Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s obojživelníky Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního druhu, stavba.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s obojživelníky Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního druhu, stavba."— Transkript prezentace:

1 Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s obojživelníky Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního druhu, stavba těla, znalost vývojových stádií Speciální vzdělávací potřeby - žádné Klíčová slova - žába, obojživelník, pulci, samec, samice, žábry Druh učebního materiálu - prezentace Druh interaktivity - výklad Cílová skupina - žák Stupeň a typ vzdělávání - základní vzdělávání – první stupeň – druhé období Typická věková skupina let Celková velikost – 4,2 MB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pištová. VY_32_INOVACE_PR

2 Žáby – 2. část Žáby dělíme do několika skupin.
Kuňkovité (kuňky a ropušky) Ropuchovité (s bradavičnatou kůží) Rosničkovité (rosničky) Skokanovité (s hladkou kůží) 18.

3 14. Ropucha obecná Znaky Je největší a nejrozšířenější ropuchou v Evropě. Neohrabaná a silná žába, dospělá samice měří až 15 cm. Barva těla od hnědé k okrové, břicho hnědošedavé, někdy mramorované. Na hřbetní části těla má rozesety menší a větší bradavky.

4 1.

5 Prostředí Podobně jako skokan žijí ropuchy téměř v celé Evropě v různých nadmořských výškách. Není nijak náročným živočichem na prostředí. Žije v lesích, lesostepích, v lidských sídlištích, při březích vod, v parcích, vinicích, sadech, dokonce i ve vlhkých sklepích.

6 2.

7 Vývoj Vývojová stádia jsou stejná u ropuchy jako u skokana, tak u všech ostatních žab. Oplodněné vajíčko – pulec – žabička. Samice naklade během jedné sezóny až 1000 vajíček. Vajíčka klade v dlouhé souvislé šňůrce. Začátkem léta opouštějí drobné ropušky vodu a začínají suchozemský život.

8 5. 4. Typický "ropuší cop" - mnoho samců pokoušející se spářit se samicí 11.

9 7. vajíčka 8. Vajíčka 10. pulci 6. pulci

10 16. Velice mladá ropucha – porovnán í velikosti
15. 17.

11 Způsob života Ropucha je aktivní ponejvíce v noci.
Teplý jarní déšť je zjara probouzí v jejich zimních úkrytech. Žáby se přesunují k vodě, aby sem nakladly vajíčka. Cestou jim na záda vlezou samci, kteří jsou menší než samice , a nechají se nést k vodě. 12.

12 Ropuchy se stahují k vodě ve velkých skupinách i přes frekventované silnice.
Tady často přijdou mnohé o život. Zároveň jejich mrtvá těla jsou hrozícím nebezpečím pro řidiče. Žáby se vždy snaží vrátit ke své mateřské vodě ( to je k vodě, kde se samy vylíhly).

13 3. Tunel umožňující bezpečný průchod pod silnicí

14 V říjnu se ropuchy zase stěhují do svých zimovišť.
Během léta se žáby stahují daleko od svých vod a žijí i na nezvyklých místech (zbořeniště, rozvaliny, sklepy). Zde mají dobrý úkryt před nebezpečnými masařkami (jejich larvy jim lezou do nosních otvorů a zahubí je). V říjnu se ropuchy zase stěhují do svých zimovišť. 13.

15 Potrava Živí se podobně jako jiní obojživelníci různými červy, plži, svinkami, pavouky a hmyzem. Loví převážně v podvečer a v noci. Svým způsobem potravy jsou velmi užitečné. Zahrádkáři považují ropuchy na svých pozemcích za vynikající pomocníky v boji proti škůdcům.

16 Zajímavost V jižní Evropě se vyskytují ropuchy jiného
zbarvení (cihlově červené, okrové nebo tmavě zelené). Najdou se tu i neobvykle velké druhy (až dvakrát větší). Pokud se v populaci objeví velké množství samců, přichytí se na jednu samici více samců. Ta se pak pod jejich váhou utopí.

17 Příbuzné druhy Ropucha krátkonohá Ropucha zelená Ropucha kolorádská

18 Urči, která vajíčka patří ropuše obecné a která skokanovi hnědému:
9.

19 Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www:
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18. 19. 20. 21.


Stáhnout ppt "Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s obojživelníky Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – poznání přírodního druhu, stavba."

Podobné prezentace


Reklamy Google