Stoletá válka 1337 - 1453.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anglie v 17. a 18. století král Karel I. Stuart měl oporu v severní a západní Anglii (venkovská anglikánská a katolická šlechta) parlament ovládal jihovýchod.
Advertisements

Lucemburkové na našem trůnu
Boj mezi Francií a Anglií o nadvládu v západní Evropě Stoletá válka
Jan Lucemburský.
Politika Karla IV. Radim Nuska 2.B.
Soupeření Anglie a Francie
„slepý král“ „král cizinec“
STOLETÁ VÁLKA Varování všechna práva vyhrazena. Tento dokument je určen pouze k domácímu použití nikoli ke kopírování, pokud by se tak stalo je stanovená.
Francie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Od Karla V. po Filipa II. Nizozemské povstání
STOLETÁ VÁLKA.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
POČÁTKY KAPITALISMU V ANGLII
Třicetiletá válka
Vzrůstem malý Pružný Chytrý Výborný stratég Vystudoval vojenskou akademii Velký Silný Udatný Od malička cvičen k boji Bojuje většinou sám Drobná Prostá.
Anglická revoluce Lenka Ertlová.
(1337 – 1453) Stoletá válka.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Dej1 Stoletá válka Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Stoletá válka Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací.
Habsburkové 1526 – 1918 II. část.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
Vyřaď a objasni, co nepatří do řady:
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Zkus předvídat jaký mohl být a jak se mohl choval panovník, který získal toto označení: Král cizinec Král rytíř Král diplomat.
Stoletá válka 1337–1453 Spor o Flandry 3 fáze/etapy 1.etapa( )
VY_32_INOVACE_2D.7.16 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Anglie 15. a 16. století Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Západní Evropa v 16. století
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Děti Karla IV. Karel IV byl celkem 4x ženatý 1.Blanka z Valois
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Západní Evropa za vrcholného středověku
Johanka z Arku též Jana z Arku, přezdívaná Panna Orleánská či Panna Jana narodila se přibližně 6. ledna 1412 v severní Francii ve vesničce Domrémy žila.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Západní Evropa v 16. století
Válka růží ( ) Dan Kunz VI..
Americká občanská válka
Vrcholný středověk v Anglii
Dějepis Stoletá válka 1.
Napoleon Bonaparte - císařství
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Stoletá válka
Stoletá válka Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v Evropě v době stoleté války.
Jan Lucemburský.
Vznik jednotných monarchií v Anglii a Francii II
SJEDNOCENÍ NĚMECKA. Situace po roce 1848 * Pruský král odmítl přijmout císařskou korunu z rukou frankfurtského parlamentu * Obnoven Německý spolek * Neustálé.
Masarykova základní škola Debř, Mladá Boleslav, příspěvková organizace Název a číslo materiálu: VY_32_INOVACE_04_Člověk a společnost_7. ročník_Francie.
Tomáš Havlický. Karlova Rodina  Otec: Jan Lucemburský  Matka: Eliška Přemyslovna  Jeho pravé jméno: -Václav IV Eliška Přemislovna Jan Lucemburský.
Francie, Anglie, Španělsko ve vrcholném a pozdním středověku
Stoletá válka.
uč. s rodokmen 1. Jak se jmenovala matka sv. Anežky české?
Stoletá válka
Obchodní akademie, Střední odborná škola
Dějiny významných států v evropě
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_06_francie.ppt
Náboženské války ve Francii
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
STŘEDOVĚKÉ STÁTY V EVROPĚ
VZTAHY MEZI STŘEDOVĚKÝMI EVROPSKÝMI STÁTY.
Cesta k Francii a Svaté říši římské
Transkript prezentace:

Stoletá válka 1337 - 1453

Příčiny Anglie X Francie Angličtí králové – jako léno značná část Francie Normandský vévoda Vilém – získal vládu nad ostrovním královstvím (1066) – nechal si své državy ve Francii Časté války o tato území => vyvrcholení těchto střetů = stoletá válka

Další podnět – spor zemí o nadvládu ve Flandrech (od 2. pol. 13. stol Před začátkem stol. války – navrch Francouzi 1336 – flanderský hrabě Ludvík – pozatýkání všech Angličanů ve Flandrech (na popud fr. krále Filipa VI.) Odveta Anglie – zákaz vývozu anglické vlny do Flander a dovozu flanderských výrobků do Anglie Lidové povstání (Jakob van Artelvede) + spojenectví s angl. Králem Edvardem III. Filip VI. – napadení Gaskoňska a Guyenney (angl. državy) => Edvard III. – vyhlášení války Francii (nárok na fr. trůn) důvod: (1328 – zemřel fr. král Karel IV. – vymření linie Kapetovců => na trůn nastoupil Filip VI. Z rodu Valois (bratranec) X Edvard III. (synovec – syn sestry Isabely) – nárok na trůn – popřen fr. velmoži – král. titul nemůže být zděděn po přeslici)

První etapa (1337 - 1360) Zájem Angličanů o zachování obchodního postavení ve Flandrech + udržení držav v jihozápadní Francii Anglie – spojenec Flandry Francie – spojenec Skotsko 1340 – vítězství Angličanů v námořní bitvě u Sluys – otevření cesty přes La Manche (na zemi - neúspěšní) 1346 – bitva u Kresčaku – vítězství Anglie Rozdílná bojová taktika – Anglie navrch – lučištníci 1347 – Anglie dobyla přístavní město Calais (v moci přes 200 let) 1350 – zemřel Filip VI. => syn Jan II. Dobrý => pokračování válka 1356 – Poitiers – Francie poražena Edvardovým synem princem z Walesu (Černý princ) => Jan II. + šlechtici zajat Vlády se ujal syn Karel + panstvo – likvidace protiválečné vzpoury pařížských měšťanů (purkmistr Štěpán Marcel) 1360 – mír v Brétigny – konec 1. etapy Edvard III. – zřekl se francouzské koruny => Flandry zůstaly pod Francií X Calais + fr. území na jih – pod Anglií Jan – měl zaplatit obrovské výkupné – nikdy se to nepodařilo => do zajetí do Anglie – 1364 zemřel

Druhá etapa (1360 - 1415) Na fr. trůn – Karel V. Moudrý Za pár let - obnovení boje – změna taktiky Drobná válka pod vedením bretaňského vojáka Bertranda du Guesclin – bránění měst, vyhýbání se velkým bitvám vytlačení Angličanů ze země – 1380 v jejich moci jen pár měst Za Karla V. – rozkvět Francie

1377 – zemřel angl. král Edvard III 1377 – zemřel angl. král Edvard III. – nechal vládu vnukovi Richardovi (10 let) + strýcové 1381 – potlačení lidového povstání (Wat Tyler) – rovnost stavů 1389 – chopil se vlády sám (strýcové jeho moc omezovali – později zajetí strýců) + omezení moci parlamentů => absolutistická vláda 1399 – zemřel jeden ze strýců (Jindřich z Gauntu) – Karel si vzal jeho majetek Richard odjel na válečnou výpravu do Irska => syn zemřelého strýce Jindřich IV. – spojení se znepokojenými stavy Po návratu Richard zajat a donucen vzdát se koruny (1400 zemřel) Na trůn Jindřich IV. – nová dynastie Lancasteři

Od r. 1380 – ve Francii vládl Karel VI. + strýcové Zlá doba – povstání Odcizení Flander – 1384 – vládl burgunský vévoda Filip Smělý – vlastní politika 1388 – Karel se odvrátil od strýců 1392 – duševní choroba => strýcové se chopili vlády 1404 – zemřel Filip Smělý => syn Jan Neohrožený X chtěl mu zabránit králův bratr Ludvík Orleánský – Jan ho nechal v r. 1407 zavraždit => občanská válka mezi stranou burgundskou a orleánskou

Třetí etapa (1415 - 1453) Nový angl. král Jindřich V. využil zmatků 1415 – vylodil se v Normandii 1415 – zvítězil v bitvě u Azincourtu 1420 – smlouva v Troyes (s fr. královnou Isabelou a novým burgundským vévodou Filipem Dobrým) Měl si vzít za manželku dceru Karla VI. – Kateřinu => usednout na trůn Koruny se nedočkal – 1422 zemřel Syn Jindřich VI. (v Anglii za něj vládl vévoda z Gloucesteru, ve Francii strýc vévoda z Bedfordu)

Ve Francii – syn Karla VI. – Karel X válka s vévodou z Bedfordu – 1428 – obléhali i Orleáns (velitel Dunois – „Bastard orleánský“) Francouzi se ubránili – do příchodu Johanky z Arku 1429 – uvolnila Orleáns (získala jméno Panna orleánská) + Karel v Remeši korunován na krále Anglie začala mít potíže (špatné vztahy se spojenci, nedostatek posil…) Porážka Angličanů u Pataye a Jargeau Šlechta záviděla Johance postavení => vyštvána od dvora – návrat do boje => při osvobozování Compiègne zajata Burgunďany => vydána Angličanům => 1431 v Rouenu upálena

Anglie stále více ztrácela postavení 1435 – sjezd v městě Arrasu (vyslanci evropských států) – snaha o domluvení mírů – nevyšlo => dál boj Anglie ztratila burgundského spojence Jedna porážka za druhou 1436 – dobytí Paříže 1449 – dobytí Normandie 1453 – prohra v bitvě u Castillonu => ukončení války Angličanům zbylo jen fr. přístavní město Calais a Normandské ostrovy 1558 Calais dobyto Francouzi

Důsledky FRANCIE Ustaly trhy v Champagne (obchod s orientálním zbožím, anglickou vlnou a vlámským suknem) Obchodníci nechtěli riskovat cestu skrz zničené území Řada povstání a nepokojů => vyústění na zač. 15. stol. v občanskou válku Válka přinesla Francii jednotu (politické posílení) ANGLIE Hospodářský rozvoj Spory mezi mocnými pány => válka růží „pročistila“ politickou situaci

Zdroje http://airborn.webz.cz/100yw.html http://www.dejepis.com/index.php?page=000&kap=009&pod=6 http://cs.wikipedia.org/wiki/Filip_VI._Francouzsk%C3%BD http://royal-history.sweb.cz/anglie.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Jind%C5%99ich_IV._Francouzsk%C3%BD http://cs.wikipedia.org/wiki/Karel_VI._Francouzsk%C3%BD http://cs.wikipedia.org/wiki/Jind%C5%99ich_V._Plantagenet http://novazeme2010.ning.com/profiles/blogs/ivotopis-johanka-z-arku