Skládání sil. NNa většinu těles působí více než jedna síla. PPůsobení více sil na těleso se dá nahradit jedinou silou, jejíž účinek je stejný jako.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanika tuhého tělesa
Advertisements

Síla značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N)
Operace s vektory.
Síla Výslednice navzájem různoběžných sil 2. díl
Síla - opakování Síla je vektorová veličina, její jednotka je Newton (kg.m.s-2). Síla má pohybové a deformační účinky. Pokud na těleso působí nenulová.
Skládání sil.
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Mechanika tuhého tělesa
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Znázornění síly Protože účinky síly závisí na: velikosti, směru a působišti Znázorňujeme sílu orientovanou úsečkou F = 3 N.
Skládání sil Skládat síly znamená nahradit několik sil silou jedinou se stejnými účinky.
Skládání sil.
VY_32_INOVACE_04 - SÍLA, SKLÁDÁNÍ SIL
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Vazby a vazbové síly.
Síla jako FV Skládání sil - opakování (FV) - opakování (síly)
Název materiálu: SÍLA – výklad učiva. Název dle číselného rozsahu: VY_32_INOVACE_201. Autor materiálu: Mgr. Bronislav Budík. Zařazení materiálu: o Vzdělávací.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSíly a jejich.
DEFORMACE PEVNÉHO TĚLESA
Mechanika tuhého tělesa
Digitální učební materiál
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č.materiáluVY_32_INOVACE_450.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Strojní mechanika ÚKOLY STATIKY Autor: Ing. Jaroslav Kolář
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem listopad 2011
SKLÁDÁNÍ SIL OPAČNÉHO SMĚRU
Pavlína Valtrová, 3. C. Každá dvě tělesa se vzájemně přitahují stejně velkými gravitačními silami opačného směru. Velikost gravitační síly F g pro dvě.
Mohou tři síly dohromady dávat nulu?
Síla.
Skládání a rozkládání sil
7. ročník Síla Skládání sil.
2. Statika v rovině Autor: Ing. Jitka Šenková
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Skládání sil opačného směru
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Anotace Prezentace, která se zabývá skládáním sil různého směru a rovnováhou sil. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí graficky.
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
SKLÁDÁNÍ SIL TÉHOŽ SMĚRU
P ŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském.
Mechanika tuhého tělesa
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
Fy- sekunda Yveta Ančincová
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
(kladka,páka,nakloněná rovina,kladkostroj)
Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45)
P ŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském.
Technická mechanika Statika Soustavy sil 03 Ing. Martin Hendrych
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Moment síly, momentová věta
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Skládání a rozkládání sil Číslo DUM: III/2/FY/2/1/17 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální.
vektorová fyzikální veličina vyjadřuje míru vzájemného působení dvou těles Účinky: a)statické b) dynamické měří se siloměrem je příčinou pohybu.
Tatínek zasel řepu. Déšť i tatínek konví zalévali semínko.
Technická mechanika – Skládání sil 2
SKLÁDÁNÍ SIL Zpracovala: Ing. Alena Pawerová. ZOPAKUJME SI… SÍLA JE VEKTOROVÁ VELIČINA, PROTOŽE MÁ VELIKOST A SMĚR Znázorňujeme ji pomocí orientovaných.
SKLÁDÁNÍ SIL Zpracovala: Ing. Alena Pawerová.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_14_FYZIKA
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Skládání a rozkládání sil
Technická mechanika – Skládání sil
Síla - skládání sil stejného a opačného směru
STATIKA část mechaniky, která se zabývá rovnováhou sil působících na dokonale tuhá tělesa.
SKLÁDÁNÍ SIL.
Skládání sil různého směru
Skládání sil, rovnováha sil
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F03/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Skládání sil různého směru.
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Transkript prezentace:

Skládání sil

NNa většinu těles působí více než jedna síla. PPůsobení více sil na těleso se dá nahradit jedinou silou, jejíž účinek je stejný jako účinek sil, které nahrazujeme. TTuto sílu nazýváme výslednicí a lze ji určit výpočtem i graficky pomocí vektorových přímek [ přímka se šipkou, která naznačuje směr síly ].

Síly stejného směru působící ve stejném bodě tělesa DDvě lokomotivy táhnou vlak DDva lidé tlačí břemeno F1F1 F2F2 F2F2 F Výslednice F je součtem obou sil

Síly opačného směru působící ve stejném bodě tělesa Dva lidé se přetahují Třecí síly F1F1 F Výslednice F je rozdílem obou sil, působí ve stejném místě jako obě síly a má směr jako větší z obou sil F2F2 F2‘F2‘

Síly různého směru působící v jednom bodě tělesa Většina případů působení více na těleso Výslednice se zjistí doplněním sil na rovnoběžník Výslednice má směr a velikost úhlopříčky rovnoběžníka a působí ve stejném bodě jako všechny síly