METODA ODDĚLENÝCH ELEMENTŮ (DISTINCT ELEMENT METHODS-DEM) Autor metody – Peter Cundall(1971): horninové prostředí je modelováno systémem tuhých bloků a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Téma 5 Metody řešení desek, metoda sítí.
Advertisements

Metoda konečných prvků
Vymezení předmětu pružnost a pevnost
MECHANIKA KOMPOZITNÍCH MATERIÁLŮ
Mechanické vlastnosti materiálů.
A podzemní voda se opět stává vodou povrchovou
HYDROMECHANICKÉ PROCESY Proudění nenewtonských kapalin potrubím
Téma 3 Metody řešení stěn, metoda sítí.
Implementace stěnového konečného prvku pro výpočet velkých deformací Petr Frantík Jiří Macur F AKULTA STAVEBNÍ V YSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V B RNĚ.
Numerické modelování J. Pruška MH 11. přednáška.
Porušení hornin Předpoklady pro popis mechanických vlastností hornin
Nelineární projevy mechanických konstrukcí Petr Frantík Ú STAV STAVEBNÍ MECHANIKY F AKULTA STAVEBNÍ V YSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V B RNĚ školitelé: Zbyněk Keršner.
Soustava částic a tuhé těleso
Mechanika s Inventorem
Plošné konstrukce, nosné stěny
Laboratorní cvičení 3 Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební,
STANOVENÍ NEJISTOT PŘI VÝPOŠTU KONTAMINACE ZASAŽENÉHO ÚZEMÍ
Princip a možnosti matematického modelování
Kapaliny.
DTB Technologie obrábění Téma 4
Tepelné vlastnosti dřeva
Ing. Lukáš OTTE kancelář: A909 telefon: 3840
24. ZÁKONY ZACHOVÁNÍ.
TYPY MODELŮ FYZIKÁLNÍ MATEMATICKÉ ANALYTICKÉ NUMERICKÉ.
DEFORMACE PEVNÉHO TĚLESA
METODA KONEČNÝCH PRVKŮ
Fyzikálně-chemické aspekty procesů v prostředí
STABILITA NÁSYPOVÝCH TĚLES
PODZEMNÍ STAVBY Poklesová aktivita Ústav geotechniky.
M. Havelková, H. Chmelíčková, H. Šebestová
GEOTECHNICKÝ MONITORING Eva Hrubešová, katedra geotechniky a podzemního stavitelství FAST VŠB TU Ostrava.
Prvek tělesa a vnitřní síly
Strojírenství Stavba a provoz strojů Tekutinové mechanizmy (ST42)
Zrádnost bažin aneb Jak chodit po „vodě“
Volné kroucení masivních prutů
3. Mechanika tuhého tělesa … 3.2 Dynamika tuhého tělesa
Mechanika kapalin a plynů
Téma 5 ODM, deformační zatížení rovinných rámů
Odvození matice tuhosti izoparametrického trojúhelníkového prvku
Prostý tah a tlak Radek Vlach
dynamika hmotného bodu, pohybová rovnice, d’Alembertův princip,
Derivace funkce Derivací funkce f je funkce f ´ která udává sklon (strmost) funkce f v každém jejím bodě Kladná hodnota derivace  rostoucí funkce Záporná.
Jméno: Miloslav Dušek Fakulta: Strojní Datum:
Další úlohy pružnosti a pevnosti.
Modelování a výpočty MKP
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2010/
Fakulta stavební VŠB-TU Ostrava Miroslav Mynarz, Jiří Brožovský
Modelování součinnosti ocelové obloukové výztuže s horninovým masivem
Konference Modelování v mechanice Ostrava,
Zjednodušená deformační metoda
Hydraulika podzemních vod
Téma 12, modely podloží Úvod Winklerův model podloží
Zjednodušená deformační metoda
Rovnice rovnováhy plošné síly: objemová síla:.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Robotika 3.
Statické řešení pažících konstrukcí
Hydrodynamika ustálené proudění rychlost tekutiny se v žádném místě nemění je statické vektorové pole proudnice – čáry k nimž je rychlost neustále tečnou.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
7. STRUKTURA A VLASTNOSTI PEVNÝCH LÁTEK A KAPALIN
Zakládání na skále.
Příklad 6.
Priklad 2.
Primární a sekundární napjatost
Přípravný kurz Jan Zeman
STATICKÉ ŘEŠENÍ OSTĚNÍ PODZEMNÍCH STAVEB
135ICP Příklad 1.
Vytápění Teplo.
Hydrostatika Tlak ideální kapalina je nestlačitelná r = konst
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
3. Pohybová rovnice tuhého tělesa
Transkript prezentace:

METODA ODDĚLENÝCH ELEMENTŮ (DISTINCT ELEMENT METHODS-DEM) Autor metody – Peter Cundall(1971): horninové prostředí je modelováno systémem tuhých bloků a kontaktů, jedná se o metodu modelování diskontinua Programový systém UDEC (1988)– kvalitativní změna ve vývoji metody :zavedení deformovatelných bloků UDEC (Universal Distinct Element Code: Modeluje interakci tuhých nebo deformovatelných bloků, dominantní je úloha diskontinuit

Úloha o spolupůsobení bloku se svým okolím je řešena pro tak krátký časový okamžik, že impuls od jednoho bloku může být předán pouze na jeho kontakty, tedy interakci a pohyb sousedících bloků lze popsat explicitními rovnicemi Je zaveden proces postupného vyrovnávání nerovnovážného stavu bloků a kontaktů (tzv. dynamická relaxace)- umožňuje kopírovat reálný proces šíření impulsů v mechanických soustavách Metoda umožňuje zavedení geometrické nelinearity bloků a respektování usmyknutí a separace bloků

Mechanické chování bloků Bloky mohou být nedeformovatelné, omezeně deformovatelné nebo plně deformovatelné. Celá řešená oblast se rozdělí na bloky(provede se generace bloků a kontaktů) – tyto bloky mohou být reálné nebo fiktivní Deformovatelné bloky se pak dělí ještě na další dvě trojúhelníkové zóny Pohyb bloků je zcela obecný- translační i rotační

Ve výpočetním cyklu se řeší dynamická rovnováha Neznámými veličinami jsou rychlosti v uzlech zón, které jsou počítány v libovolném uzlu pomocí Newtonova gravitačního zákona Při výpočtu poměrného přetvoření trojúhelníkové zóny z rychlostí v uzlech, napětí z poměrného přetvoření a vnitřních sil z napětí se používá metoda konečných diferencí

Mechanické chování kontaktů Druhy kontaktů: Roh-hrana Hrana-hrana Roh-roh Mechanické chování kontaktů, tj. jejich přetváření a porušení je modelováno pomocí pružin, které jsou charakterizovány normálovou a smykovou tuhostí.

kn ks  us  un Fs Fn Uzlový bod Element v elementechKonstitutivní vztahy

v uzlových bodech rychlostiposuny Nevyvážené síly

Modelování proudění v puklinách: Je využíván systém domén (oblastí), na něž jsou kontakty mezi bloky rozděleny. Domény jsou tedy definovány pomocí kontaktů. Každá doména je vyplněna tekutinou s konstantním tlakem a komunikace mezi sousedícími doménami se uskutečňuje přes kontakty. Tlakový rozdíl mezi sousedícími doménami vyvolá proudění. Specifický průtok na 1 m šířky pukliny se v UDECu počítá podle kubického zákona tečení, který popisuje proudění vazké kapaliny mezi rovnoběžnými deskami, jež nemají vzájemný kontakt. Hydraulické rozevření pukliny se určuje s přihlédnutím k deformaci kontaktu, což znamená, že v UDECu je propustnost puklin závislá na napjatosti masívu.

V každém časovém intervalu se vypočtou specifické průtoky u všech kontaktů. Pak se modifikuje tlak v doménách s přihlédnutím k výslednému přítoku do domény a k objemovým změnám plošného obsahu domény. Vypočtené nové tlaky kapaliny v doménách se připočtou k normálovým napětím kontaktů, a tím se promítnou do výpočtu kontaktních sil. Tímto způsobem jsou v kontaktech vypočtena efektivní napětí, zatímco v nepropustných blocích napětí totální. UDEC tedy řeší sdruženou mechanicko- hydraulickou úlohu, kde je deformace kontaktů závislá na tlaku kapaliny v puklinách a tlak kapaliny na deformaci puklin.

Možnosti programového systému UDEC: - řešení statických a dynamických úloh pro nespojité prostředí bloků a kontaktů s respektováním plastického tečení a porušení látek, včetně velkých deformací, smykání a separace bloků - modelování technologických procesů (výlom, skrývka) a výztužních prvků (kotvy, ostění) -simulace průběhu tepelných procesů v puklinovém horninovém masívu

- modelování potenciálního proudění kapaliny v puklinách - řešení sdružené úlohy konsolidace - řešení sdružených mechanicko-termálních úloh