KA 2011/2012.
Volby a volební právo Občanská výchova.
Politická socializace
VY_32_INOVACE_SVF33260DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Moc zákonodárná Pavel Šuranský. Přáli byste si v naší zemi něco změnit? Jakým způsobem by to bylo možné?
MOC ZÁKONODÁRNÁ Právní řád – není neměnný, lze jej měnit
Schvalování zákonů v ČR
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_409.
Principy demokracie Petr Machala.
Petr Machala. dobrovolné organizace občanů, které usilují o získání účasti na politické moci (zákon číslo 424/1991 Sb., zákon číslo 500/2004 Sb. správní.
VY_32_INOVACE_29-14 TEST 4 VOLBY, VOLEBNÍ SYSTÉMY.
Volby VY_32_INOVACE_ 15 Volby.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Státní správa Petr Machala.
POLITOLOGIE TEST Co nepatří mezi základní funkci voleb ? A.Legitimizování moci B.Výchova voličů C.Finanční zisk pro politické strany D.Sestavování.
Renata Moučková Gabriela Sedláková Markéta Černá
Petr Machala. nejdůležitější prostředek uplatňování suverenity státu legální a legitimní způsob jak se podílet na moci Napište co nejvíce důvodů proč.
Prezident ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_055 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Jak a kam volíme u nás?. Ve volbách vybírají své politické ……………………………….., kteří reprezentují jejich ……………………………….. (Dufek,
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, zkr. PSP ČR, PS PČR, v Ústavě České republiky označovaná jen jako Poslanecká.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Zdroj obrázků: VOLBY A VOLEBNÍ SYSTÉMY volby jsou hlavním mechanismem demokracie, kdy občané volí své zástupce, kteří reprezentují.
Volby. Politická strana – organizace, která sdružuje občany s podobnými představami o řízení státu, - strany se snaží získat co nejvíce hlasů ve volbách,
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii.
Volby a volební systém ČR. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Volební právo VY_32_INOVACE_03-54 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo Téma:
DEMOKRACIE A PRÁVNÍ STÁT, VOLBY
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
ZÁKONODÁRNÁ MOC Jana Karásková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
VOLBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Kdo rozhoduje v ČR Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Výchova k občanství Moc zákonodárná
EU_32_sada1_13_SV_Prezidentské volby_Cup
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
volby Volební systémy v demokratických zemích
MOC ZÁKONODÁRNÁ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Politická geografie Volební systém ČR
Výchova k občanství Volby jako základ demokracie
VOLBY V ČR.
Demokracie.
DUM - Digitální Učební Materiál
Život v demokracii DEMOKRACIE FORMY STÁTU kdo moc vykonává:
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Ústavní systém České republiky
Transkript prezentace:

Petr Machala

Proč je důležitá volební kampaň? Napište argumenty pro a proti. Volební kampaň KLADYZÁPORY Volební kampaň = organizované úsilí stran či kandidátů, ve kterém se snaží seznámit voliče s programem, postoji, hodnotami,… Víte co je to populismus?...budete-li nás volit, přidáme vám k důchodu 2500,- Kč,…

a) Najmeme si profesionální PR agenturu nákladné, s nejistým výsledkem b) Zorganizujeme sami vlastní finance, zázemí strany, sponzoři (důraz na transparentnost) individuálně, nemám finance – malá šance individuálně, mám finance, zázemí – větší šance Jak zorganizovat úspěšnou volební kampaň?

a) Využití médií, moderované diskuse, noviny, internet b) Volební mítinky c) Využití billboardů d) Propagační letáky Jaké prostředky se v kampani používají?

a) strana s tradicí – důraz na stabilitu, slogany b) v čele známá osobnost s morálním kreditem c) mediálně známá osobnost (v čele, člen strany) d) atraktivní členky strany e) zaměříme pozornost na mladé/starší voliče,… Jaké strategie se v kampani používají? Co nám v kampani může pomoci? Když se ukážeme s dětmi… Dobře vypadat, umět mluvit…

je dobré si uvědomit, že se pracuje s emocemi (např. strach) přečíst si volební program více se zajímat o lidi, kteří budou naplňovat program dlouhodobě sledovat názory, hodnoty, postoje kandidátů zajímat se o to kdo reprezentuje, kdo „tahá za nitky“ Jak nepodlehnout volební kampani a dobře se rozhodnout?

volební lístky do poštovní schránky nezapomenout si vzít v den voleb průkaz totožnosti volí se tajně za plentou možnost zakřížkovat kandidáta (poskočí v kandidátce nahoru) Jak probíhají volby v České republice?

a) volby do Poslanecké sněmovny – poměrný systém (1 x za 4 roky, pokud nejsou předčasné volby) b) volby do Senátu – většinový systém (každé 2 roky se obměňuje 1/3 senátorů, mandát na 6 let) c) volby do Evropského parlamentu – poměrný systém (volíme 22 poslanců na 5 let) Kterých voleb se mohou voliči účastnit?

a) volby do zastupitelstev krajů (krajské volby) – poměrný systém (1 x za 4 roky) b) volby do zastupitelstev obcí (komunální volby) - poměrný systém (1 x za 4 roky) c) prezidentské volby – většinový systém (1 x za 5 let) Přímá volba prezidenta kandidáti – může navrhnout 10 senátorů, 20 poslanců, individuálně - je třeba hlasů hlasy přepočítá Ministerstvo vnitra (3% tolerance, náhodný výběr 8500 lidí) chyba zákona – nebyly započítány finanční stropy kampaně Vzpomínáte jak první prezidentské volby roku 2013 rozdělily společnost?

DAVID, Roman. Politologie: základy společenských věd. 5. přepracované a rozšířené vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2003, 458 s. ISBN [online]. [cit ]. Dostupné z: A%2C_Berlin%2C_Propaganda_zur_Reichstagswahl.jpg [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: kissing.jpg/800px-Layton_and_Duceppe_baby-kissing.jpg [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: Wahlkampf_NRW.jpg [online]. [cit ]. Dostupné z: %2C_Bonn%2C_Bundestagswahl%2C_Wahlplakate.jpg/410px-Bundesarchiv_Bild_ %2C_Bonn%2C_Bundhttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d4/Bundesarchiv_Bild_ %2C_Bonn%2C_Bundestagswahl%2C_Wahlplakate.jpg/410px-Bundesarchiv_Bild_ %2C_Bonn%2C_Bund [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: pg [online]. [cit ]. Dostupné z: _ballot_set_with_instructions_049.jpg/800px-Czech_legislative_elections_2010_-_ballot_set_with_instructions_049.jpg [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: