Diplomový seminář 4. Argumenty Deduktivní (formální logika)‏ Induktivní Z příkladu Z analogie Z autority Argumenty o příčině.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kam se točí Tobě ?.
Advertisements

Deduktivní soustava výrokové logiky
J. Pokorný 1 DOTAZOVACÍ JAZYKY slajdy přednášce DBI006 J. Pokorný MFF UK
Interpretace práva.
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Marie Duží Úvod do logiky Marie Duží Úvod do logiky.
Individua Daniel Boucník
Induktivní logické programování
TUŠÍTE, NA KTERÉ VĚCI SE BŮH NEBUDE PTÁT?: TUŠÍTE, NA KTERÉ VĚCI SE BŮH NEBUDE PTÁT?:
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK)
TUŠÍTE, NA KTERÉ VĚCI SE BŮH NEBUDE PTÁT: TUŠÍTE, NA KTERÉ VĚCI SE BŮH NEBUDE PTÁT:
Duchovní potřeby na konci života Doc. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK Praha.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Testování hypotéz vymezení důležitých pojmů
Svět v miniatuře aneb analýza populace Země.
Fakulta životního prostředí Katedra informatiky a geoinformatiky
Právo jako filozofický pojem
Metody výstavby vědeckých teorií Podklady k přednášce Prof. PhDr. František Ochrana,DrSc. CESES FSV KU
TUŠÍTE, NA KTERÉ VĚCI SE BŮH NEBUDE PTÁT: TUŠÍTE, NA KTERÉ VĚCI SE BŮH NEBUDE PTÁT: 4... Bůh se Vás nezeptá kolik jste vydělal peněz, ale jakým způsobem?
Co je to ARGUMENT? Irena Schönweitzová FI - ŠF
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK)
Tipy Audrey Hepburnové na krásu
Spirituální péče v hospici z pohledu lékaře
Predikátová logika.
INDIVIDUA KFI/ FIL1 Petr Hýža FI - FV Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Česnek Allium sativum. Popis Jedná se o vytrvalé (vzácněji dvouleté) podzemní byliny, převážně s cibulemi různých vlastností. Někdy jsou jednoduché, jindy.
Chyby v psaní seminárních prací
ZÁKLADNÍ SOUBOR Základní soubor (populace) je většinou myšlenková konstrukce, která obsahuje veškerá data, se kterými pracujeme a není vždy snadné jej.
Specifikace cíle práce. Pravidlo č. 1  Odborný text musí mít jasně stanovený a formulovaný cíl výzkumu = cíl práce.  Cíl práce formulujeme jako výzkumnou.
Marie Duží Logika v praxi Marie Duží 1.
Predikátová logika, sylogismy
Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ , OPVK)
Euthanasie.
Inspirace ke zvěstování od ranné církve – aneb jak se s tak malým vybavením dá tolik získat???
Počítání, vývoj matematiky,... Asi milion let uplynulo od doby, kdy se na naší planetě objevil člověk. Během této doby se naučil poznávat tvary a směry,
Vzdálenost rovnoběžných rovin
Diplomový seminář 3. Company LOGO "Analýza problému" jako typ textu něco se tam venku děje nějaký pohyb(nebo ticho), trend, jev (fenomén)... my na to.
Proč učit tradiční logiku Karel Šebela. Tradiční logika? Logika před-moderní. Tradiční X aristotelská X klasická X term logic. Výroková + predikátová.
Specifikace cíle práce. Pravidlo č. 1  Odborný text musí mít jasně stanovený a formulovaný cíl výzkumu = cíl práce.  Cíl práce formulujeme na základě.
Základy pedagogické metodologie
Základy pedagogické metodologie
Metody sociálního výzkumu 5. blok Denní studium LS 2007/
Stereometrie Odchylky přímek VY_32_INOVACE_M3r0114 Mgr. Jakub Němec.
Strategie a metodologie sociálněvědního výzkumu
Úvod do logiky 1 Matematická logika, Matematické základy Informatiky (úvod) Marie Duží
Elektronická pošta Informatika 5. třída.
ŠKOLA:Městská střední odborná škola, Klobouky u Brna, nám. Míru 6, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Peníze do.
1 Definice, definice v právu přednáška č. 11 Literatura: O. Weinberger-O. Zich. Logika. 2. vydání. SPN. Praha: 1964 O. Weinberger. Základy právní logiky.
Výzkumné techniky Neintervenující výzkumné techniky Sekundární analýza
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík Logaritmické rovnice.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Inf Prezentace informací
Induktivní statistika
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Boj o pacienta, boj o peníze
TUŠÍTE, NA KTERÉ VĚCI SE BŮH NEBUDE PTÁT:.
Induktivní statistika
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Sociologický výzkum II.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Jak si připravit prezentaci
Kam se točí Tobě ?.
Induktivní postupy ve výuce matematiky
KMT/DIZ1 Věty, poučky a jejich důkazy ve školské matematice
Sémantika PL1 Interpretace, modely
Induktivní statistika
Základy statistiky.
Kam se točí Tobě ?.
Kam se točí Tobě ?.
Transkript prezentace:

Diplomový seminář 4

Argumenty Deduktivní (formální logika)‏ Induktivní Z příkladu Z analogie Z autority Argumenty o příčině

Induktivní argumenty František se stále vyptává na Lucii, a když potká Lucii, vždy znervózní, celý zcervená a klopí oci. A proto - František je do Lucie zamilovaný. 1.František se vyptává na Marii, a proto je František do Marie zamilovaný. 2.František znervózní, když potká Marii, a proto je František do Marie zamilovaný. 3.František zcervená, když potká Marii, a proto je František do Marie zamilovaný. 4. František klopí oci, když potká Marii, a proto je František do Marie zamilovaný.

Deduktivní argumenty Logicky platná forma Pravdivost premis Analytická platnost

Induktivní argumenty

Company LOGO Argument z autority

Argumenty z příkladů Všechny osoby (celkem 8), které dosud vyšly z budovy X, mely v ruce bílou hul a na ocích cerné brýle. Zobecnení: Všechny osoby, které vyjdou z budovy X, budou mít v ruce bílou hul a na ocích cerné brýle. Usuzování: Další osoba, která vyjde z budovy X, bude mít v ruce bílou hul a na ocích cerné brýle.

2/3 populace potvrdily hypotézu, 1 myš utekla Jak a podle ceho byly príklady vybrány, tj. jak se vybíral vzorek? (Když není explicitne uvedeno, ctenár musí hádat). Jaká byla velikost vzorku? Jestli byl vzorek vzhledem k populaci reprezentativní (Má všechny její duležité znaky?)‏ Jaká byla technika výberu vzorku, je uvedena, je spolehlivá?

Ånalogie – aneb strhávání pozornosti

Nutno dodržet jistá pravidla 1. Analog má vlastnosti a,b,c. 2. Primární subjekt má vlastnosti a,b,c. 3. a,b,c jsou podstatné vlastnosti analogu a díky nim lze analog klasifikovat jako W.

Argument o příčině (1)Dobrovolná euthanasie, pri které nevylécitelne nemocný pacient vedome zvolí smrt, mela by být legalizována. (2) Zodpovedným dospelým lidem by také mela být ponechána možnost volby, jestli chtejí žít, nebo zemrít. Navíc (3) dobrovolná euthanasie by uchránila mnoho pacientu pred nesnesitelnou bolestí. (4) Snížila by sociální výdaje. (5) Uchránila by príbuzné od bolesti sledovat smrt lidí, které milují, a kterí umírají nelítostným a ponižujícím zpusobem. I když (6) existuje nebezpecí zneužití, a navzdory tomu, že (7) nemáme jistotu, jestli lék nebude prece jen nalezen, (1) dobrovolná euthanasie by mela být legální volbou pro nevylécitelne nemocné pacienty.

Ceteris paribus Za ostatních stejných okolností, jestliže dobrovolná akce uchrání pacienty před nesnesitelným utrpením, mela by být legalizována. Ostatní stejné věci, jestliže uchrání pacienty před nesnesitelným utrpením, měly by být legalizovány.

Závěr „Je dobré si zapamatovat, že naše názory a víra nejsou jediné. Lidé zastávají mnoho pohledu, u komplikovaných problému obzvlášt, a vetšinu z nich lze podporit pomocí dobrých argumentu.“ [G OVIER]

Definice Smysl (terminologický aparát)‏ Nesmí být úzká/široká Ani zacyklená Popisná definice inkarnace, -e ž náb. (v ruz. náb. predstavách) vtelení boha v cloveka... Definice příkladem Toto je XYZ Definice úmluvou (libovolně)‏ Přesvědčující definice