Hardware 2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Advertisements

POČÍTAČ.
Hardware- počítačové komponenty
HARDWARE 1. část.
Počítačová skříň Základní deska Procesor Operační paměť Zdroj napětí
HARDWAROVÉ POŽADAVKY NA MULTIMEDIÁLNÍ POČÍTAČ
Motherboard. = deska plošného spoje tvořící základ celého počítače fyzicky slouží k osazení jednotlivých komponent a k přenosu dat mezi nimi data mezi.
ZÁKLADNÍ DESKA.
Příklad možného řešení. Obsah  Procesor Procesor  Operační paměť Operační paměť  Harddisk Harddisk  Základní deska Základní deska  Zdroj Zdroj.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
Základní deska angl: mainboard, motherboard
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Informatika akademický rok 2013/2014 Základní deska, rozhraní, sběrnice.
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
Sběrnice I. Sběrnice v počítačích. Sběrnice I. Sběrnice v počítačích.
Technické prostředky informačních systémů
PROSTŘEDKY VÝPOČETNÍ TECHNIKY
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A19 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření květen.
HARDWARE hardware tvoří součásti počítače – je to fyzické vybavení umístěné buď uvnitř / interní/, nebo připojené z venku / externí/ hardware jsou součástky.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Hardware – základní deska Autor:
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Základní deska MSI Lunick Destin Ondongo 2ITb. Obsah Informace Procesor Čipset Vybavenost rozhraními (sběrnice a konektory), základní charakteristika.
Základní části počítače
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_ 1 _ 2 _03 Název vzdělávacího materiáluZákladní deska počítače a sběrnice Jméno autoraIng.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Co budeme dělat dnes? Motherboard, základní deska, main board...
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čestina
Základní deska. základní deska / motherboard / mainboard Základem pro celý počítač Nalezneme ve všech typech: stolních, noteboocích, palmtopech Do základní.
Obsah.  Hlavní součást většiny počítačů  Propojuje součástky (hardware) do jednoho celku a poskytuje jim elektřinu  Postupem času se rozvíjela a obsahovala.
Výrok „Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.“
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
MainBoard.
ZÁKLADNÍ DESKA POČÍTAČE
Procesory Něco o procesorech a jejich připojení Lukáš Mládek.
Mgr.Fiala Libor Základové desky
Hardware.
Počítače V - motherboard Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základní deska Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Základní deska Matherboard.
Hardware.
Architektura počítače
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hardware osobních počítačů
Přídavné karty Grafické karty Zvukové karty Síťové karty Modemy.
Procesory CPU Dříve MIKROPROCESORY.  elektronická souč. která rychle provádí výpočty (operace). Miliony aktivních prvků (tranzistorů)  časovač - vytváří.
Hardware verze 2.6.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Základní struktura počítače
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafická karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_09.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_01.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák Název: VY_32_INOVACE_01_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Složení PC Anotace:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_07.
Základní deska. Základní deska (anglicky mainboard či motherboard) představuje základní hardware většiny počítačů. Hlavním účelem základní desky je.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PC základní jednotka.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_02
Vnitřek skříně počítače
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní desky Anna Daňková
Transkript prezentace:

Hardware 2

Zdroj napájí všechny součásti počítače převádí střídavé napětí 230 V na stejnosměrné napětí těchto hodnot: + 3,3 V port AGP, chipset u levnějších desek, jádro procesoru + 5 V řídící části diskových mechanik, napájení sběrnic ISA a PCI, I/O části procesoru, chipset, některé části základní desky (klávesnice apod.) - 5 V přístupné na sběrnici ISA + 12 V výkonové části diskových mechanik, ventilátory, sériové porty, přístupné na sběrnici ISA a PCI - 12 V sériové porty, přístupné na sběrnici ISA a PCI zdroj obsahuje pojistku, která jej při zkratu uvnitř počítače odpojí obsahuje ventilátor, který odvádí teplo ze zdroje i ze skříně počítače – důležitá je jeho hlučnost (nebo spíše nehlučnost) důležitý parametr je max. výkon uváděný ve Watech (např. 300 W) zdroje se nyní vyrábí ve formátu ATX, což mj. umožňuje softwarové vypnutí počítače

Základní deska (motherboard) základ počítače, do kterého jsou zasazeny nebo připojeny další součástky a díly (procesor, paměti, disky, rozšiřující karty) součástky, které mezi sebou musí komunikovat, jsou spojeny vodiči (tzv. sběrnicí) procesor a paměti jsou zasazeny do tzv. patic (konektorů) přídavné karty jsou zasazeny do tzv. slotů disky, zdroj apod. jsou připojeny do odpovídajících konektorů

Vlastnosti základních desek stabilita, osvědčená značka (Intel, MSI, Gigabyte, Asus, ...) čipset – součástky, které mají na starosti komunikaci mezi jednotlivými díly desky – na čipsetu závisí výkonnost desky, typ použitelného procesoru, typy připojitelných disků (IDE nebo SATA), USB patice pro procesor určuje, jaký procesor lze do desky zasadit (vyrábí se různé druhy procesorů, které se od sebe liší i vyžadovanou paticí) maximální frekvence procesoru integrované komponenty (grafická, síťová, zvuková karta atp.)

Patice / sloty pro procesor patice (socket) = "placatý" konektor pro připojení procesoru k základní desce slot = konektor, do kterého se procesor staví podobně jako přídavná deska (u starších typů) typ patice určuje typ použitelného procesoru mají podobný tvar, ale liší se počte otvorů pro nožičky procesoru

AMD Athlon, Athlon XP, Duron Typy patic procesorů označení výrobce procesor Socket 478 Intel Pentium 4, Celeron LGA 775 (Socket T) Pentium 5xx, Celeron D 3xx Socket A AMD AMD Athlon, Athlon XP, Duron Socket 754 Sempron, Athlon 64 Socket 939 Athlon 64, Athlon 64 FX Socket 940 AMD Opteron

Desky AT, ATX, MicroATX desky se liší dle velikosti, montážních pozic a dle druhu a způsobu napájení AT – starší druh desky do skříní s označením AT, zdroj AT neumožňuje softwarové vypnutí počítače ATX – v současné době používaný druh desky do skříní s označením ATX, zdroj umožňuje softwarové vypnutí MicroATX – totéž co ATX, ale s menšími rozměry pro sestavování velmi malých počítačů (omezená rozšiřitelnost počítače) deska ATX deska microATX

PCI a AGP sběrnice označení sběrnic propojujících přídavné karty s procesorem a pamětí také označení konektorů (slotů) pro zasunutí těchto karet AGP (Accelerated Graphics Port) – pouze pro připojení grafické karty PCI (Peripheral Component Interconnect) – sloty pro připojení dalších karet (síťové, zvukové atp.) POZOR! Grafickou kartu AGP nelze zasunout do slotu PCI! Sloty PCI Slot AGP Slot AGP na této desce není, protože grafická karta je integrovaná přímo na základní desce

BIOS BIOS = Basic Input Output Systém ovládací program základní desky, který řídí chod součástek počítače je umístěn ve speciální přepisovatelné paměti (FlashROM), takže může být v budoucnu vyměněn za lepší k nastavování BIOSu se lze dostat při spouštění počítače stiskem nějaké kláves (např. DEL, F2 apod.) nastavením BIOSu lze např. zvyšovat výkon počítače, přetaktovat kmitočet procesoru, atp. Pozor! Nevhodným nastavením BIOSu lze zničit součástky počítače (např. spálit procesor)!

Ukázka obrazovky BIOSu

Procesory mozek počítače, zpracovává a provádí instrukce programu jeho kvalita ovlivňuje rychlost počítače v počítači se umisťuje do patice na základní desce hlavní výrobci: Intel, AMD, VIA, IBM

Vlastnosti procesoru procesor musí být použitelný v základní desce (musí se shodovat typ patice, výrobce desky musí garantovat použitelnost procesoru) důležitá je tzv. taktovací frekvence procesoru (rychlost vykonávání instrukcí), za jeden takt počítač vykoná jednu nebo i více mikroinstrukcí frekvence se udává v GHz, firma AMD navíc často udává i hodnotu frekvence procesoru se srovnatelným výkonem od konkurenční firmy Intel např. AMD Sempron SDA2800, frekvence 1,6 GHz, rychlost vykonávání instrukcí je však srovnatelná minimálně s procesorem Intel o frekvenci 2,8 GHz

Paměť cache obecně je to mezisklad mezi různě rychlými částmi počítače, který celkově urychluje tok dat při zpracování cache první úrovně (L1), malá rychlá paměť pro zásobování procesoru daty z "pomalé" sběrnice, cache načte ze sběrnice více dat, která pak čekají na zpracování cache druhé úrovně (L2), pro zrychlení přesunů dat mezi procesorem a operační pamětí např.: AMD Sempron SDA2800 má L1 128 kB, L2 256 kB AMD Athlon 64 X2 4800 má L1 2x128 kB, L2 2x 1 MB

Architektura procesoru schopnost procesoru zpracovávat posloupnost instrukcí superskalární arch. – zpracování několika instrukcí současně (od Pentií) pipeling – pro co nejrychlejší dodávání instrukcí, které jsou "příliš" rychle vykonávány. Jedna instrukce je dodávána z paměti, ve stejnou chvíli druhá dekódována, třetí vykonávána atd. Např. u Pentia může být vykonáváno až 20 instrukcí "současně". Hyper-Threading – procesor se chová, jako kdyby v něm byly procesory dva. Pokud nějaká část procesoru při vykonávání jedné instrukce "zahálí", je využita pro vykonávání jiné instrukce

Technologie výroby procesor obsahuje miliony aktivních prvků (nejčastěji tranzistorů) základním materiálem je superčistý křemík, na který se laserem vykresluje struktura procesoru běžný procesor obsahuje na 1x1 cm destičce kolem 50 milionů tranzistorů vlastní procesor je umístěn do keramického pouzdra o velikosti asi 5x5 cm, které má na své spodní straně desítky pozlacených nožiček (kontaktů)