Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SAVCI.
Advertisements

Plazi.
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.15 Anotace:
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s tvary a druhy listů a jejich funkcí   Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání.
Autor:Mgr. Alena Shánělová
Potřeby a projevy člověka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Plazi opakování Pro 7. třídy.
Opakování obojživelníci
Volně žijící zvířata II obojživelníci, plazi a žížala
Obojživelníci Zástupci.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
OBOJŽIVELNÍCI
PLAZI, OBOJŽIVELNÍCI, RYBY, BEZOBRATLÍ
Zoologická zahrada Východ ZOO.
ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org. Autor : Helena Jordánová, Mgr. ZKOUŠÍM, BÁDÁM … OBRATLOVCI VY_32_INOVACE_4.
Plazi autor: David Hainall.
Užovka obojková ZPRACOVALA: VERONIKA TRNKOVÁ.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.08 Název pro školu:
Ještěři.
HADI
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s popisem, rozmnožováním a způsobem života běláska a jiných druhů motýlů. Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština.
Třída PLAZI Obratlovci, kteří již nejsou vývojově vázaní na vodu. Jsou především vejcorodí, kdy bílek nahrazuje vodní prostředí. Vajíčka mají „kožovitou“
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s významem, strukturou, využitím a druhy lesa Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – rozpoznání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
Plazi 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Přírodopis Autorem materiálu je Mgr. Jiřina Hamzová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
Plazi pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Třídění živočichů Mgr. Hana Patschová duben 2011 VY_52_INOVACE_17.
OBRATLOVCI Ryby a obojživelníci.
VY_32_INOVACE_04_08 Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Dějepis Název materiálu:Impresionismus Anotace: V prezentaci se žáci seznámí s pojmem impresionismus,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
Podnebné pásy-test Rozmanitost přírody. Podnebné pásy-test Rozmanitost přírody.
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s zástupcem sudokopytníků srncem obecným Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání.
Základní škola Kladruby
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují se zástupcem sudokopytníků jelenem evropským Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s různými druhy sladkovodních.
RYBY 2 Obojživelníci plazi.
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/1 Anotace: Poloha Evropy – žák ukáže hranice Evropy, pojmenuje a nalezne poloostrovy a ostrovy Autor: Mgr. Lubomír.
Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Bc. Kateřina Najmanová
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s krtkem a způsobem jeho života Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Autor: Mgr. Hana Krajčová
Anotace – Pracovní list prověřuje znalosti o určitých druzích keřů, bylin, kapraďorostů, mechorostů, hub a lišejníků. Autor - Zuzana Pištová Jazyk -
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s tvary kořenů u různých rostlin Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – rozpoznání druhů.
JEŠTĚŘI
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s obojživelníky Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního druhu, stavba.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceSvětadíly a oceány Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně je schopen rekapitulovat jednotlivé.
Smyslová ústrojí člověka
Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem listnatého stromu a jeho popisem   Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem.
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem žab Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního druhu, stavba.
: „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitými.
Plazi. Znaky  plazi patří mezi obratlovce  tělo mají pokryto suchou zrohovatělou kůží, u želv krunýřem  hadi se plazí, nemají vyvinuty končetiny, někteří.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
RYBY. Stavba těla: Tělo se skládá z hlavy, trupu a ocasu, končetiny jsou přeměněné v ploutve. Pokryv těla: Tělo je kryto šupinami, které jsou neustále.
Řády plazů Přírodopis 7. třída.
Základní škola Bedřicha Hrozného, Lysá nad Labem, okres Nymburk
PLAZI - ŠUPINATÍ (zajímavosti)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Třída: PLAZI Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
OBRATLOVCI Třída: OBOJŽIVELNÍCI.
Třída: Plazi znaky: tělo pokryté rohovitou pokožkou nebo krunýřem
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Ještěři a hadi Šupinatí plazi.
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Základní škola, Hradec Králové
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Užovka obojková David Zíka Tomáš Boudník. Užovka obojková (Natrix natrix) je nejrozšířenější evropský nejedovatý had z čeledi užovkovitých. Žije především.
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR Anotace - V prezentaci se žáci seznamují s určitým druhem plazů. Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního druhu, popis a znalost vývojových stádií Speciální vzdělávací potřeby – žádné Klíčová slova - užovka, hadi, kůže, prostředí, rozmnožování Druh učebního materiálu - prezentace Druh interaktivity - výklad Cílová skupina - žák Stupeň a typ vzdělávání - základní vzdělávání – první stupeň – druhé období Typická věková skupina let Celková velikost – 2,3 MB

Plazi Plazi patří k velmi starým živočišným druhům. Jsou obratlovci s nestálou tělesnou teplotou. Kůže je suchá krytá zrohovatělou pokožkou, která tvoří šupiny nebo desky. Rozmnožují se většinou kožovitými vejci, zřídka jsou živorodí.

Podtřídy plazů želvy krokodýli ještěři hadi

Hadi Hadi a ještěři jsou nejpočetnější skupinou šupinatých plazů. Jsou rozšířeni v teplých pásmech. Řád hadů zahrnuje na Zemi asi druhů. U nás žije pět druhů hadů ( čtyři duhy užovkovitých a jediný druh zmije).

Popis Během vývoje končetiny zcela zakrněly. Ani na kostře nejsou patrné zbytky končetin. Za hlavou jsou na kostře jen obratle a žebra. Tělo je díky velkému počtu obratlů velmi pohyblivé. Je-li hadovi malá kůže, svléká ji. Starou zroho- vatělou kůži svléká vcelku. 7.

UŽOVKA OBOJKOVÁ Velká a silná užovka s oválnou hlavou zřetelně odlišenou od těla. Její základní barva je šedá v různých odstínech, někdy hnědavá. Na hlavě vzadu má po stranách dvě půlměsíčité skvrny bělavé, žluté nebo oranžové barvy. Délka těla je u samců až 75 cm, samic cm.

Výskyt Užovka obojková žije po celé Evropě, v části Asie i v severní Africe. Žije na vlhkých loukách okolo rybníků, jezer a tůní, v bažinatých oblastech, setkáme se s ní i na zahradách, jsou-li v blízkosti vody. 10.

Způsob života Je aktivní ve dne, za soumraku se stahuje do úkrytu. Časně z rána opouští ztuhlá nočním chladem svou skrýš, aby se slunila a vyhřála. Přes velká polední vedra se skrývá. Je velmi pohyblivá, na souši, ale také výtečně plave a potápí se. 11.

K zimnímu odpočinku se zahrabává koncem září nebo začátkem října. Využívá nory zvířat, dutiny pod pařezy, skuliny ve skalách. Ve vhodných úkrytech přezimuje i několik desítek užovek pohromadě. Úkryt opouští koncem března

Rozmnožování Samice klade v červenci až srpnu kožovitá vajíčka do hromady tlejícího listí, rákosu nebo pilin. Mláďata se líhnou po 60 – 75 dnech. Vylíhlá mláďata jsou dlouhá okolo 20 cm a mají zbarvení jako dospělý had.

Potrava Živí se hlavně skokany, ale požírá i rosničky, ropuchy, čolky i malé ryby. Kořist had uloví, zakousne se do ní v jakémkoliv místě a polyká ji zaživa celou

Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: PGhttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8c/Lampropeltis_Mexicana_Greeri_%2812%29.J PG