Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stránka 1, © Vema, a. s.. Stránka 2, © Vema, a. s. Podnikové aplikace  Integrovaný podnikový systém (Integrated Business System):  komplex aplikací.
Advertisements

Informační systém krizového řízení kraje
Hosting informačního systému K2
Podnikové informační systémy úvod
Podnikové informační systémy Úvod
Aleš Chudý ředitel divize IW Microsoft Slovakia.
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
BI, e-commerce Ing. Jiří Šilhán. Úroveň informatiky.
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
¨Manažerské informační systémy Řízení a organizace zdrojů PIS
Seminář ředitelů ZZ února III. pracovní seminář ředitelů nemocnic a zdravotnických zařízení Martin Zeman Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem,
Facility management ČSN EN
SAP Ing. Jiří Šilhán.
 New Technologies for Mechanical Engineering – Centrum nových technologií pro strojírenství  regionální výzkumné a vývojové centrum  založeno na kvalitní.
Ing. Jiří Šilhán.  představuje komplex aplikačního a základního software, technických prostředků, podnikových procesů a personálních zdrojů určených.
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
ITIL Information Technology Infrastructure Library.
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Ekonomika informačních systémů
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Zavádění a údržba informačních systémů
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Informačnípodpora řízení kvality ve firmě Informační podpora řízení kvality ve firmě CRM Ekonomický systém Personalistika Datová pumpa Akord Software Datový.
Liberalizovaný trh s elektrickou energií
Informační systémy TPS,MIS, SIS.
Statutárního města Liberec
Podnikání na Internetu outsourcing, virtuální firmy Letní semestr 2005 Jana Holá IX.
Outsourcing ICT systémová a aplikační integrace v pojetí O2 Projekt Integrace sítě Ministerstva zemědělství.
Outsourcing a SaaS Ing. Roman Danel, Ph.D.
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy eDoceo Multiplatformní, řídící systém elektronického vzdělávání pro školy Tomáš Hrdonka.
System Management.
Aleš Chudý IW BG Lead Microsoft Corporation. Lidé jsou klíčové aktivum firem Nové trendy práce Software jako platforma Strategická iniciativa (horizont.
1 NÁSTROJE V OBLASTI ŘÍZENÍ ANEB ÚSPĚŠNOST BEZ NÁSTROJŮ ? ÚSPĚŠNOST S NÁSTROJI ? Ing. Pavel Sladký M: Semináře, konzultace, motivační a certifikační.
Základní principy řešení a využití ERP aplikací
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
Telefónica O 2 Business Solutions Platform as a Service – Overview Praha, Ing. Jan Kepič, CISA –
Teleworking v Asseco CR Renata Leflerová Ředitel LZ Praha
1. Úvod do problematiky Pojmy a definice Podnik v dynamickém prostředí
ASP a.s. ASP a.s. ASP a.s. je mezinárodní softwarová společnost zaměřená na komplexní implementaci a maintenance FM systémů společností a institucí. 
Podnikatelský plán struktura plánu.
EGovernment Struktura služeb a řešení. Obsah 1.Požadavky KIVS a řešené problémy 2.Vývoj koncepcí 3.Stávající KIVS a její rozvoj v souladu s koncepcemi.
Základní rozdělení činností v podnikové informatice
Manažerské informační systémy Informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Integrace logistických služeb
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
374 – Poradenské centrum pro Rating MSP Hospodářská komora hlavního města Prahy Svoboda Jiří, , ESF – JPD.
© Ing. V. Šebek, CSc. Řízení projektů a podnikových procesů 1/9 9. Tvorba modelů v procesně řízeném podniku  Způsoby modelování  Základní postupy a role.
Na cestě k ASP Jiří Voříšek VŠE - KIT publikováno: červen 2002.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
Společnost Eurotel pro státní správu. 2 Silný partner pro veřejnou správu ›Společnost Eurotel poskytuje dlouhodobě všem zákazníkům profesionální servis.
Informační systémy Tomáš Maděra. Historie společnosti LCS International, a.s. založeno 1990 česká firma z aložení dceřiné společnosti na Slovensku.
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
Telefónica O2 - informační a komunikační řešení
ECM – Enterprise Content Management
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
BSC 1992 Robert S. Kaplan a David P. Norton článek navrhující měření výkonnosti organizací – BSC – Vyrovnaný přehled výsledků kniha The Balanced.
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
Miroslav Hübner listopad 2014 Jak sehnat peníze na IT ANEB zamyšlení jak si koupit, co potřebuji.
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
as4u advanced system for you
Cloud computing v praxi
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
I. Dvořák Zahajovací setkání
ORGANIZAČNÍ STRUKTURY
Transkript prezentace:

Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku

Prof. Molnár2 Motto outsourcingu:

Prof. Molnár3 Outsourcing je Smluvní vztah s externí firmou za účelem přenesení odpovědnosti za určitou funkční oblast, která většinou nepatří k hlavní podnikatelské činnosti podniku V oblasti IS/IT se jedná o převzetí (nebo poskytování vlastních) potřebných IT zdrojů (HW, SW, PW) poskytovatelem outsourcingu a následné poskytování jejich funkcí formou služby

Prof. Molnár4 Varianty outsourcingu podle vlastnictví a umístění zdrojů Prostředky vlastněné zákazníkem, umístěné u zákazníka (poskytovatel poskytuje pouze službu řízení prostředků) Prostředky vlastněné zákazníkem, umístěné u poskytovatele Prostředky vlastněné poskytovatelem, umístěné u zákazníka Prostředky vlastněné poskytovatelem, umístěné u poskytovatele

Prof. Molnár5 Náklady outsourcingu

Prof. Molnár6 Výhody a nevýhody outsourcingu snížení odpovědnosti za soubor činností, které jsou odsunuty na vnějšího poskytovatele snížení investic do oblastí, které nesouvisejí s hlavním posláním společnosti uvolnění finančních prostředků na hlavní investiční činnost zajištění světové úrovně nakupovaných služeb rychlý nástup nejnovějších technologií přínosy nelze snadno a přesně ocenit závislost na poskytovateli informace se dostávají mimo podnik nutnost kontroly a řízení vztahu s poskytovatelem rizika plynoucí z nečekaného ukončení vztahu

Prof. Molnár7 Outsourcing z hlediska postavení partnerů Inhouse Outsourcing, kdy poskytovatel služby je součástí organizační struktury zákazníka (např. formou samostatné divize) Subordinate Outsourcing, kdy zákazník má určitou kapitálovou účast ve společnosti poskytovatele, který je samostatným právním subjektem (např. dceřinná společnost či joit-venture), Independent Outsourcing, kdy se jedná o spolupráci dvou skutečně nezávislých partnerů.

Prof. Molnár8 Motivace k outsourcingu Z hlediska GŘ (CEO): koncentrace na jádro podnikání na obchodní procesy, zlepšení konkurenceschopnosti. Z hlediska FŘ (CFO): snížení investic, lepší plánování nákladů, snížení počtu zaměstnanců Z hlediska ITŘ (CIO): nové technologie, smluvně zaručená úroveň služeb, žádné problémy s rozvojem (řízením) lidí, obnova po katastrofě.

Prof. Molnár9 Application Service Provider Cílem ASP operátora je poskytnutí placeného přístupu k používání aplikačního software, přičemž standardním mediem je internet. ASP operátor pronajímá nezbytnou IS/IT infrastrukturu („hostingové“ centrum) a podpůrné služby (servis, správa dat a pod.)

Prof. Molnár10 Oblasti využívání ASP Základní služby internetu jako jsou individualizované portály, správa www STRÁNEK, jednoduché B2C aplikace („můj“ e-shop) „Horizontální“ aplikační řešení, např. dokument management, správa zákaznických vztahů (CRM) Podnikové aplikační služby (ERP) zejména pro malé a střední podniky (mySAP.com) Specializované „vertikální“ aplikace (zejména veřejná správa, školství, zdravotnictví)

Prof. Molnár11 Přínosy a rizika ASP okamžité získání potřebné funkčnosti snížení rizikovosti investic v rychle se měnícím prostředí ztráta kontroly nad důležitými podnikovými aplikacemi a jejich kvalitou včetně dat ohrožení bezpečnosti podnikových dat nutnost integrace se stávajícími (interními) podnikovými aplikacemi