Open Government 2006 Ing. Jan Ladin pondělí 3.dubna Hradec Králové ISSS 2006.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Licenční politika Pro výuku devátého ročníku ZŠ Vypracoval: S.V.
Advertisements

S YTÉMOVÁ INTEGRACE Ing. Jiří Šilhán. S YSTÉMOVÁ INTEGRACE Jedná se o přístup, který přispívá k integraci nesourodých výpočetních systémů. Vyplývá ze.
Alternativa k MS Office leden Historie OpenSource Office Star Office –německá firma Star Division od roku 1994 OpenOffice –StarOffice přechod k.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Informatika Licence pro používání software Počítačová kriminalita.
Právní aspekty užívání software
E-Česko 2006 Státní informační a komunikační politika Praha Vladimír Mlynář.
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
MS WORD pro pokročilé Zvyšování IT gramotnosti zaměstnanců vybraných fakult MU Martin Komenda.
Popis systému DBMAN. Obecná charakteristika Systém DBMAN vychází ze snahy maximálně zobecnit přístup k datům v jednoduchých databázích. Původním záměrem.
Odbor veřejné správy a eGovernmentu v roce 2013
Registr dlužníků státu
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Aplikace VT v hospodářské praxi licence, autorské právo
Relační databáze.
* Slouží pro vytváření a úpravu textových dokumentů. * Dnešní pokročilé textové procesory umožňují do dokumentu vkládat kromě textu i obrázky, videa,
IP telefonie studie a co dál
Základy informatiky Aplikační SW - licence Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Projekt realizace referenčního rozhraní Ing. Jan Pokorný Ministerstvo informatiky ČR ISSS, 5. dubna 2005.
Národní program počítačové gramotnosti Petr Heinzl koordinátor NPPG.
Aleš Chudý IW BG Lead Microsoft Corporation. Lidé jsou klíčové aktivum firem Nové trendy práce Software jako platforma Strategická iniciativa (horizont.
Realizace Národní strategie informační bezpečnosti ČR Mgr. Marie Svobodová Ministerstvo informatiky ČR Hradec Králové, ISSS 2006.
Výhody a nevýhody open-source a komerčních SW produktů
STANDARDIZACE V EOC inTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY Ing. Jiří Matějec Koordinátor pracovní skupiny Platby v dopravě SDT (ITS&S Czech Republic)
Atestace Fáres Shima ředitel odboru atestací Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové.
Portál veřejné správy spolupráce s BusinessInfo CS – Zákaznická řešení pro státní správu Ing. Jitka Novotná Ministerstvo informatiky.
Otevřené datové formáty a standardy
Národní úložiště šedé literatury (NÚŠL) informace o projektu SKIP Klub vysokoškolských knihoven AMU, Iva Horová.
Novela zákona o svobodném přístupu k informacím David Kotris ISSS Hradec Králové
E-podpis ve veřejné správě ISSS Blízká budoucnost e-podpisu ve veřejné správě  Správní řád – správní orgány:  Přijímají podání s elektronickým.
Novela zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Mgr. David Kotris ISSS 2005 Hradec Králové
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Vladimír Šiška Náměstek ministra – ředitel sekce
Zkušenosti s nasazením svobodného software při výuce
MultiCash solution Standard pro jednotný datový formát XML výpisů z účtu Česká republika Management Data Praha spol. s r. o. Josef Brtník Praha
Digitální strategie krajů Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Digitální strategie krajů Datum:
GORDIC spol. s r. o. pobočka Ostrava. Obsah prezentace Varianty řešení -TC Kraje -TC Kraje – hosting dodavatele Maintenance, kompletní aplikační podpora.
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
Studentská PARDUBICE Implementace MIIS na Univerzitě Pardubice Petr Švec, Univerzita Pardubice.
Sdílení dat a registry VS Ing. Vladimír Hořejší Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Ministerstvo informatiky ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
Prezentační software Vypracovali: Zdeněk Zych Jonáš Fiala Adam Ratkovský.
2 Karla Halenková Setkání uživatelů 2001 Báze znalostí produkt pro naplnění uživatelem.
Centrální elektronická podatelna a úřední deska ISSS 2006.
Elektronické podatelny právo a praxe ISSS Hradec Králové Jan Hobza
Pavel Dušánek. ● 1999 – SUN kupuje StarDivision ● 2000 – otevření kódu StarOffice -> vznik projektu OpenOffice.org ● 2002 – OpenOffice.org 1.0 ● 2004.
Základy informatiky Aplikační SW Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Profesní čipové karty Mgr. Lada Hrůzová Vedoucí projektu Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové.
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Základy informatiky Aplikační SW Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
Informatika – Textový procesor Word 2010 Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření leden 2011 Ročník 3. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Informační.
Anotace: Kancelářský balík od firmy Microsoft je nejčastěji používané řešení ve firmách i domácnostech. Žáci získají přehled o tomto produktu, získají.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Řešení rozhodovacího problému Volba kancelářského software (Microsoft Office vs. Open Office) v prostředí podniku Autor: Dalibor Kaláb Ročník II: 2006/2007.
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
Elektronická fakturace - technické aspekty
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
Import částí opor ve formátu Word 2007
Kancelářské balíky Stropek Jan.
Portable Document Format
Nástroje pro manažerské řízení vývoje
Spolek pro budování a implementaci softwarových open source nástrojů
Sytémová integrace Ing. Jiří Šilhán.
Ing. Jaroslav Kokeš Oddělení standardů
Microsoft office - Seznámení Více výukových souborů najdete na stránce: emagister.proweb.cz
Transkript prezentace:

Open Government 2006 Ing. Jan Ladin pondělí 3.dubna Hradec Králové ISSS 2006

Proč ???  IDABC  OSS Alliance  Poptávka z veřejné správy  Spolupráce se zahraničními protějšky

Výhody Open Source?  Stanete se absolutním vlastníkem softwaru  Můžete modifikovat software podle vlastních potřeb  Software který máte, může využít někdo jiný (odstranění duplicit a zbytečného úsilí)  Poskytuje metodiku pro vývoj softwaru  Minimální počáteční náklady

Názorný příklad  Blansko – ušetřené prostředky 1,5 milionu Kč – 160 stanic  Ostrava Jih – transformace ušetřených prostředků do nesoftwarových oblastí  Děčín, Domažlice – postupné snižování závislosti na dodavatelích

Open Government 2006  1. krok – seznámení se základními a nejrozšířenějšími Open Source produkty  2. krok – Navázání spolupráce  3. krok – Vývoj produktů přizpůsobených potřebám veřejné správy  4. krok – Open Source jako výchozí způsob vývoje/vytváření softwaru ve veřejné správě

Open Document Format  Otevřený standard  Standardní (standardizovaný) – OASIS, ISO  Otevřený  Určený pro kancelářské aplikace (texty, tabulky, prezentace, obrázky,…)  Založený na XML  Lze dokument otevřít a pracovat s ním v jakékoliv aplikaci, která tento standard imlementuje – a to i po několika letech, protože specifikace je a bude volně přístupná OpenOffice.org StarOffice (Sun) Workplace (IBM) KOffice (KDE.org) 602Office 2.0 (Software602) Writely (Textový procesor) LawOffice a LawManger (Aplikace pro právní firmy)

Cíl  Snížení nákladů  Jednotné prostředí  Adaptabilní vývoj

Licenční a rozvojová politika  Dohoda nad licencí - 3 způsoby vytvoření: používat současnou (GNU GPL), modifikace současné (přes autora), návrh zcela nové licence  Spolupráce - jaké podmínky licence musí obsahovat, aby byla pro VS - Mechanismus pro sdílení softwaru – jednotné a volně přístupné úložiště? - Software vyvinutý VS, obsahující dohodnutou! licenci, „darován“ do úložiště a rozvíjen/udržován

Děkuji za pozornost Ing. Jan Ladin