Problémy českého a evropského trhu s energiemi Robert Neruda místopředseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Praha, 11. 9. 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Velcí spotřebitelé v ČR a výsledky spolupráce s IFIEC Europe Jelenovská 01/06 K.Šimeček.
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
PRAŽSKÁ ENERGETIKA, a.s. PRE v nové situaci 11. září 2003 Ing. Drahomír Ruta.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Řešení protisoutěžních opatření ze strany orgánů veřejné moci Mgr
Jan Husák: Digitální výzvy 2012 „ICT z pohledu PS“
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
8. března 2007AEM, SVSE - PRAHA 1 Návrhy ERÚ na novelu energetického zákona Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Energetika a hospodářská soutěž Petr Zákoucký Clifford Chance LLP Konference UOHS, 12. listopadu 2010 A co bude dále.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Liberalizace poštovního trhu v roce 2013 Ing. Petr Angelis Seminář Fontes Rerum Praha
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Hospodářská soutěž v EU III. Dominantní postavení JUDr.
Nezávislý regulátor je nutnost, nikoli zbytečný nadstandard! Milan Chovanec, stínový ministr dopravy za ČSSD , Praha.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Hromadná kampaň (např.DUHA, aukce) Kontinuální obchodování
Aktuální problematika - Energetika
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Budoucnost české energetiky v Evropě Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na vývoj trhu s elektřinou a plynem v ČR a v Evropě seminář AEM 22. a 23. března 2006,
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Pozice velkých spotřebitelů energií v roce 2005 Karel Šimeček,SVSE Konference AEM,09/05.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
SVATOMARTINSKÁ KONFERENCE 11. – 12. LISTOPADU 2010 ODBOR VÝROBY A SLUŽEB.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Liberalizace energetiky a nová energetická politika EU – iluze a skutečnost Zelená kniha EU a regulace v energetice seminář AEM 6. a 7. září 2006, Praha.
AUKCE SPEKTRA - očekávání a realita – Marek Ebert, ČTÚ Digitální výzvy 2012 Praha, 8. listopadu 2012.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Soutěžní právo III. Dominantní postavení Michal Petr.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
PROBLÉMY ČESKÉHO TRHU S ENERGIEMI Martin Pecina Předseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
ELEKTROENERGETIKA Z POHLEDU SOUTĚŽNÍHO ÚŘADU Robert Neruda ředitel Sekce hospodářské soutěže Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
1 Cenová úroveň u oprávněných zákazníků po 3/4 roku 2002 Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
HLAVNÍ ČINNOST Hlavní činností společnosti je obchod s elektřinou a provoz energetických zdrojů. Vyrábíme teplo. Zajišťujeme komplexní dodávky energií.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Právo hospodářské soutěže
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Zákon o elektronických komunikacích
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Fungování evropských trhů v EU a ČR Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování energetických trhů? Nová legislativa a její vliv na trh s elektřinou.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu Státní energetická koncepce 11 Ochrana práv spotřebitelů a zákazníků na energetickém trhu Konference.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Přispívají změny legislativy k lepšímu fungování našeho trhu s plynem? Ing. Oldřich Petržilka prezident České plynárenské unie konference DONE „Fungování.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Seminář k příležitosti 15-letého výročí založení SVSE Alena Vitásková předsedkyně Energetického regulačního úřadu Praha, 31. července 2014.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže S o u t ě ž n í p r á v o II. Dominantní postavení , ESF MU Michal Petr.
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Elektronický obchod z pohledu České republiky
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
Vývoj trhu s elektřinou v ČR versus působení velkých hráčů
Transkript prezentace:

Problémy českého a evropského trhu s energiemi Robert Neruda místopředseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Praha,

Robert Neruda 2 Struktura prezentace Představení Úřadu Představení Úřadu Působnost, role a vztahy s ERÚPůsobnost, role a vztahy s ERÚ Problémy na energetickém trhu z pohledu hospodářské soutěže Problémy na energetickém trhu z pohledu hospodářské soutěže Zpráva EK o výsledcích sektorového šetřeníZpráva EK o výsledcích sektorového šetření Kroky navazující na sektorové šetřeníKroky navazující na sektorové šetření Situace v České republiceSituace v České republice Současné případy řešené Úřadem Současné případy řešené Úřadem Aktuální vývoj Aktuální vývoj

Robert Neruda 3 Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Ústřední orgán státní správy pro ochranu hospodářské soutěže Ústřední orgán státní správy pro ochranu hospodářské soutěže Působnost Působnost ochrana hospodářské soutěže (antitrust)ochrana hospodářské soutěže (antitrust) zakázané dohody narušující soutěž zakázané dohody narušující soutěž zneužití dominance zneužití dominance kontrola spojování soutěžitelů kontrola spojování soutěžitelů dohled nad zadáváním veřejných zakázekdohled nad zadáváním veřejných zakázek monitorovací jednotka při poskytování státní pomocimonitorovací jednotka při poskytování státní pomoci Všechny sektory, všechny subjekty Všechny sektory, všechny subjekty Regulace ex post (narozdíl od ERÚ) Regulace ex post (narozdíl od ERÚ) Ochrana soutěže (a spotřebitelů), nikoli jiných soutěžitelů Ochrana soutěže (a spotřebitelů), nikoli jiných soutěžitelů Spolupráce s Evropskou komisí Spolupráce s Evropskou komisí Spolupráce s regulátory (ERÚ) Spolupráce s regulátory (ERÚ)

Robert Neruda 4 Problémy evropského energetického trhu I. Komise Komise Zpráva o závěrech Sektorového šetření v oblasti energetiky (2007)Zpráva o závěrech Sektorového šetření v oblasti energetiky (2007) hlavní zdroj informací o fungování energetických trhů z pohledu hospodářské soutěže hlavní zdroj informací o fungování energetických trhů z pohledu hospodářské soutěže Výchozí bod pro individuální řízení pro porušení zákona a pro regulační opatření Výchozí bod pro individuální řízení pro porušení zákona a pro regulační opatření

Robert Neruda 5 Zpráva: Pět hlavních oblastí selhávání trhu s energiemi 1.Velkoobchodní trhy si udržují vysokou úroveň koncentrace z období před liberalizací. 2.Přeshraniční konkurence je nízká. 3.Trhy nejsou dostatečně transparentní 4.Minimální možnost volby pro spotřebitele mezi dodavateli 5.Neefektivní cenotvorba

Robert Neruda 6 Zpráva Nedostatečná integrace trhů

Robert Neruda 7 Zpráva Nedostatečná integrace trhů II.

Robert Neruda 8 Zpráva Nedostatečná transparentnost

Robert Neruda 9 Zpráva Cenotvorba

Robert Neruda 10 Problémy evropského energetického trhu II. Nedostatečná regulace a nedostatečný unbundling na trzích přináší: Nedostatečná regulace a nedostatečný unbundling na trzích přináší: diskriminaci v přístupu k infrastruktuřediskriminaci v přístupu k infrastruktuře informační asymetriiinformační asymetrii sníženou motivaci integrovaných subjektů k investicím do infrastruktury (viz případ ENI)sníženou motivaci integrovaných subjektů k investicím do infrastruktury (viz případ ENI) Sektorové šetření prokázalo, že tam, kde nebyl proveden unbundling, je cena elektřiny vyšší než tam, kde unbundling proveden byl Sektorové šetření prokázalo, že tam, kde nebyl proveden unbundling, je cena elektřiny vyšší než tam, kde unbundling proveden byl

Robert Neruda 11 Problémy evropského energetického trhu III. Reakce na závěry sektorového šetření – soubor soutěžněprávních, regulačních a strukturálních opatření Reakce na závěry sektorového šetření – soubor soutěžněprávních, regulačních a strukturálních opatření Soutěžní opatření Soutěžní opatření Kontrola spojování podnikůKontrola spojování podniků ano vzniku globálních hráčů ano vzniku globálních hráčů ne vytváření národních šampionů (viz případ E.ON/Endesa) ne vytváření národních šampionů (viz případ E.ON/Endesa) Řízení s některými energetickými společnostmiŘízení s některými energetickými společnostmi

Robert Neruda 12 Hlavní okruhy problémů řešené Komisí Dlouhodobé kontrakty, které omezují zákazníka Dlouhodobé kontrakty, které omezují zákazníka viz případy EDF a Electrabelviz případy EDF a Electrabel Nemožnost nabídnout konkurenční nabídku Nemožnost nabídnout konkurenční nabídku viz případy RWE a ENIviz případy RWE a ENI Možné dohody o rozdělení trhu a o závazcích si vzájemně nekonkurovat Možné dohody o rozdělení trhu a o závazcích si vzájemně nekonkurovat viz případy E.ON a GdFviz případy E.ON a GdF

Robert Neruda 13 Regulační a strukturální opatření Třetí energetický balíček Třetí energetický balíček vychází z tzv. Zelené knihyvychází z tzv. Zelené knihy základní cíle:základní cíle: Efektivní unbundling sítí (vlastnický) Efektivní unbundling sítí (vlastnický) Nezávislý systémový operátor Nezávislý systémový operátor Posílení transparentnosti Posílení transparentnosti Odstranění regulatory gap Odstranění regulatory gap Prohloubení spolupráce síťových operátorů Prohloubení spolupráce síťových operátorů

Robert Neruda 14 Hlavní oblasti navrhované legislativy Efektivní unbundling sítí Efektivní unbundling sítí vlastnický unbundlingvlastnický unbundling nezávislý systémový operátornezávislý systémový operátor Transparentnost Transparentnost Spolupráce síťových operátorů Spolupráce síťových operátorů Evropská síť TSOEvropská síť TSO Národní regulátoři Národní regulátoři Agentura pro spolupráci národních energetických regulátorů Agentura pro spolupráci národních energetických regulátorů Solidarita Solidarita

Robert Neruda 15 Problémy evropského energetického trhu IV. Rostoucí kritika liberalizace kvůli růstu cen energií, zpochybnění významu vlastnického oddělení pro efektivní soutěž Rostoucí kritika liberalizace kvůli růstu cen energií, zpochybnění významu vlastnického oddělení pro efektivní soutěž Cenová regulace? Cenová regulace?

Robert Neruda 16 Situace v České republice Závěry Zprávy se ve značné míře vztahují i na situaci v ČR Závěry Zprávy se ve značné míře vztahují i na situaci v ČR Duben 2007 – EK zahájila s ČR (stejně jako s dalšími 16 členskými státy) řízení kvůli nesprávnému provedení energetických směrnic Duben 2007 – EK zahájila s ČR (stejně jako s dalšími 16 členskými státy) řízení kvůli nesprávnému provedení energetických směrnic Struktura trhu Struktura trhu Liberalizace trhu Liberalizace trhu Unbundling Unbundling Virtuální elektrárna Virtuální elektrárna Obchodování na burze (PXE) Obchodování na burze (PXE)

Robert Neruda 17 Činnost Úřadu v oblasti energetiky Obecně Obecně rozhodovacírozhodovací soutěžní advokaciesoutěžní advokacie v užším slova smyslu v užším slova smyslu v širším slova smyslu v širším slova smyslu Změna přístupu Úřadu Změna přístupu Úřadu důraz na prevencidůraz na prevenci možnost včasné nápravymožnost včasné nápravy osvětová činnostosvětová činnost

Robert Neruda 18 Činnost Úřadu v oblasti energetiky Aktuální problémy řešené Úřadem: Aktuální problémy řešené Úřadem: Ceny uhlí a smluvní podmínky – možné zakázané dohody (Sokolovská uhelná)Ceny uhlí a smluvní podmínky – možné zakázané dohody (Sokolovská uhelná) Výše ceny za dodávky uhlí a jejich množství – možné zneužití dominantního postavení (MUS)Výše ceny za dodávky uhlí a jejich množství – možné zneužití dominantního postavení (MUS) Stížnosti na cenu elektřiny – opakovaně (nyní SPONEL)Stížnosti na cenu elektřiny – opakovaně (nyní SPONEL) Obchodování s elektrickou energií na burzeObchodování s elektrickou energií na burze Přístup k zásobníkům plynu – možné vylučovací zneužití ze strany dominanta (RWE)Přístup k zásobníkům plynu – možné vylučovací zneužití ze strany dominanta (RWE)

Robert Neruda 19 Aktuální vývoj Od roku 2009 má dojít k propojení českého a slovenského trhu s elektřinou Od roku 2009 má dojít k propojení českého a slovenského trhu s elektřinou na pražské burze bude možno nabízet elektřinu s dodáním na Slovensko za obdobných podmínek jako v ČRna pražské burze bude možno nabízet elektřinu s dodáním na Slovensko za obdobných podmínek jako v ČR prohlubuje integraci trhůprohlubuje integraci trhů zejména pro slovenské odběratele prosoutěžní opatření – eliminace málo transparentních aukcízejména pro slovenské odběratele prosoutěžní opatření – eliminace málo transparentních aukcí Připravovaná novela energetického zákona – zjednodušení podnikání Připravovaná novela energetického zákona – zjednodušení podnikání

Robert Neruda 20 Další informace

Robert Neruda 21 Závěr Děkuji za pozornost …. …Robert Neruda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Úřad pro ochranu hospodářské soutěže