Základní principy geografického výzkumu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Socioekonomická geografie
Advertisements

Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Metodologie historického výzkumu volného času
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
Metody zkoumání ekonomických jevů
Ekonomická geografie Stanislav Polouček International School of Management Prešov, Slovakia.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Krajina, krajinné složky
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
Krajina a životní prostředí
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
KVARTÉR - VĚDA A VÝZKUM. Interaktivní graf výdajů na vědu a výzkum.
Rozdíly mezi osobnostmi
zaměřují se také ochranou neživé přírody
Regionální zeměpis Funkce a cíle Zdeněk Bergman Funkce geografie poznávací aplikační všeobecně vzdělávací.
GEOLOGICKÉ VĚDY z řeckého geos (Země) a logos (věda) vědy o Zemi
Pedagogika jako věda Její předmět, cíle, metody, postavení v rámci společenských věd, jednotlivé disciplíny, základní pojmy.
Úvod do ekologie.
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
Základy zpracování geologických dat
Inovace je změna daného stavu a lze ji aplikovat ve všech směrech lidských aktivit. Tyto změny mají sedm řádů, sedm faktorů a sedm zdrojů. Inovační proces.
prof. RNDr. Rudolf Brázdil, DrSc. Mgr. Zdeněk Máčka, Ph.D.
Geografie jako věda Jan Dušek.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – sféry Země autor VM:Ondřej Vojáček.
Sociální sítě a sociální kapitál – úvod do problematiky 1
Krajinná sféra Jan Dušek.
doc. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Prezentace oboru Regionální rozvoj Katedra regionální a environmentální ekonomiky Ekonomická fakulta, VŠB - TU Ostrava.
Úvod do psychologie
Pojetí sociálněvědního výzkumu
Sociální psychologie se zaměřením na sport
1 HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ Postup v rámci bakalářského studia oboru Dějin křesťanského umění na KTF UK: INTERDISCIPLINÁRNÍ CVIČENÍ HISTORICKÝ PROSEMINÁŘ SEMINÁŘ.
Nauka o krajině. Nauka o krajině se stala fundamentem na jehož základě se formovala geoekologie jako komplexní fyzická geografie, která se orientuje na.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Pedagogická diagnostika
Vztahy geografie k ostatním vědám
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
Regionální analýza Charakteristika regionu Složky a prvky krajinné sféry Struktura regionu Typy regionů Účelové regiony NUTS Přirozená regionální struktura.
Epidemiologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Psychologické disciplíny I.ČástZákladníSpeciální.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Zeměpis (klíčová.
Vymezení demografie, její vnitřní diferenciace a vnější návaznosti.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
K RAJINNÁ SFÉRA. obsah krajina krajinná sféra příroda přírodní krajinná sféra litosféra pedosféra hydrosféra atmosféra biosféra kontrolní otázky.
ÚVOD DO STUDIA GEOGRAFIE. GEOGRAFIE JAKO VĚDA GEOGRAFIE – slovo řeckého původu - v překladu do češtiny znamená POPIS ZEMĚ neboli ZEMĚPIS ( γεός geos pozemský,
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
prof. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Vztah mezi atmosférou, vodou, horninovým prostředím a člověkem
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Eva Khorelová
Zdeněk Dostálek, Jan Janás, Jan Michálek, Miroslav Smetka
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ekonomika životního prostředí
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
PŘÍRODNÍ (KRAJINNÁ) SFÉRA ZEMĚ
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Geografie Krajinná sféra
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_13_20_životní prostředí.
Charakteristika zeměpisu CR
PŘÍRODNÍ SFÉRA ZEMĚ.
Úvod do psychologie II. přednáška
Induktivní postupy ve výuce matematiky
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Člověk a příroda Fyzika.
Transkript prezentace:

Základní principy geografického výzkumu

Postavení geografie v systému věd Geografie stojí na konci poznávacího procesu a tento proces do jisté míry sjednocuje Širší předmět zkoumání geografie je také jakýmsi konečným celkem (planeta Země)

Objekt výzkumu geografie Geografie zkoumá geografickou sféru Země od litosféry, přes hydrosféru, atmosféru, biosféru po sociální sféru Názory na způsob zkoumání se však liší Jeden extrém – geografie je universální, všeobjímající věda Druhý extrém – geografie studuje toliko prostorové uspořádání jevů Geografie (komplexní věda) nestuduje na rozdíl od věd anorganických, biologických či společenských úplně určitou část světa, nýbrž studuje „částečně“ svět celý Disciplína studující vztahy, asociace a distribuci (rozšíření) jevů

Základní geografická témata studium vztahu člověka a jeho prostředí zkoumání typických a odlišných znaků určitého místa (určité části geografického prostoru) dokumentace a analýza prostorového rozšíření jevů na zemském povrchu jak specifický environmentální kontext ovlivňuje lidskou společnost jak lidská činnosti ovlivňuje krajinu, environmentální kvalitu a biodiverzitu

Vztah geografie a ostatních vědy Ve srovnání s ostatními vědami má geografie mnohem širší, ale také povrchnější přístup v poznávání studovaného předmětu (tento předmět je totiž maximálně rozmanitý - Země) Z toho pramení i relativní závislost geografie na poznatcích „speciálních“ věd Proto se také došlo k oddělení geografie fyzické od humánní (cesta specializace)

Geografie jako komplexní věda Integrační věda poznatků přírodních a sociálních věd, což umožňuje vidět Zemi, či její části jako celek Překlenuje předěl mezi přírodními a humanitními vědami Oddělení humánní a fyzické geografie tedy není výhodné, je nutné hledání společného jádra obou v rámci disciplíny „fascinace“ okolními disciplínami – např. geologie, ekonomie je tedy pro geografii destruktivní Jádro: studium krajiny a regionů jako celků studium procesů, které je integrují

Základní geografické principy Princip minimálního úsilí Princip prostorové diferenciace Princip regionu

Princip prostorové diferenciace Obecně Princip komplexity – stupeň souvislosti mezi jevy či mezi různými systémy Princip vývoje – různý vývojový stupeň různých celků (čím vyvinutější tím složitější – komplexnější) Jsou spolu propojeny Princip řádovosti – hierarchické celky (čím vyšší hierarchický stupeň tím větší kvantitativní např. plošný rozsah)

Základní geografické principy Obecné principy

Princip prostorové diferenciace v geografii Studium rozmístění přírodních a sociálních jevů, jež jsou navzájem propojeny v regiony, na základě podobností a odlišností Rozčleňování výchozího rozmanitého systému do dílčích méně rozmanitých systémů, zároveň se zvyšuje konkretizace této diferenciace V geografii (komplexní diferenciaci) se uplatňuje především princip řádovosti

Základní geografická metoda Generalizace Zavádění systému do množství individuálních fakt a odhalování obecných spojitostí mezi individuálními jevy a procesy (nejvýznamnější a nejpotřebnější výsledek vědeckého poznání) Proces výběru podstatného, společného a pravidelného v daném souboru jevů Podmínky: pravidelnost a opakovatelnost nějakého znaku u příslušného souboru individuálních předmětů Podstatnost a relevantnost tohoto znaku