C – jak na procedury Mgr. Lenka Švancarová. C – procedury #include int main() { printf("Ahoj\n"); return(0); } #include void pozdrav(void) { printf("Ahoj\n");

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Typová konverze, oblast platnosti, paměťové třídy 9 Verze
Advertisements

Standardní knihovní funkce pro práci s textovými řetězci
ÚVOD DO C++ 3 TŘÍDY a objekty - POKRAČOVÁNÍ
Programování v C jazyku - SEMINÁŘ
Funkce Připomeňme si program pro výpočet faktoriálu:
Programovací jazyk C++
C++ Přednáška 1 Neobjektové rozšíření jazyka Základy vstupu a výstupu Ing. Jiří Kulhánek, kat. 352, VŠB TU Ostrava 2004.
Pole, ukazatele a odkazy
BLIŽŠÍ POHLED NA TŘÍDY, DĚDIČNOST - úvod
C++ Přednáška 3 Konstantní a statické členy tříd, ukazatel this, konstantní instance třídy Ing. Jiří Kulhánek , kat. 352, VŠB TU Ostrava 2004.
Preprocess Úvod do tvorby funkcí Princip preprocesoringu Direktivy preprocesoru Podmíněný překlad Základy tvorby funkcí Zjednodušený popis principu předávaní.
Cvičení 2 Proměnné(jednoduché a složené) a konstanty První program Zápis výrazů.
Algoritmizace a programování
Větvení cykly J a v a Začínáme programovat Lucie Žoltá.
8. přednáška typedef - preprocesor Studijní materiály najdete na adrese:
Struktury, qsort, mergesort BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií.
Datové typy 6 A1PRG - Programování – Seminář
Seminář C++ 9. cvičení Šablony Ing. Jan Mikulka. Šablony ► template – vzory, podle kterých může překladač tvořit skupiny podobných tříd nebo funkcí, které.
OSNOVA: a) Řetězce v C b) Funkce stdio.h pro řetězce c) Funkce string.h pro řetězce d) Příklad Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače.
C – strukturované příkazy
C# - funkce a procedury Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Seminář C cvičení Obsluha výjimek Ing. Jan Mikulka.
Příklady v jazyku C – část 6
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Ukazatele a pole 10 Verze
Počítače a programování 1
Vstupy a výstupy znaků a) Terminálový vstup a výstup ( getchar(), putchar() ) Přečtěte znak pomocí systémové funkce getchar() a vypište ho pomocí putchar().
KIV/PPA1 cvičení 8 Cvičící: Pavel Bžoch. Osnova cvičení Objekty v Javě Třída Konstruktor Metody Metody a proměnné třídy x instance Program sestávající.
Příklady v jazyku C – část 4
Příklady v jazyku C – část 3
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Standardní knihovní funkce pro vstup a výstup 12 Verze
Spojové struktury BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS
ZADÁNÍ Sestavte program, který vypočítá obvod a obsah čtverce o straně a. Zajistěte, aby výpočet byl realizován pouze v případě, kdy strana a bude mít.
Dědičnost - inheritance dědičnost je jednou z forem znovupoužitelnosti dědičnost je jednou z forem znovupoužitelnosti B A Třída A je předkem třídy B Třída.
Příklady v jazyku C – část 2
C – cyklus while Mgr. Lenka Švancarová.
Napište program v C pro výpočet plochy obdélníka se stranami A=3 a B=2. Výsledek vytiskněte s patřičným komentářem na obrazovku formátovým příkazem printf.
OSNOVA: a) Příkazy pro větvení b) Příkazy pro cykly c) Příkazy pro řízení přenosu d) Příklad Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače.
OSNOVA: a)Funkce – úvod b) Hlavičky funkcí c) Rekurze funkcí d)Knihovny funkcí e)Příklady Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače.
Realloc a qsort examples BI-PA1 Programování a algoritmizace 1 Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií České vysoké.
C – switch Mgr. Lenka Švancarová. switch syntaxe switch (výraz) { case hodnota_1: příkaz(y)_ve_větvi_1; case hodnota_2: příkaz(y)_ve_větvi_2; … default:
Rozklad problému na podproblémy, rekurze
POSLOUPNOST úkol 1_41. ZADÁNÍ Sestavte program, který doplní tabulku nepřímé úměrnosti pro hodnoty proměnné x = 1, …, n. Nepřímá úměrnost je zadána uživatelem.
STRING A UKAZATELE. Co to je řetězec? Řetězec v Javě je samostatný objekt. Je konstantní, co znamená, že jednou vytvořený řetězec nelze změnit. Chceme-li.
Příklady v jazyku C – část 1. Výstupy pomocí printf. printf(" Tisk textu \n v apostrofech \n ") ; p=10; printf("%d\n", p) ; /* tisk konstanty */ printf("Tisk.
Příklady v jazyku C – část 8. Napište program, který inicializuje 2-rozměrné pole uživatele (5 řádků, 2 sloupce) a naplní ho hodnotami (první sloupec.
PŘÍKAZ while úkol 1_42.
Vazby dynamických proměnných,databázové systémy Přednáška č. 10.
Soubory BI-PA1 Programování a algoritmizace 1, ZS Katedra teoretické informatiky © Miroslav Balík Fakulta informačních technologií České vysoké.
Příklady v jazyku C – část 2
Jazyk C A0B36PRI - PROGRAMOVÁNÍ Část II.
Příklady v jazyku C – část 2
Jazyk C A0B36PRI - PROGRAMOVÁNÍ Část I.
C – procedury Mgr. Lenka Švancarová.
C – if Mgr. Lenka Švancarová. if vývojový diagram Podmínka Příkaz(y) Podmínka Příkaz(y) Úplné větveníNeúplné větvení ++--
C – cyklus do-while Mgr. Lenka Švancarová.
Funkce, intuitivní chápání složitosti
Funkce Přednáška č. 5. Funkce (functions)  posloupnost příkazů uvedená hlavičkou  využití – opakovaně volaná sekvence – strukturování programu – ošetření.
Programování KONSTANTY, ČTENÍ PO JEDNOM ZNAKU GETCHAR() FORMÁTOVANÝ VÝSTUP POMOCÍ PRINTF, VÝVOJOVÉ DIAGRAMY, CYKLY.
Programování mikropočítačů Programování HCS08 v C Obsluha vstupů a výstupů, displej.
Programování OPERÁTOR SIZEOF, FUNKCE, POLE JAKO PARAMETRY FUNKCÍ ERIK KRÁL.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o., Orlová-Lutyně
Instalace Javy ( pro Windows )
Programovací jazyk C++
Kurz algoritmizace a programování v jazyce C
Programovací jazyk C Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jitka Vlčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Ahoj Čau.
Opakování ze 3. cvičení deklarace proměnných výpis na monitor (výstup)
Funkce v jazyce C = „množina“ operací, která provádí nějakou činnost s různými vstupy odstranění vícenásobného psaní či vkládání téhož kódu a lepší přehlednost.
Funkce s proměnným počtem parametrů
Opakování ze 4. cvičení int a; printf("Zadej číslo: ");
Transkript prezentace:

C – jak na procedury Mgr. Lenka Švancarová

C – procedury #include int main() { printf("Ahoj\n"); return(0); } #include void pozdrav(void) { printf("Ahoj\n"); } int main() { pozdrav(); return(0); } Pokud nemá funkce (nebo procedura) parametry na jejich místo uvádíme datový typ void.

C – procedury #include void pozdrav(void) { printf("Ahoj\n"); } int main() { pozdrav(); return(0); } #include void pozdrav(void) { printf("Ahoj\n"); } void S_c(float a) { pozdrav(); printf("S=%f\n",a*a); } int main() { S_c(10); return(0); } Pokud má funkce (nebo procedura) parametry uvedeme je. V podprogramech lze volat jiné podprogramy.

C – procedura bez parametru #include int main() { int i; i=0; do { i++; printf("%d %d \n",i,i*i); } while (i<5); return(0); } #include void vypis(void) { int i; i=0; do { i++; printf( " %d %d \n",i,i*i); } while (i<5); } int main() { vypis(); return(0); } Vytvořili jsme nový příkaz vypis. Aby byl příkaz vykonán musí být zavolán.

C – procedury Vytvořte proceduru s jedním parametrem, která bude vypisovat celá čísla od 1 do n, kde n zadá uživatel a n>=2.

C – procedura s parametrem #include int main() { int i, n; printf("Cislo n: "); scanf("%d",&n); i=0; do { i++; printf("%d\n",i); } while (i<n); return(0); } #include void vypis(int np) { int i; i=0; do { i++; printf("%d\n",i); } while (i<np); } int main() { int n; printf("Cislo n: "); scanf("%d",&n); vypis(n); return(0); }

C – procedury Vytvořte proceduru s jedním parametrem, která bude vypisovat celá čísla od 1 do n, kde n zadá uživatel.  Pro n>0 0,1, …,n  Pro n=0 0  Pro n<0 0,-1, …,n Vytvořte proceduru, která určí a vypíše největší číslo z n zadaných. Celé číslo n, n>=2, zadá uživatel a bude předáno parametrem.