Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečná integrace OZE do ES ČR
Advertisements

Požadavky ERÚ a povinnosti českého účastníka při účasti na německém trhu Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Implicitní aukce přenosové kapacity - Market Coupling … potenciální přínosy pro české a slovenské účastníky trhu … potential benefits for the Czech and.
Významné změny v novele EZ AEM , Poděbrady Pavel Dočekal.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Současný stav příprav středoevropské Aukční kanceláře a očekávání pro rok 2009 David Myška ČEPS.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Návrhy na změny pravidel trhu s elektřinou v Evropě
Regulační energie a cenotvorba odchylek, analýza průběhu velkých odchylek a navrhované změny v cenotvorbě ČEPS a OTE v roce 2006 AEM,
1 Problémy provozovatelů přenosových soustav www. ceps. cz L. Petráňová.
Spolupráce provozovatelů přenosových soustav v regionu CEE Pavel Šolc Ředitel sekce Strategie Seminář AEM
Rozvoj „Trhu OTE“ Kamil Rudolf Praha „Trh OTE“ = ??? „Trh OTE“ = veškeré registrované nákupy nebo prodeje elektřiny v systému OTE; min. jedna.
Novinky v provozu ČEPS pro rok 2005 Pavel Šolc, ČEPS.
Úpravy Kodexu PS a DS Aktualizace žádostí FVE a VTE Materiál na jednání kulatého stolu dne
Vývoj a využití přeshraničních kapacit na jednotlivých profilech Pavel Vágner AEM.
ČEPS v podmínkách nové legislativy
Přenosová soustava v roce 2004 Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Problémy provozovatelů přenosových soustav Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. Jelenovská, Naše cesta vede k Vám.
Přeshraniční přenosy v podmínkách nové legislativy
Novinky z provozu ČEPS Dopad novelizace vyhl.373/02 Sb Ing. Pavel Šolc, ČEPS.
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Pohled ČEPS, a.s. na energetickou legislativu při otevírání trhu s elektřinou Ing, Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Práce operátora trhu – roční zkušenost Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM „Otevření trhu s elektřinou – první rok zkušeností a jak dále“ 5. března 2003.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Spolehlivost provozu elektrizační soustavy ČR v souvislostech dalšího vývoje trhu s elektřinou v EU. Pavel Šolc, ČEPS, a.s. XVII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská.
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Pravidla přeshraničního přenosu Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Aukce přenosových kapacit a očekávaný vývoj v roce 2007
Vnitrodenní přeshraniční přenosy Martin Čech Specialista sekce Dispečerské řízení.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Vnitrodenní přeshraniční přenosy a možnosti mezinárodního trhu s regulační energií Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. AEM Naše cesta vede k Vám.
8. září 2004AEM Praha1 Regulace v EU a vliv vstupu ČR na činnost ERÚ Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Novinky v provozu ČEPS pro rok 2006 Úloha ČEPS – SYS a PpS Zuzana Šolcová, ČEPS, a.s. SVSE Naše cesta vede k Vám.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Legislativa a cenová rozhodnutí z pohledu roku 2005
Zkušenosti z otevřeného trhu z pohledu ERÚ - novelizace vyhlášky 373 Stanislav Trávníček AEM.
PRODEJ PROSTŘEDNICTVÍM BURZY Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky z pohledu dominantního výrobce Seminář Praha Luděk Horn, ředitel sekce.
Systém podpory obchodování s elektřinou z KVET zajišťovaný OTE
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
ENA s.r.o. – energetické analýzy MODEL TRHU S PLYNEM Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.
Změny legislativy v elektroenergetice pro rok 2019
Transkript prezentace:

Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám

Obsah Obecné podmínky pro přeshraniční obchody Rezervace kapacit Aukční ceny v ČR a v zahraničí Vývoj obchodů s elektřinou Nová evropská legislativa Další vývoj

Podmínky pro přeshraniční přenos §24 odst. 3 písm. a) zák. č. 458/2000 Sb –poskytnout přenos každému, kdo o to požádá a splňuje podmínky připojení a obchodní podmínky stanovené Pravidly provozování přenosové soustavy, s výjimkou případu prokazatelného nedostatku kapacity zařízení pro přenos nebo při ohrožení spolehlivého provozu přenosové soustavy Kodex. PS –podmínky přístupu k síti pro CB přenos dle zákona 458 –Přidělování a rezervace kapacit –Postupy a podmínky uzavření smlouvy na přeshraniční přenos Nařízení 1228 –Tržně založené metody schválené regulátorem –Nediskriminační přístup –Prioritní práva nelze uplatnit pro obnovované kontrakty

Přístup k síti Oprávnění zákazníci – dovoz Držitelé licence na výrobu - vývoz Držitelé licence na obchod – dovoz, vývoz tranzit Smlouva na zúčtování odchylek Smlouva na přeshraniční přenos Zajištěný přístup k síti sousedního PPS 1:1 Vlastní Smlouva s výhradním partnerem

Princip 1:1 nominace

Postup žadatele 1) smlouva na zúčtování Finanční garance pro OTE 2) smlouva na přenos s ČEPS Zajištění přístupu do sítě sousedního PPS 3) zajištění kapacity Aukce Nákup od jiného subjektu 4) přenos

Realizace termínových obchodů Kapacita Nákup v aukci (R,M) nebo od třetí osoby Rezervace registrována u PPS Přenosový diagram Zadáván do IS PPS přes internet Fixní (nezrušitelný přenos) Denně do 8:00 hod Nevyužitá kapacita propadá Až do výše rezervované kapacity

Realizace spotových přenosů Zveřejnění volných kapacit (9:00) Nabídka do denní aukce (9:30) Získaná kapacita (výsledky aukce) (10:30) Přenosový diagram (13:00)

Ceny Cena za kapacitu – podle aukčních pravidel – Kodex PS –Podle výsledků aukce –Placena měsíčně (roční a měsíční) nebo týdně (denní) Cena za přenos – podle cenového rozhodnutí ERÚ –Cena za tranzit = 0 –Cena za dovoz = 0 –Cena za přístup k síti pro vývoz = 28,4 Kč/MWh (v zemích EU = 0)

Aukce E.ON – společné roční, měsíční, denní (E.ON) VE-T - společné roční, měsíční (VE-T) denní (ČEPS) SEPS - společné roční, měsíční, denní (ČEPS) APG - společné roční, měsíční (ČEPS) denní od (ČEPS) PSE - jednostranné roční, měsíční, denní (ČEPS)

Způsoby alokace v EU No rules (PL) Priority rules (CH, F, B,ES,P,SK) FCFS (F,A,B, PJM, Jap) Pro rata (F, Slo, UK) Explicit auction (D, CZ, NL, B, SK, A) Implicit auction (Nordpool)

Výsledky aukcí 2003

Vývoj obchodů v EU

Střední Evropa

Vývoj přeshraničních obchodů v ČR

Nová legislativa 1228/2003/EC –Nediskriminační a otevřený přístup ke kapacitám –Kompenzační mechanismus –Zrušení T komponenty (sazby za přístup k sítím pouze pro výrobce a odběratele) –Explicitní nebo implicitní aukce –Informace pro účastníky trhu –Převoditelnost kapacit v případě explicitních aukcí

Další vývoj 2004/2005 –Koordinované předpovědi volných kapacit –Kratší převoditelnost (denní) –Podpora sekundárního trhu (vývěska) 2005/2006 –Vícestranné koordinované aukce VE-T, PSE, ČEPS, E.ON APG, ČEPS, SEPS, MAVIR –SoS – direktiva EU – vliv na snížení ATC

Explicitní vs. Implicitní aukce Explicitní aukce –Prodej kapacity a energie odděleně –Organizováno TSO –Spekulativní nákupy kapacity –Preference bilaterálních obchodů Implicitní aukce –Prodej kapacity spolu s energií –Organizováno PX –Nedostatek garancí (vyžaduje rozvinout hedgingové nástroje) –Preference spotových obchodů –Vyžaduje likvidní spotové trhy –Doporučováno EK jako budoucí model

Děkuji za pozornost