AUSTRÁLIE -Uluru /Ayers Rock/ Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ULURU symbol Austrálie.
Advertisements

Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Afrika – FGS Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
P O L S K O Obrázek 1 Obrázek 2 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 7
AUSTRÁLIE nejmenší kontinent (7,7 mil km2)
Š V É D S K O Obrázek 1 EU – OP VK – III/2 ICT DUM 14
Pobaltí Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
INDIE.
Uluru – základní údaje Nachází se v Australském svazu.
RUSKO – BAJKALSKÉ JEZERO
Norsko – země fjordů Geografie Autor: Mgr. Zdeněk Kříž
VY_32_INOVACE_12 Amerika - Kanada
Průlom v horolezectví - výstup na Mont Blanc v roce 1786, který vykonali Balmet a Paccard První horolezecký klub - Alpine Club (1857) V druhé polovině.
Přírodní poměry Zpracovala: Jana Pomikáčková
ČÍNA - VELKÁ ČÍNSKÁ ZEĎ Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie
Praha.
Austrálie.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
Autor: Mgr. Věra Sklenářová
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
ULURU symbol Austrálie.
Severní Afrika Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
Norsko, Švédsko III2-Z7-III-11
IZRAEL-MRTVÉ MOŘE Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie
Indie – Hinduismus a kastovní systém
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_133 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová PředmětZeměpis.
Austrálie.
ASIE - Tibet. ASIE - Tibet OBSAH Mapa Základní informace Sídla Náboženství Vlna sebeupalování Zajímavosti.
Téma hodiny: Austrálie – opakování formou kvízu
Austrálie - SES Geografie Autor: Mgr. Jaromír Vaněk
Registrační číslo projektu
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 1.
Finsko – země tisíců jezer
Rg austrálie – úvod a přírodní podmínky
Australské společenství
VELKÝ BARIÉROVÝ ÚTES a NP AUSTRALSKÉHO SVAZU
Island – země ohně a ledu
ASIE-NEJLIDNATĚJŠÍ KONTINENT
Afrika – SES - obyvatelstvo
Počítačová prezentace
Oceánie – Cookovy ostrovy
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
POVRCH AUSTRÁLIE 1 2 Doplň k číslům názvy: 1 – 5: pohoří 6 – 8: pouště 9 – 11: ostrov a poloostrovy 12: útes
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Šárka Hájková NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Z7_REPUBLIKA JIŽNÍ AFRIKA TÉMA: Republika Jižní Afrika.
Mapy a plány mapy čtení mapy měřítko mapy vysvětlivky mapy plány.
Austrálie (Rudý kontinent)
Zeměpis Světadíly a oceány VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_SVĚTADÍLY_A_OCEÁNY
CHŘIBY Základní informace: Nejvyšší bod: Brdo – 587 m. n. m.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Národní park Berchtesgaden
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
Kanada NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Digitální učební materiál
Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Skrytý poklad Sibiře Kamenný les na Leně 1.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
Jezero Titicaca VY_32_INOVACE_14_38
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Hory v barvách duhy Čína.
Austrálie Ayers Rock (ULURU) VY_32_INOVACE_14_35
Práce s mapou Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem.
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Nejposvátnější čínská hora
Severní Amerika - Kanada
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Melanésie
Transkript prezentace:

AUSTRÁLIE -Uluru /Ayers Rock/ Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie Inovace výuky na Gymn á ziu Otrokovice formou DUM ů CZ.1.07/1.5.00/34.0488

AUSTRALIE - ULURU (Ayers Rock)

OBSAH Mapa Austrálie Základní údaje Uluru Ayers Rock-povrch skalního monolitu Obecné informace Náboženský význam památky UNESCO Vlastnická práva k Uluru Aboriginals

. Uprostřed australského kontinentu se z vyprahlé roviny zvedá rudé srdce Austrálie, Uluru neboli Ayers Rock. Tato skála se stala nejen vyhledávaným turistickým cílem, ale i jedním z nejposvátnějších míst pro australské domorodce. Uluru se nachází na samém jihu australského Severního teritoria, 335 kilometrů vzdušnou čarou (450 kilometrů po silnici) od Alice Springs. V roce 1958 zde pak byl zřízen národní park.

OBECNÉ INFORMACE Uluru je největší samostatný skalní monolit na světě. Nadmořská výška jeho vrcholu je 863 metrů. Skála se tyčí 348 metrů nad úroveň okolního terénu a její obvod je 9,4 kilometru. Geologické stáří útvaru je přibližně 600 milionů let. Uluru je tvořeno pískovcem načervenalé barvy, jehož barva zvláště vynikne při východu či západu slunce. Povrch monolitu byl díky velkým změnám teplot rozpukán, takže jsou zde četné praskliny, průrvy a jeskyně.

Kolem jeho úpatí vedou cesty míjející početné kresby domorodců i jejich posvátná místa. Monolit pro ně má obrovský náboženský i kulturní význam, proto od roku 1985 zaujímá místo na seznamu UNESCO.

VLASTNICKÁ PRÁVA Dlouhou dobu se proto místní austrálský národ Anangu snažil o to, aby bylo domorodcům jako původním obyvatelům této země přiznáno vlastnické právo na Uluru a okolí, jejich snaha však dlouho ztroskotávala na faktu, že místo bylo národním parkem. Teprve roku 1985 došlo k zásadnímu průlomu. Skála byla tehdy australskou vládou nakonec domorodcům vrácena. Místo je tedy dnes oficiálně domorodým majetkem, nicméně domorodci v předávací smlouvě zároveň toto místo pronajali na 99 let vládní agentuře, která spravuje (spolu s domorodci) zdejší národní park. Mohou sem tedy nadále jezdit i turisté, ale část míst je nepřístupná a slouží domorodcům ke kultovním účelům. Místní domorodci kmene Anangu dodnes považují výstup na vrchol této hory za cosi neuctivého, i když výstup není turistům oficiálně zakázán. Přesto může být výstup i nebezpečný – už zde zahynulo celkem 36 turistů!

ABORIGINALS

KDO JSOU ABORIGINALS? Kdo jsou vlastně domorodci? Pro původní obyvatele Austrálie se v angličtině ujal pojem Aboriginals, tedy Aboriginové, domorodci. Když se na březích Austrálie vylodili první Evropané (r. 1788), žilo na tomto kontinentu asi tři čtvrtě milionu domorodců. Byli to lovci i sběrači a běloši proti nim od počátku postupovali zcela bezohledně (zabírali jejich půdu a stříleli po nich jako po divoké zvěři). Neblaze na ně působily i zavlečené choroby a alkohol. Dnes žije v Austrálii okolo 300 000 osob domorodého původu, z nichž jen malá část na severu se vrátila ke způsobu života připomínajícímu dobu před příchodem Evropanů. Ostatní žijí ve městech, ale zůstávají převážně na okraji společnosti.

Děkuji za pozornost

ZDROJE http://www.celysvet.cz/images.php?fotka=australie_1&dd=1328 http://cs.wikipedia.org/wiki/Uluru http://dalky.cz/cteni/c-uluru-rude-srdce-australie.html http://www.novinky.cz/cestovani/exotika/208846-australie-prozkoumejte-velky-barierovy-utes-nebo-slavny-ayers-rock.html http://lucaspaja.blogspot.cz/2009/01/aboriginals.html www.kepguru.hu KAREL KAŠPAROVSKÝ. Zeměpis II. v kostce pro SŠ. Praha: Fragment, 2008. ISBN 978-80-253-0585-0. Všechny objekty použité k vytvoření prezentace jsou součástí SW Microsoft Office nebo jsou vlastní originální tvorbou autora.