Josef Maňák Jana Krusberská učo: 322365. Cesta zrání a formování samostatnosti a tvořivosti člověka je dlouhá a náročná, je ovlivňována mnoha činiteli.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Aplikační téma Výchova k sexuálnímu zdraví a zdravému životnímu stylu definice “Sexuálního zdraví“ (Světová zdravotnická organizace Kadaň 1974) "Sexuální.
Oddělení vzdělávání trenérů FAČR. Motto Dovolte sobě i druhým se cítit dobře.
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
1 Týmová práce TYMP 2/ C3 Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Abraham Maslow zakladatel humanistické psychologie
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Přijímací řízení…? „Víme, koho přijímáme?“ PaedDr. Ivona Futschiková.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_PŘV.5.34 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Schopnosti. Schopnost Je psychická vlastnost, která umožňuje člověku naučit se určitým činnostem a úspěšně je vykonávat. Utváří se na podkladě biologické.
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
DĚTI S NADÁNÍM. NADÁNÍ  pohybové (sportovní, taneční),  umělecké (hudební, výtvarné, literárně-dramatické),  praktické (manuální, sociální),  intelektové.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
Zdravá škola.
Humanistické a existenciální teorie v SP
Dobrá škola ?. Co je produktem školy? Výstupy: výsledky dlouhodobé efekty.
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Profesně pracovní způsobilost člověka a její edukační utváření
PaedDr. Jana Škrabánková, Ph.D.
PŘÍPRAVA UČITELŮ NA VEDENÍ ŽÁKŮ K SAMOSTATNOSTI A TVOŘIVOSTI Eva Mráziková Optometrie, 2010.
KREATIVITA UČITELE JAKO VÝRAZNÁ HODNOTA VÝCHOVNÉHO PROCESU Referát na podkladě článku Václava Darmovzala uveřejněného v Pedagogické orientaci č. 2, z roku.
Teorie vzdělávání dospělých
Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová
Vnitřní činitelé výuky: Žák jako učící se osobnost
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Téma Hypotézy ve výzkumu
6. Dítě jako subjekt vzdělávání
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMentální.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
MIROSLAV PROCHÁZKA Výchova a komunikace v rámci rodiny a školy, stresu a napětí.
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Nadané děti.
PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
Výkonové vlastnosti osobnosti I. část vlohy a schopnosti
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_16-01
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Teorie vzdělávání dospělých
Teorie a metodika výchovy seminář 1
Komunikace učitele se žáky
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
Tvořivost.
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Pedagog.
Transkript prezentace:

Josef Maňák Jana Krusberská učo:

Cesta zrání a formování samostatnosti a tvořivosti člověka je dlouhá a náročná, je ovlivňována mnoha činiteli. Tři otázky: 1) Je vůbec tvořivost učitelná? 2) Jaké místo v tomto procesu by měla zaujímat škola, učitel? 3) Jak pro tuto funkci nejlépe připravovat učitele?

Fenomén tvořivosti patří k jevům, na nichž nastíněná problematika zvlášť výrazně vystupuje do popředí. Tvořivost, tj. odhalování, objevování, vynalézání něčeho nového a prospěšného, co předtím neexistovalo, má hluboké kořeny ve výbavě osobnosti, v nadání a talentu, na jejichž základech se projevuje a rozvíjí. Romantické pojetí spojuje tvořivost převážně jen s uměleckými artefakty, které nás svou výjimečností jednoznačně o originálních kvalitách přesvědčují.

Podle J.P. Guilforda sám intelekt obsahuje na 120 faktorů, z nichž zatím známe asi 50, které je většinou možno trénovat a posilovat. Kromě intelektuálních procesů se při tvořivosti uplatňuje také představivost, fantazie, imaginace a intuice, které mají nemalý podíl na samostatném a tvořivém jednání člověka.

Příběh: A. Einsteina ze studentských let. Protože na přísně vedeném gymnáziu v Mnichově neuspěl, dokončil studium a složil maturitu na ústavu v Aarau ve Švýcarsku. Krátké období ( ), které strávil na této škole pokračují v tradici Pestalozziho, s vysokým oceněním Einstein vzpomněl (jako nejdůležitější etapy svého duševního formování) i ve 14-řádkovém životopisu, který napsal při příležitosti udělení Nobelovy ceny. Je to neobyčejně závažné svědectví o škole, na níž byla domovem samostatnost a svoboda žáků. Hlavní požadavek na školu v tomto směru je zřejmě v tom, aby se vytvořilo příznivé klima, které zajišťuje nezbytné podmínky pro probuzení a kultivování předpokladů a schopností dřímajících žáků.

M. Zelina, M. Zelinová (1992) navrhli klíče, které by mohly otevírat školu budoucnosti. Je to změna vztahu učitele a žáka, rozvoj hodnotícího myšlení a z toho vyplývající zřetel na kvalitu osobnosti. Zejména změna vztahu učitel/žák patří k rozhodujícím faktorům, které by školu uzpůsobily pro nové formy práce.

Nemalou úlohu při formování osobností má rodina, proto i při rozvíjení kreativity žáka by s ní škola měla plně počítat. Rodina totiž od malička může dítě v tomto směru připravovat a utvářet, budovat základy sociálních vazeb a hodnotové orientace, a také posilovat samostatnost, pěstovat smysl pro inovaci, i když třeba jen v rámci rodinného života atd. Hodně záleží na životním stylu rodiny, na ekonomické a kulturní úrovni a na celkovém klimatu, od něhož se odvíjejí konkrétní výchovné metody a postupy. Rodiče si mají pro své děti najít dostatek času, aby s nimi mohli co nejvíc komunikovat, poznávat jejich schopnosti a citlivě usměrňovat jejich osamostatňování.

Otázkám přípravy budoucích učitelů se sice věnuje trvalá pozornost, ale zdá se, že se někdy nepostihuje meritum věci. Důsledkem tohoto stavu je, že v případech učitelů lze pozorovat jen málo progresivních změn postihujících základní problémy jejich přípravy, neboť situace na školách se příliš nelepší, dokonce někteří noví absolventi učitelských přípravek se ve školách fyzicky i obrazně ztrácejí, pedagogická teorie a praxe se i nadále od sebe vzdalují.

Přistupuje naléhavá potřeba vybavit budoucího učitele také odpovídajícími metodickými dovednosti k řízení postupného, ale zároveň i simultánního vývoje žáka od aktivity k samostatnosti a tvořivost, schopnosti diagnostikovat nadaného žáka, schopností zodpovědně se rozhodovat v problematice kurikula atd.

Děkuji za pozornost