Úvod do filosofie Zuzana Svobodová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Advertisements

Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat kulturu?
Zdravotní politika v éře globalizace
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Existuje odbornost v etice? Jiří Šimek. Existuje odbornost v etice? Elliott, C.: The ethics of bioethics London Review of Books, Diary 2002, 24, 23: 40.
Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte ( ) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se.
Doc. Michal Kaplánek, Th. D.
Přírodní vědy v antickém Řecku
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
FILOZOFIE VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.11/Md CZ.1.07/1.5.00/
Obecná charakteristika, periodizace VY_32_INOVACE_5.1.ZSV4.12/Md Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Richard Moldrzyk.
Dějiny filozofie Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
KFI/NFILE 4 kredity Zkouška (písemná + ústní dozkoušení)
Etika Mgr. Blanka Chocová.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Jak se stát dobrým právníkem?
Období klasické řecká filosofie II
Jak se stát dobrým právníkem?
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Martina Jiříková C4B.  ŽIVOT  FILOSOFIE  SHRNUTÍ  ZDROJE.
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_06_OSVZ_ZSVa Anotace: Opakování poznatků Ročník: I. Vzdělávací.
Principy etiky v medicíně ● Medicína – aplikace poznatků přírodních věd ve světě lidských vztahů ● Objektivita x Subjektivita ● Fakta x Hodnoty ● Vědění.
Filosofie úvod do problému....
Uvedení do etiky Zuzana Svobodová.
Filosofie Filosofie nehledá pravdu ani o světě samém, ani o člověku;
Období klasické řecká filosofie II
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Úvod do filosofie a etiky
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů. Etické aspekty KDP Kateřina Ivanová Lékařská fakulta UP 11Etické aspekty KDP.
Antická filosofie Průvodce antickou filosofií na základě Raffaelovy fresky Athénská škola.
Aristotelés – náplň dvou kurzů I.Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled děl, problém vztahu k Platónovi – „genetický.
Přednáška K čemu je právní filosofie
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
1. přednáška K čemu potřebují právníci právní filosofii?
Postavení pedagogiky mezi vědami
Aristotelés – přehled díla a myšlení (původní, velmi optimistický plán…) Život, dílo, vývoj myšlení (Aristotelovy životní a filosofické osudy, přehled.
Typicky řecká představa: A R C H É = prazáklad Uspořádaný svět je tvořen z již předtím existujícího prazákladu tím, že dostává nějaký řád, že jím prostupuje.
Název politologie je složen z následujících slov:
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
OBLÍBENÝ PŘEDMĚT. Krátce o předmětu Tento předmět sdružuje široké spektrum oborů, které se týkají soužití lidí ve společnosti i mimo ni. Filosofie Ekonomie.
Úvod do filozofie 2/Filozofie 2 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 6 Subjektivní, objektivní a absolutní idealismus.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 19. Etika, základní etické pojmy Název sady: Občanská nauka Ročník:
Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy.
Platón & „objektivní idealismus“
Dějiny filozofie Úvod do filozofie. „PHILEIN … SOPHIA …“ Slovo „filosofie“ je odvozeno z řeckých slov „milovat“ a „moudrost“. Ivan Blecha: „Filosofie.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Úvod do filozofie 1/Filozofie 1 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 5 Sofisté, Sókratés & spol.
HELENISMUS OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L HELENISMUS ● STOL. PŘ. KR. ● ALEXANDR MAKEDONSKÝ – AUGUSTUS ● KULTURNÍ CENTRUM: ALEXANDRIE ● ALEXANDRIJSKÁ.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
FILOsOFIE A VĚDA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Úvod do filozofie.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Filozofické disciplíny
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
PLATÓN př. n. l..
Ekologie.
Úvod do psychologie II. přednáška
Základy demografie Přednáška 1.
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Úvod do filosofie Zuzana Svobodová

Struktura Ke vztahu filosofie a lékařské etiky K historii české lékařské etiky. Proč je etika v rámci studia lékařů? Co znamená „filosofie“, jak a kdy se objevuje? Metody a struktura filosofie

filosofie etika bioetika lékařská

K historii české lékařské etiky 1918-1939 v rámci tzv. hodegetiky přednášena částečně deontologie 30. léta: počátky snah o systematickou výuku lékařské etiky (kritika paternalismu) 1945-1952 vznik a praxe prvního deontologického ústavu po r. 1948 oficiálně zastaven vývoj lékařské etiky u nás (některé otázky ale řešeny, jiné tabuizovány, jiné ideologizovány) čas. Témata, Salus 1981 zveřejnil Čas. lékařů českých Haškovcové návrh koncepce Lékařské etiky 1990 založena Centrální etická komise, následně místní 1991 důvodová zpráva (Haškovcová, Šimek, Špalek) na jejímž základě etika jako samostatný obor na 3. lékařské fakultě od r. 1992

Co Vás motivuje studovat?

Jaké hodnoty se projevují v této Vaší motivaci?

Co je to … (spokojenost, život, láska, statečnost, …). důstojnost Co je to … (spokojenost, život, láska, statečnost, …) důstojnost ctnost hodnota? PRUDKÝ,Libor. Předávání rodinných hodnot v českých rodinách na základě empirických výzkumů. Holmerová, I. Péče jako lidská a sociální hodnota. In Rodinná politika jako nástroj, který umožnuje a podporuje mezigenerační solidaritu [online]. Praha : Česko-německý fond budoucnosti, 2009. Available at: http://www.rodiny.cz/f/file/sbornik_senat_09.pdf . [cit. 2014-02-12]. srov. Jaké hodnoty jsou pro vás důležité? [online]. 2002. CVVM. Dostupné z: http://www.cvvm.cas.cz/index.php?disp=zpravy&lang=0&r=1&s=&offset=&shw=100799 [cit. 2014-02-12].

Hodnoty Kdy Jak jsou? Kde Existují ? Jak se uskutečňují?

Filosofie filosofia z řeckého milovat moudrost či moudrost lásky filein (milovat) + sofia (moudrost) → filosofové: milovníci moudrosti nejvšeobecnější (nikoli speciální) studium základních problémů – (svobodná) umění (lat.: artes liberales)

Filosofie týká se Vašeho vztahu k poznání/bytí/životu více než studia o poznání/bytí/životě (filosofie se liší od speciálních věd-nauk-disciplín (-logie: bio-logie – nauka o živém, antropo-logie – nauka o člověku, eko-logie nauka o životním prostředí) V seminářích byste měli zvažovat vlastní přístup (vztah).

Jak se objevuje filosofie? reflexe, myšlení ? stud ! úzkost ! otřesení (z jistot) ? „Metanoiete!“ (meta-noésis)

Zrození Athény (Zeus-Athéna-Héfaistos) , cca 570 př.Kr.

Panenská bohyně Eileithya, dcera Dia a Héry, a Héra asistují při porodu Athény. Malba na váze, cca 500 př. Kr. (Louvre CA616; foto Maria Daniels)

Kdy se objevuje filosofie? Aristotelés: až tehdy, když utišena vnější potřeba a lidé měli volný čas (poprvé u kněží v Egyptě) Thalés (z Milétu - „perla Iónie“); prozíravost: první předpověď zatmění Slunce: 25. 5. 585 př. Kr. Když nejde již o věci, ale o podstatu věcí: „Co to je, co je?“ „Minervina sova vylétá za soumraku “ (Hegel) Jak poznám, že je soumrak?

Athena / Minerva

Metody filosofie methodos epimeleia peri tés psychés (Cicero: cultura animi) logos → dia-logos tázání myšlení, zvažování, výklad péče o duši Metody vědy? Popis (měření, vážení, poměřování, rozlehlost…), analýza, syntéza, srovnání…

Hermés. (vpravo:) Eros, Hermés a možná Afrodité.

Fakta neexistují, pouze interpretace Proti takovému pozitivismu, který se zastaví před fenomény a tvrdí „existují pouze fakta“, já mohu říci: Ne, jsou to právě fakta, která neexistují, pouze interpretace… (Friedrich Nietzsche) Nietzsche. Poznámky, (1886 –1887). InThe Portable Nietzsche (1954), p. 458.

Promýšlení rozdílů mythos kai logos techné kai fysis theoria kai praxis epistémé kai fronésis ř. mythos – slovo, vyprávění, příběh ř. logos – slovo, rozum, smysl, argumentace ř. techné – umění, řemeslo (technologie) ř. fysis – přírodní, přirozené ř. theoria – procesí, podívaná, náhled, teorie ř. praxis – čin, skutek, práce, uskutečnění ř. epistémé – věda, poznání, porozumění ř. fronésis – (praktická) moudrost

Jacques-Louis David (1787) - The Death of Socrates http://www.metmuseum.org/Collections/search-the-collections/110000543 Nietzsche. Zrození tragédie z ducha hudby (1873), Nemůžeme si pomoci, ale vidíme Sokrata jako mezník lidských dějin…

Athénská škola (Rafael 1510/11) Antisthenés Plótinos Rafaelova freska in Musei Vaticani. Uprostřed Platon (vlevo) a Aristotelés (vpravo): Aristotelés ukazuje k zemi – symbolizuje jeho důvěru v poznání skrze zkušenost, pozorování, nese Etiku Nikomachovu, zatímco Platon ukazuje k nebi – odkazuje k jeho nauce o idejích, nese Timaios. Parmenidés Epikúros Diogenés Pythagoras Hérakleitos

Aristotelés (vlevo) - Platon

Platón (428/7-348/7 př. Kr.) Platón - Mýtus o jeskyni (Ústava VII)

epistemologie – noetika (noésis) Filosofie teoretická ontologie metafyzika epistemologie – noetika (noésis) logika … praktická politika etika estetika Teorie rozhodování Teorie hodnot Reflexe praxe Podle Aristotela

Ontologie, nauka o bytí, je (od Aristotela) první filosofií.

Epikúros (341-270 př. Kr.) z dopisu Menoikeovi „Ani kdo je mlád, ať neváhá oddávat se filosofii, ani je-li kdo stár, ať neochabuje v jejím pěstování; neboť nikdo není ani nezralý, ani přezrálý k tomu aby pečoval o zdraví své duše. Říká-li někdo, že pro něho ještě nepřišel čas k filosofování, nebo že už pominul, podobá se tomu, kdo říká, že pro něho ještě není čas na blaženost, nebo už není. Proto má pěstovat filosofii mladý i starý, první, aby stárna zůstával mlád dobrými skutky v příjemných vzpomínkách na minulost, druhý, aby zároveň mlád i stár pro nebojácnost před budoucností. Je tedy třeba pečovat o to, co působí blaženost, neboť máme-li ji, máme všechno, a nemáme-li ji, děláme všechno, abychom ji měli…“

Odkazy Aristotelés. O duši. Aull F. New York University School of Medicine medical humanities mission statement. Available at: http://medhum.med.nyu.edu/ také na: http://www.artsci.uc.edu/programs-degrees/minors.html?cid=15CERT2-MEDH nebo: http://www.nyitcomsga.org/sga-initiatives/humanities-in-medicine/ K etické výchově