2. Skupina periodické tabulky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Advertisements

Stavební pojiva. Stavební pojiva Vápník Poměrně měkký, lehký, reaktivní kov. Vápník patří k lepším vodičům elektrického proudu a tepla. Vápník je velmi.
Významné lehké kovy Sodík, vápník, hliník.
Alkalické kovy.
Kovy alkalických zemin
Znáte s-prvky? AZ-kvíz.
F-prvky.
SOLI RZ
UHLIČITANY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_52_INOVACE_FrF108 EU OP VK Škola, adresaGy a SOŠ Přelouč, Obránců míru 1025 AutorIng. Eva Frýdová Období tvorby VMÚnor.
Uhlík.
PSP a periodicita vlastností
PRVKY ALKALICKÝCH ZEMIN
I. A (1.) skupina Vodík a alkalické kovy
Opakovací otázky na alkalické kovy a kovy žíravých zemin
I.A skupina.
Prvky I.A a II.A skupiny s - prvky.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
HYDROXIDY tříprvkové sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty OH- vázané na kationty kovu K I (OH) -I hydroxid draselný Na I (OH) -I.
Hydroxidy (zásady) nazývané též žíravé louhy, obsahují kov a charakteristickou hydroxidovou skupinu – OH, hydroxidový aniont = OH oxidační číslo hydroxidu.
hašené vápno louh draselný natron vápenné mléko louh sodný
Kovy alkalických zemin
Významné oxidy Oxid uhličitý- CO2: -vzniká dokonalým spalováním,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_104_Výroba vápna AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9., 15.
Prvky II.A skupiny – kovy alkalických zemin
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o hydroxidech  Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.
PRKVY II.A SKUPINY Kovy alkalických zemin Be - kov Mg - kov Ca - kov
Sloučeniny vápníku Mgr. Jitka Vojáčková.
Bor.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné kovy Kovy alkalických zemin Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA,
14. skupina 15. skupina 16. skupina 17. skupina 18. skupina a vodík
Kovy II. hlavní skupiny (alkalických zemin + Be, Mg)
Měď Cu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_93.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_94.
Kovy alkalických zemin typické kovy
OPAKOVÁNÍ PSP.
Hydroxidy Jan Kolarczyk, Vojtěch Havel. Obecně Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým kationtem. Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým.
Hydroxidy.
Zástupci oxidů RZ
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Vybrané příklady průmyslově významných hydroxidů
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Kyslík.
Kovy I Obecná charakteristika, a kovy s 1 a s 2. Charakteristika kovů Kovový charakter prvku je dán hodnotou jeho ionizační energie. Typickými kovy jsou.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – Kyseliny, hydroxidy a soli Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/19 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Kovy alkalických zemin Jsou prvky 2. skupiny PSP Berillium, hořčík, vápník, stroncium, baryum, radium Be Mg Ca Sr Ba Ra Autor: Mgr. Vlasta Hrušová.
Anotace: Prezentace je určena k výkladu a procvičení učiva chemické sloučeniny, hydroxidy v 8. ročníku a opakování učiva v 9. ročníku. Období: září - prosinec.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace Projekt: Tvorba inovativních výukových materiálů Šablona: „Přírodní vědy“ Předmět:
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Kateřina Karlíková, IV.B
Hořčík.
Kovy alkalických zemin typické kovy
Vápník – Ca Zhanna Tysyak, 4.B, 2012.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Oxidy a jejich chemické vlastnosti
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Zásady.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Be, Mg a kovy alkalických zemin
Kovy alkalických zemin typické kovy
S-prvky Jan Dvořák 4.A.
Otázka č.9: s-prvky Petr Šimek.
Transkript prezentace:

2. Skupina periodické tabulky

Charakteristika prvků Kovy alkalických zemin Be, Mg, Ca, Sr, Ba, Ra Bežela Magda Caňonem, Srážela Banány Ramenem s-prvky – dva valenční elektrony v orbitalech s – ns2 Oxidační číslo: převážně +II S výjimkou Be tvoří tyto prvky sloučeniny (většinou se jedná o iontové sloučeniny)

Beryllium elektronová konfigurace 2s2 Výskyt: beryl (3BeO*Al2O3*6SiO2 ) : fenakit (2BeO*SiO2 ) : smaragd (3BeO*Al2O3*6SiO2)

Hořčík Elektronová konfigurace: 3s2 Výskyt: oxidy, hydroxidy či sírany hořečnaté Využití: MgO – žáruvzdorný – pece : Mg(OH)2 – antacidum : slitiny s hliníkem MgO- má vysokou teplotu tání 2800°C, proto se používá k výrobě žáruvzdorného materiálu Antacidum- látka snižující kyselost žaludečních šťáv Např.lék ACIX, žvýkací tablety jsou léčivým přípravkem, který působí proti překyselení žaludeční šťávy a tím chrání sliznici žaludku a tenkého střeva. Léčivé látky obsažené ve žvýkacích tabletách neutralizují žaludeční kyselinu, čímž účinně snižují kyselost žaludečního obsahu a způsobují úlevu od obtíží. ACIX se užívá u stavů jako pálení žáhy, záněty žaludeční sliznice, vřed žaludku nebo dvanáctníku, bolest v oblasti žaludku, pocit plnosti v nadbřišku, nadýmání, pocit na zvracení, říhání, plynatost. Žvýkací tablety jsou dobře rozpustné a mají rychlý nástup účinku do několika minut. Lék mohou užívat dospělí a děti starší 14 let. Neurčí-li lékař jinak, užívají dospělí a děti nad 14 let obvykle 1-2 žvýkací tablety 1 hodinu po každém hlavním jídle nebo jednorázově 1-2 tablety při obtížích. Maximální denní dávka je 8 žvýkacích tablet.

Výroba a reakce hořčíku elektrolýzou taveniny chloridu hořečnatého MgCl2 --› Mg + Cl2 Spalování hořčíku: 2Mg + O2 --› 2MgO Mg je lesklý kov velmi lehký. Zapálen na vzduchu hoří oslnivým plamenem na MgO, dále se přímo slučuje s dusíkem za vzniku nitridu Mg3N2

Vápník Elektronová konfigurace 4s2 Výskyt : vázaný ve sloučeninách (CaCO3) : minerály: kalcit, vápenec, atd. : přírodniny (skořápky, ulity…) Využití:hnojivo Ca(H2PO4)2 : sádra (CaSO4 . 0,5 H2O) : vápno Ca(H2PO4)2 - superfosfát

Sloučeniny Pálené vápno: CaCO3 → CaO + CO2 Hašené vápno: CaO + H2O → Ca(OH)2 Tvrdnutí vápenné malty: Ca(OH)2 + CO2 → CaCO3 + H2O Pálené vápno se vyrábí ve vápenkách při 900°C Hašené vápno Ca(OH)2+voda+písek= malta

Sloučeniny Vápenné mléko CaO+H2O Vápenná voda: nasycený roztok Ca(OH)2 K důkazu CO2

Sloučeniny Ca(HCO3)2 – způsobuje přechodnou tvrdost vody CaSO4 – způsobuje trvalou tvrdost vody

Krasové jevy CaCO3 + CO2 + H2O → Ca(HCO3)2 Ca(HCO3)2 → CaCO3 + CO2 + H2O Krasové oblasti jsou protkány mnohými geologickými útvary, které rozdělujeme podle jejich vzniku na primární a sekundární krasové jevy. primární jevy - jsou jevy, které vznikají při přímém působení erozní činnosti vody. Jsou to například škrapy, závrty, říční ponory, krasová jezírka, krasové kapsy, geologické varhany, uvala, polje, slepé údolí, pěnovcová kaskáda, jeskyně atd. sekundární jevy - jsou jevy, které vznikají opětovným vysrážením rozpuštěného vápence z vodního prostředí a jejich opětovným návratem do pevného skupenství - sintr. Nejznámějšími sekundárními jevy jsou obecně krápníky, které odborná veřejnost přesněji označuje podle směru jejich růstu na brčko, stalaktit (roste od stropu jeskyně), stalagmit (roste ode dna jeskyně vzhůru), stalagnát (spojení stalagmitu a stalaktitu v jednolité těleso). Dále například závoje, excentrické krápníky, jeskynní růžice, „nickamínek“, jeskynní perly, travertinové hrázky atd. Rychlost postupu erozní činnosti vody se přímo zvětšuje, čím více je narušena celistvost masívu. Vsakující voda postupuje po drobných puklinkách, které svojí erozní činností rozšiřuje. Svojí reakční schopností voda rozleptává skálu, rozpouští minerály a odvádí je v podobě roztoku. Z drobných prasklinek se stávají pukliny. Následující eroze pukliny neustále zvětšuje až nám začnou vznikat primární útvary, které známe pod pojmem jeskyně.

Krasové jevy Brčko Stalaktit Stalagmit Stalagnát Krápník roste velmi pomalu, obecně pro představu cca 1 mm3 krápníku roste okolo 15 roků. Krápníky většinou vznikají srážením rozpuštěné látky z vodního roztoku při změnách okolní teploty a tlaku. Vlivem změny teplotně-tlakých podmínek dochází (převážně u vápencových krasů) k úniku rozpuštěného CO2, což má za následek srážení rozpuštěné látky ve vodním roztoku. Postupným srážením začíná vznikat na stropě jeskyně útvar, který se vlivem gravitace začíná prodlužovat směrem dolů. Tento prvotní dlouhý a úzký krápník se nazývá jako brčko. Následné další srážení má za následek vznikl útvaru, který se prodlužuje a zesiluje, čímž postupně vzniká stalaktit. Jelikož odkapávající voda ze stalaktitu je stále obohacena o rozpuštěné látky, dochází k tomu, že část rozpuštěných látek se sráží při styku s podlahou jeskyně. Od spodku jeskyně tak začíná směrem vzhůru vyrůstat stalagmit. Při delším časovém působení dochází ke spojení těchto dvou krápníků. Vzniklému útvaru se říká stalagnát. Vznik dalších druhů krápníků je spojen se složitějším působením dalších jevů. Zvláštním případem jsou tzv. lávové krápníky, který vzniká odkapáváním žhavé lávy a následném tuhnutí jejich částí na stropech jeskyně. v

stalaktit

stalagmit

stalagnát

Baryum Elektronová konfigurace 6s2 Všechny rozpustné soli barya jsou prudce jedovaté Výskyt: minerály – baryt BaSO4 - celsian BaO*Al2O3*2SiO2 Baryum, Chemická značka Ba, lat. Baryum je pátým prvkem z řady kovů alkalických zemin, je to měkký, velmi reaktivní a toxický kov. Je nejreaktivnější z kovů alkalických zemin a reaktivitou se podobá alkalickým kovům

Baryum Význam: síran barnatý BaSO4 – kontrastní látka při vyšetření trávicího traktu, pohlcuje rentgenové záření Baryum je jako poměrně velký atom schopno značné absorpce rentgenova záření. Při rentgenovém snímkování trávícího traktu vypije pacient suspenzi síranu barnatého ve vodě a po několika desítkách minut je možno získat velmi kvalitní snímek pacientova žaludku a střev. Nízká rozpustnost této sloučeniny přitom zamezí možnosti otravy pacienta toxickým iontem Ba2+. Síran barnatý je také složkou omítek, kterými jsou pokrývány zdi rentgenových ordinací a brání tak nechtěnému ozáření lékařského personálu.

Domácí úkol: Vysvětli, proč je možné síran barnatý použít jako kontrastní látku při vyšetření TS, když ostatní sloučeniny barya jsou toxické látky? Řešení budu příští hodinu kontrolovat zapsané v sešitě!