Internetové protokoly Autor: Milan Bílek. Internet Internet je celosvětová systém propojených počítačových sítí. Počítače mezi sebou komunikují pomocí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SÍŤOVÉ PROTOKOLY.
Advertisements

SÍŤOVÉ SLUŽBY DNS SYSTÉM
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Analýza síťového provozu
Počítačové sítě Mgr. Šárka Holečková, Počítačová síť Počítačovou síť tvoří dva nebo více počítačů, které jsou spolu propojeny. Je možné z jednoho.
Informatika Internet.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – model komunikace, TCP/IP protokol, další důležité protokoly Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Protokol TCP/IP a OSI model
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
Informatika - prezentace
Mgr. Ivana Pechová pro výuku předmětu IVT
Internet.
Internet.
TCP a firevall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Protokoly a adresy na internetu
Základy počítačových sítí elektronická pošta Základy počítačových sítí Lekce 5 Ing. Jiří ledvina, CSc.
11. SLUŽBY INTERNETU.
Etika a Bezpečnost v síti internet
EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
1 I NTERNETOVÁ INFRASTRUKTURA. H ISTORIE SÍTĚ I NTERNET RAND Corporation – rok 1964 Síť nebude mít žádnou centrální složku Síť bude od začátku navrhována.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:Základní přehled síťové architektury Ročník:4.
Internet struktura, fungování a přehled využití
S LUŽBY INTERNETU Ondřej Suk, VIII.A. WWW – WORLD WIDE WEB „celosvětová pavučina“ aplikace internetového protokolu HTTP soustava propojených hypertextových.
Služby internetu obr.: 1. WEB  WWW – (World Wide Web), také pouze zkráceně web v doslovném překladu "světová rozsáhlá síť“, neboli celosvětová síť 
Elektronická pošta Název školy
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_166_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Základy informatiky část 6
Internet.
Jan Anděl, Jakub Konečný
Počítačová síť a internet Radek Pinc
Protokol SSL Petr Dvořák. Obsah prezentace  Co je SSL  Popis protokolu  Ukázka  Použití v praxi.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-16.
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA. Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje.
Základy informatiky část 6. 6 Počítačové sítě Počítačová síť Skupina počítačů navzájem propojených, resp. připojených k centrálnímu počítači (serveru)
Uživatel počítačové sítě
Internet a informace MIS - Manažerské informační systémy Internet a informace Ing. Jan Luhan
Vrstvy ISO/OSI  Dvě skupiny vrstev  orientované na přenos  fyzická vrstva  linková vrstva  síťová  orientované na aplikace  relační vrstva  prezentační.
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_05 TÉMA: VYNÁLEZY.
Internet Viktor Beneš. Služby internetu www - systém webových stránek http - protokol - elektronická pošta Voip - telefonování pomocí.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Bezpečnostní technologie I IPSec Josef Kaderka Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Internet Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
Služby internetu Maturitní otázka č.11.
3. Ochrana dynamických dat
Internet – pojmy, služby
Inf Elektronická komunikace
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
PB169 – Operační systémy a sítě
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Application Layer Functionality and Protocols
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Základy počítačových sítí elektronická pošta
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Internetové protokoly Autor: Milan Bílek

Internet Internet je celosvětová systém propojených počítačových sítí. Počítače mezi sebou komunikují pomocí rodiny protokolů TCP/IP. Propojené počítačové sítě spojují jednotlivé síťové uzly Internetu. Uzlem může být počítač nebo router. Každý počítač připojený k internetu má svou IP adresu. Pro lepší zapamatování se však používá název domény. V rámci internetu lze využít spousty služeb, které jsou zajištěny počítačovými programy. Mezi některé tyto služby patří například: – elektronická pošta – elektronická pošta pro přenos zpráv používá protokol SMTP pro přenos zpráv používá protokol SMTP pro komunikaci s poštovními programy používá protokoly POP3, IMAP pro komunikaci s poštovními programy používá protokoly POP3, IMAP Instant Messaging – online (přímá, živá) komunikace mezi uživateli Instant Messaging – online (přímá, živá) komunikace mezi uživateli

Protokoly TCP/IP Tyto protokoly obsahují sadu protokolů pro komunikaci v počítačové síti. TCP protokol (Transmission Control Protocol) je jedním ze základních protokolů sady protokolů Internetu, konkrétně představuje transportní vrstvu. Použitím TCP mohou aplikace na počítačích propojených do sítě vytvořit mezi sebou spojení, přes které mohou přenášet data. Protokol garantuje spolehlivé doručování a doručování ve správném pořadí. TCP také rozlišuje data pro vícenásobné, současně běžící aplikace (například webový server a ový server) běžící na stejném počítači. SCTP je další IP protokol, který poskytuje spolehlivé, proudově orientované služby ne- příliš odlišné od TCP. Je to novější a mnohem složitější protokol než TCP, takže se ještě nedočkal širokého nasazení, ačkoliv je obzvláště navržený k tomu, aby byl používaný v situacích, kdy jsou spolehlivost a téměř ohledy důležité.

Protokol HTTPS Protokol https je jakousi nadstavbou klasického internetového protokolu http. Uživatelům poskytuje zvýšenou bezpečnost proti odcizení, podvržení nebo odposlouchávání dat. Data používající protokolu https jsou přenášena klasickým http avšak šifrována metodou SSL nebo TLS. Je tak zaručena ochrana dat před útoky. Pro komunikaci pomocí protokolu https je server povinen vlastnit certifikát, který musí být podepsán tzv. certifikační autoritou aby bylo jasné, že se server nevydává za někoho jiného. SSL (secure sockets layer) je vrstva vložená mezi transportní a aplikační protokoly, která poskytuje zabezpečení komunikujícím stranám pomocí šifrování dat. Nejčastěji je používán právě v kombinaci s https. TLS (transport layer security) je podobná služba jako SSL je však novější. TSL umožňuje komunikovat po síti způsobem aby se zabránilo odcizení nebo odposlouchávání dat. Má tak za cíl chránit data mezi komunikujícími stranami.