Duchovní/nemateriální kultura (Identifikace a dokumentace jevů tradiční lidové kultury v ČR, Strážnice 2006) Folklor, Obyčeje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak dodržujeme tradice Zpracovala: Bc. Jarmila Havelková
Advertisements

1 Produkty cestovního ruchu (Vztah ke klientům z města) Ing. Marie Stříbrná.
Liturgický rok.
Co je estetika?  věda o podstatě a formách tvorby podle zákonů krásy  základ osvojení světa jako tvůrčí,cílevědomé činnosti lidí-estetické osvojování.
ŽÁNRY LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Co je Masopust?.
TÝMOVÁ SBOROVNA LEKTOŘI: Mgr. Tomáš Habart, Mgr. Adéla Lábusová
ÚSTNÍ LIDOVÁ SLOVESNOST -PRANOSTIKY
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
Organizace a instituce města Čáslavi. Obsah Městský úřad Organizace a instituce pro děti a mládež Organizace a instituce pro seniory Kulturní instituce.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Festivity Každodennost a slavnosti jako antropologická konstanta
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
MASOPUST.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název vzdělávacího materiálu: Žánry ústní lidové slovesnosti
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Kultura.
Ústní lidová slovesnost - folklór
EPICKÉ ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
LIDOVÉ PÍSNĚ, FOLKLÓR Chodský folklór.
M ĚSTSKÁ ČÁST P RAHA 21 M ĚSTSKÁ ČÁST P RAHA 21 Zavádění procesu místní Agendy 21 Strategie, otevřenost, spolupráce koordinátorka MA21 Iva Hájková
Multifunkční zemědělství
Kulturní předpoklady cestovního ruchu Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Vrcholné baroko Mgr. Jakub Tomala.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Anotace Cyklus přírody a kalendáře Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci si osvojí postup, jakým vznikaly kalendáře na základě sledování.
Folklor x Folklorismus Bc. Martin Sítek 2015
Sezóna v gastronomii. Jaro (21.3 – 20.6) Bylinky, zelenina (chřest, cibule, ředkvičky, saláty, špenát, jarní cibulky, rebarbora) Jehněčí maso Červen.
Exkurz do kultury dětí a mládeže
malebný kraj na jihovýchodě Moravy
Češi na černomořském pobřeží Krasnodarský kraj: česká národnost – oficiálně (podle sčítání lidu 2002) 732 obyvatel Neoficiální počty: různé údaje – od.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: Lidová slovesnost Název sady: VY_32_Inovace_ Český jazyk 6. ročník Číslo.
STŘEDNÍ ŠKOLA PEDAGOGICKÁ, HOTELNICTVÍ A SLUŽEB LIDOVÁ PÍSEŇ Mgr. Eva Řebíčková.
VELIKONOCE.  jsou nejvýznamnější křesťanský svátek, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetího dne po.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jarmila Nováková ČísloVY_32_Inovace_3331 NázevVánoce Téma hodinyVánoce PředmětPrvouka Ročník/y/3.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy Centrum Bazalka – Základní škola speciální a Mateřská škola speciální, o.p.s. Téma Svátky v roce Název DUM Listopad - Advent Popis Popis, zvyky,
KONCEPCE ROZVOJE MÍSTNÍ KULTURY ZLK. ÚKOL č. 1. Koncepce rozvoje místní kultury ve Zlínském kraji na léta Dílčí úkol I – prostorová analýza.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
Svatý Václav ROK V JEHO PROMĚNÁCH A SLAVNOSTECH. Rok v jeho proměnách a slavnostech – Sv. Václav Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se.
19. kolo příjmu žádostí – PRV, OSA IV. Opatření IV.2.1. Realizace projektů spolupráce Záměr b) – Realizace projektů mezinárodní spolupráce.
SNN v ČR Centrum denních služeb pro sluchově postižené, Brno AKCE 2015.
Liturgický rok. každý rok si připomínáme všechny události z Ježíšova života také si připomínáme svaté, kteří ukázali, jakými různými způsoby můžeme následovat.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11/15_ Lidová hudba TÉMA: Lidová hudba ČÍSLO PROJEKTU: CZ /
Základní škola a Mateřská škola Bystřice pod Lopeníkem
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Hmotná kultura a každodenní život III
ŽÁNRY LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
REGIONÁLNÍ ANALÝZA II ÚKOL 1.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
PRÓZA S DĚTSKÝM HRDINOU
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Rok v jeho proměnách a slavnostech
FOLKLÓR JIHOMORAVSKÉHO KRAJE
LITERÁRNÍ DRUHY A ŽÁNRY Mgr. Michal Oblouk
VY_32_Inovace_ Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_Folklór regionu Bojkovic,
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
VY_32_INOVACE_34 JOSEF KAJETÁN TYL 1808 – 1856.
Kamýk nad Vltavou Počet obyvatel : 907
Transkript prezentace:

Duchovní/nemateriální kultura (Identifikace a dokumentace jevů tradiční lidové kultury v ČR, Strážnice 2006) Folklor, Obyčeje

Folklor Slovesný Hudební Taneční Dětský lidové divadlo

1.1.1 Slovesný folklor-próza pohádky pověsti pověrečné povídky legendy vyprávění ze života anekdoty humorky

Malé folklorní žánry přísloví pranostiky pořekadla hádanky zaklínání zaříkání

1.1.3 Lidové divadlo obchůzkové hry divadelní prvky v dětských hrách divadelní prvky v lidových obyčejích (fašank, zarážení hory, kácení máje, hody, vinobraní aj.) sousedské divadlo, loutkové divadlo ochotnické divadlo (nástroj udržování tradice, vliv např. na zpěvní repertoár)

1.1.4 Dětský folklor repertoár dětí hry říkadla hádanky žertovné otázky vtipy vyprávění repertoár dospělých (ukolébavky,hry s batolaty

3.1 Kalendářní obyčeje vázané na cyklus života přírody v běhu roku na svátky církevních světců v kalendáři na občanské svátky v kalendáři

Kalendářní Obyčeje konce masopustu Jarní a velikonoční obyčeje Májové obyčeje Svatodušní a božítělové obyčeje Výroční ohně Posvícení, hody, pouť Obyčeje po sklizni zemědělských produktů Advent a Vánoce 3.1.1

3.1.2 Obyčeje a obřady spjaté se životním cyklem člověka Obyčeje při narození Obyčeje při svatbě Oslavy životních jubileí a významných událostí Obyčeje a obřady spjaté se smrtí a pohřbem

Obyčeje, oslavy, slavnosti různých sociálních skupin studentské obyčeje (majáles, poslední zvonění, juniáles) besedy seniorů sjezdy rodáků zpěvácké slavnosti obyčeje zájmových spolků a sdružení (myslivců, rybářů, trampů aj.)

Lokální slavnosti vycházející z místního specifika barchan v Jemnici znojemské vinobraní slavnosti piva v Černé Hoře pernštýnské slavnosti v Nedvědici slavnosti brambor v Třebíči slavnosti chřestu v Ivančicích místní folklórní slavnosti