Hana Fialová Daniela Šlapáková Tereza Zemanová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologie- dýchací systém v zátěži
Advertisements

Adaptace na pohybovou zátěž
KARDIORESPIRAČNÍ ADAPTACE NA TRÉNINK
Reakce a adaptace oběhového systému na zatížení
Fyziologické aspekty PA dětí
Pohybová aktivita u seniorů
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Technika. TECHNICKÁ PŘÍPRAVA V tréninku techniky jde především o opakované provádění učeného pohybu, při kterém dochází k opravování a zpřesňování jeho.
Somatologie Mgr. Naděžda Procházková
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
TRÉNINKOVÉ ZATÍŽENÍ Michal Lehnert Michal Botek.
METABOLICKÁ ADAPTACE NA TRÉNINK
Fyziologie tělesné zátěže-oběhový systém
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Reakce a adaptace dýchacího systému na fyzickou práci
C licence FAČR Biomedicínské aspekty pohybových aktivit.
TRÉNINKOVÉ ZATÍŽENÍ Michal Lehnert Osnova přednášky:
Školení trenérů III. třídy Brno 2007 Česká unie Dento Karate-do Teorie sportovního tréninku Milan Haška.
ABY ŠPORT NEBOLEL Bratislava,  Výživa bude efektivní pouze ve spojení s kvalitní tréninkovou přípravou sportovce  Výživa je závislá na typu.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
VYTRVALOSTNÍ SCHOPNOSTI. VYTRVALOST SCHOPNOST PROVÁDĚT POHYBOVOU ČINNOST PO DLOUHOU DOBU SCHOPNOST ODOLÁVAT ÚNAVĚ PŘEKONÁVAT VZDÁLENOST URČITOU INTENZITOU.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Žena a sport.
Dřeň nadledvin - katecholaminy
Sportovní výkon – obsah, struktura Typologie sportovních výkonů
Oběhová soustava zajišťuje transport látek po těle
Biomechanika kosterního svalu
Stres → všeobecný adaptační syndrom
KARDIOVASKULÁRNÍ SYSTÉM A ZATÍŽENÍ
Fyzioterapie 2012/2013 FSpS MU Brno
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Biologie člověka.
(soubory vnitřních předpokladů organismu k dané pohybové činnosti)
KONSTITUCE.
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Sportovní výkon, sportovní výkonnost
Homeostáza a termoregulace
Sportovní trénink jako proces bio-psychosociální adaptace
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
Přetížení a přetrénování Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Vytrvalostní disciplíny MUDr.Kateřina Kapounková
Specifické problémy tréninku a výkonnosti mládeže Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel.
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
© Tom Vespa. Měkota Je to soubor předpokladů provádět aktivitu: a) určitou nižší intenzitou co nejdéle b) stanovenou dobu (vzdálenost) co nejvyšší intenzitou.
Rychlostní disciplíny MUDr.Kateřina Kapounková
ROZVOJ VYTRVALOSTI David Zahradník, PhD.
Dýchací systém.
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Fyziologické dispozice dětí, žen a seniorů pro cvičení a sport
Regenerace ve sportu - stres
Adaptace na pohybovou zátěž
FYZIOLOGIE ZÁTĚŽE.
FYZIOLOGIE ZÁTĚŽE.
SPECIFICKÉ ADAPTACE NA ZÁT Ě Ž ADAPTACE ENERGETICKÝCH ZÁSOB FUNKČNÍ ADAPTACE (aerobní, anaerobní kapacita) FUNKČNÍ ADAPTACE (smysly) MORFOLOGICKÉ ZMĚNY.
Název a kód: FYZIOLOGIE ASEBS Rozsah: Konzultační hodiny: Ukončení: ???? Mgr. Bernaciková – pouze po domluv ě mailem 8x p ř ednáška + 8x seminá ř za semestr.
PLÁNOVÁNÍ SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Pohybový aparát  Pasivní část Kostra – opora těla, tvar - upínají se na ni svaly - tvoří ji kostra osová (lebka, páteř, hrudník) a kostra končetin - spojení.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
MUDr. Zdeněk Pospíšil MUDr. Kateřina Kapounková. Detrénink je částečná nebo úplná ztráta fyziologických a morfologických mechanizmů,které vlastní trénink.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
TRANSPORTNÍ SYSTÉM. FUNKCE TRANSPORTNÍHO SYSTÉMU.
Fyziologie dětí Mgr. Lukáš Cipryan.
PSYCHOLOGIE ZÁTĚŽE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu.
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
Základy sportovního tréninku
Kondiční příprava ve sportu
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Transkript prezentace:

Hana Fialová Daniela Šlapáková Tereza Zemanová ADAPTACE Hana Fialová Daniela Šlapáková Tereza Zemanová

ADAPTACE obecný biologický děj, který představuje soubor biochemických, funkčních, morfologických a psychologických změn v organismu jako celku i v jednotlivých orgánech. Změny jsou vyvolány dlouhodobými a opakovanými změnami vnějšího prostředí. V organismu a osobnosti sportovce je proces záměrných změn vyvolán dlouhodobými, pravidelně se opakujícími podněty ve formě tréninkového soutěžního zatížení

Adaptační mechanismus je charakterizován silou, dobou trvání, frekvencí a druhem podnětu. Optimální frekvence podnětů sehrává v dlouhodobém tréninku významnou roli, neboťˇje předpokladem pro zvyšování tréninkového efektu. Ten se projevuje morfologickými a funkčními změnami v organismu, které jsou základem růstu trénovanosti i sportovní výkonnosti jedince

1.Adaptace lokomočního systému zpevnění kostí zvýšení ukládání minerálních látek zesílení šlach (zvýšení tahové odolnosti) zmnožení cév a zlepšení cirkulace krve ve svalech zlepšení svalové koordinace zvětšení svalové hmoty - adaptace svalových vláken

Adaptace svalových vláken typy svalových vláken: a)typ I.-červené vlákno(pomalé oxidativní vlákno) rezistentní k unavitelnosti má bohatou kapilární sítˇ převažuje u vytrvalců b)typ II.A-červené vlákno(rychle oxidativně-glykolitické vlákno) také rezistentní k unavitelnosti c)typ II.B-bílé vlákno(rychlé glykolitické vlákno) unavitelné vlákno (má nízký počet mitochondrií, je bohaté na glykogen) má řidší kapilární sítˇ převažuje u sportovců, kteří vykonávají rychlostní disciplíny

2.Adaptace transportního systému největší vliv na oběhovou adaptaci mají cvičení a sporty dynamického charakteru, vyžadující vysoký minutový objem srdeční projev adaptace: - nižší srdeční frekvence při stejné fyzické zátěži - snížené nároky kosterního svalstva na krevní dodávky. - ekonomizace srdeční práce -zvýšení kontraktility (stažitelnosti) - při stahu se srdce více vyprazdňuje, čímž se zvětšuje tepový oběh srdeční -zvětšení srdce (dlouhodobý projev adaptace) - u vytrvalostního tréninku dochází k hypertrofii excentrické = zvětšení komor + zvýšení tloušťky stěn - u silového tréninku dochází k hypertrofii koncentrické = zvýšení tloušťky stěn, ale zmenšení dutin.

3.Adaptace dýchání na zátěž větší vitální kapacita plic lepší koordinace a síla dýchacích svalů adaptované svaly potřebují na stejný výkon menší množství kyslíku, proto při maximální zátěži pracují účinněji

4.Metabolická adaptace snížení rizikové složky cholesterolu rychlejší využití tuků pro vyšší aktivitu lipázy

5.Vliv adaptace na složení těla snížení procenta tuku zvýšení procenta aktivní hmoty

ADAPTAČNÍ SYNDROM soubor adaptačních mechanismů Selye už v roce 1931 ve svojí teorii všeobecného adaptačního syndromu použil pojem stres: - soubor reakcí organismu na vnější a vnitřní změny, které narušují normální chod organismu a můžou dokonce ohrozit jeho existenci stresor: v oblasti tréninkového procesu - tréninková a soutěžní zátěž, na kterou adaptovanější organismus reaguje menší odezvou = je schopný snést větší narušení vnitřního prostředí

Adaptační syndrom - tři etapy: 1.Etapa - poplachová (mobilizační) reakce - bezprostřední reakce při prvním setkání se stresorem 2.Etapa - stadium adaptace - po opakovaném tréninku nastává fáze rezistence (zvýšení odolnosti organismu), která je základem adaptačních procesů. Při opakovaném působení stejného stresoru se reakce omezuje na systémy významné pro účelnou odpověď na danou situaci. Organismus sportovce se tedy adaptuje 3.Etapa - stadium destrukce - intenzivní působení stresoru za nepříznivých podmínek, nestačí-li organismus působení stresoru potlačit, dochází k selhání. Nastává fáze vyčerpání sportovce, dochází k poklesu výkonnosti, snižují se obranné schopnosti organismu, může dojít k degenerativním změnám, onemocnění a v krajním případě i ke smrti

THE END