Zkušenosti z práce v ruských regionech Praha, 31. května 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zahraniční obchod Platební podmínky.
Advertisements

VÝSLEDKY DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ v Plzeňském kraji Plánování lidských zdrojů Svaz průmyslu a dopravy ČR, Západočeská univerzita v Plzni, Česko-německá obchodní.
CEBRE Česká podnikatelská reprezentace při EU
MARKETING A MANAGEMENT
Bilaterální spolupráce a možnosti na ruském trhu Praha, 26. dubna 2012.
EXPORTNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY PRO OBDOBÍ Zahraniční síť MPO Zpravodajství pro export One-Stop-Shop pro exportéry.
Informační systém krizového řízení kraje
Český systém kvality služeb Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
Prezentace Komory pro hospodářské styky se SNS, s.o.k.
Efektivní propagace České republiky v zahraničí
Exportní příležitosti pro MSP ve Vietnamu Milan Vágner, ODEV, MZV Designovaný DEK ZÚ Hanoj Praha PS Parlamentu ČR.
Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
Potravinářské veletrhy a výstavy ve východních teritoriích
Český klastr přípojných vozidel a nástaveb, družstvo.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Prezentace Komory pro hospodářské styky se SNS, s.o.k.
HESLO Fórum „HLEDÁNÍ INVESTIČNÍCH PŘÍLEŽITOSTÍ V EVROPĚ A ASII A MOŽNOSTI JEJICH FINANCOVÁNÍ“ Zuzana Synková CENTRUM INFORMAČNÍCH SLUŽEB 1.
D I G I T Á L N Í V Ý Z V Y ING. JAN ŠTĚPNIČKA PRAHA - 6. PROSINCE 2013 TRENDY VÝSTAVBY BEZDRÁTOVÝCH TELEKOMUNIKAČNÍCH SÍTÍ ARBOR, spol. s r.o.
Hospodářská politika státu
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Management v zemích východní Evropy a Ruska PEF MZLU v Brně Ústav marketingu a obchodu Ústav managementu Autor prezentace: Ing. Zuzana Tománková Řešitelský.
Ing. Zdeněk Kočárek MSV Brno Export mimo Evropskou unii, jak na to?
* ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová.
Vstup na zahraniční trhy při výrobě v domácí zemi
Praktické rady ke komunitárním programům Michal Kadera, CEBRE Jihlava, 18. prosince
ISSS 2003 BusinessInfo.cz Portál státní správy pro malé a střední podnikatele Miloslav Marčan, Ministerstvo průmyslu a obchodu Michal Sontodinomo, CzechTrade.
Ruská federace x WTO a OECD
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
1 HK ČR, E x p o r t n í s e m i n á ř Hradec Králové 6. září 2011 Služby poskytované exportérům sítí složek HK ČR.
Zahraniční obchod Dovozní operace. Dovozní operace jsou všechny potřebné činnosti, které dovozu předcházejí a s dovozem souvisejí. Dovozní operace jsou.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Evropské projekty & management VÝCHODISKA:  Realita vstupu do EU, rozvoj regionů, potřeba posílení dovedností zaměstnanců a organizací, možnost změny.
Nové výzvy a zkušenosti v úvěrovém pojištění MSV Brno 2007 Pavol Parízek Generální ředitel EGAP.
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
BusinessCem Praha, 13. prosinec 2011 HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY A PODPORA PODNIKATELSKÝCH AKTIVIT.
Taures, a.s. Základní informace o společnosti. Obsah Základní informace o společnosti Typické projekty Vybrané reference Pracovní příležitost Co nabízíme.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Obchodování s emisemi skleníkových plynů jako nástroj redukce emisí Samostatné oddělení změny klimatu Tomáš Chmelík Samostatné oddělení změny klimatu Ministerstvo.
1 Možnosti podpory exportu ze strany státu v návaznosti na strategii mezinárodní konkurenceschopnosti ČR pro období PSP ČR, 29. června 2012.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Ondřej Hradil Brusel, 24. května 2007 CEBRE - Česká podnikatelská reprezentace při EU.
Světová ekonomikaOPF1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 5. Světová ekonomikaOPF2 1) Měření světového obchodu 2) Tendence ve světovém obchodě 3) Světové ceny 4) Obchodní.
Ministerstvo průmyslu a obchodu 8. října 2009 Mgr. Radoslav Klepáč – vedoucí OEÚ ZÚ Bern.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
Czech Business Center Regensburg- Místo pro česko- německou spolupráci
TRH (tržní mechanismus)
Aktuální vývoj a příležitosti v česko-německých obchodně- ekonomických vztazích Tomáš EHLER vedoucí obchodně-ekonomického úseku ZÚ Berlín Velvyslanectví.
Teritoriální setkání Arménie Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Regionální politika Oldřich Hájek. Nástroje regionální politiky Makroekonomické nástroje Makroekonomické nástroje Jsou omezené ostatními cíly hospodářství.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Česká exportní banka Ing. Karel Bureš předseda představenstva a generální ředitel Business Den Ruské federace 30. září 2014 Aktuální možnosti financování.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Etiopie, Keňa Obchodní příležitosti pro české zemědělství a potravinářství Praha, 7. dubna 2016.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Místní demokracie a participace na veřejném životě
Podpora začleňování cizích státních příslušníků na trh práce, reg. č
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Informační zdroje české veřejné správy
ŘÍZENÍ OBCHODU Katedra managementu Ing. Patricia Jakešová
Zahraniční obchod. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Zahraniční obchod Dovozní operace.
S čím a jak obchodovat v Srbsku
Trh a jeho fungování, zaměstnání, podnikání 1 – Trh
Transkript prezentace:

Zkušenosti z práce v ruských regionech Praha, 31. května 2011

Ruská federace - regionální struktura základní samosprávnou regionální jednotkou je subjekt federace (je jich celkem 83) Subjekty federace se dělí na - republiky (21) - oblasti (46) - kraje (9) - autonomní okruhy (4) - autonomní oblast (1) - federální města (2) celkem v RF žije 143,2 mil obyvatel (odhad z roku 2009)

Města Ruské Federace nad obyvatel (odhad 2008) MěstoObyvatelstvo 1. Moskva Petrohrad Novosibirsk Jekatěrinburg Nižnij Novgorod Samara Omsk Kazaň Čeljabinsk Rostov na Donu Ufa Okolo hranice 1 mil. obyvatel se ještě pohybují – Perm, Volgograd a Krasnojarsk

Specifika ruského trhu Administrativní bariéry Složitá vymahatelnost práva Provázání mezi businessem a mocí na všech úrovních Výrazný rozpor mezi zákonnou regulací a aplikací legislativy a norem v praxi X Nelegální praktiky z podnikání začínají ustupovat

Proč do regionů? Autonomie v rozhodování Vlastní rozpočet a jeho priority Vyšší míra uplatnění pro malý a střední business Jednodušší přístup k mocenským strukturám Některé psychologicko-politické aspekty

Cesta k úspěchu nebát se vycestovat do regionu akceptovat některá každodenní specifika (cestování, ubytování, směna valut, kreditní karty) znalost ruštiny využít informační servis poskytovaný CzechTrade, MPO, MZV, komorou SNS pochopit některé zvláštnosti v komunikaci (osobní kontakt, telefony, faxy, y, časová pásma) nedělat nic „vlastníma rukama“ – zejména zpočátku trpělivost – rychlé úspěchy nejsou v RF pravidlem Co je nejdůležitější – najít dobrého partnera na ruské straně

Perspektivy a nové možnosti výchozí podmínky nabízet zboží a služby, které mají komparativní výhodu - nejsou na místním trhu dostupné nebo vůbec k dispozici, mají nějaké specifické vlastnosti, případně na jsou ně něj vhodné reference být schopen (samozřejmě dle možností) akceptovat výrobní kooperace, umět nabídnout zajímavé financování, umět si poradit s kurzovými riziky (nabídnout partnerům rozumná řešení), více se orientovat na obory financované ze státního nebo municipálních rozpočtů.

Perspektivní odvětví Kovoobráběcí stroje a zařízení Stroje a zařízení pro metalurgický průmysl Energetika Vodohospodářství a čištění odpadních vod Potravinářství a zemědělství Dřevoobráběcí stroje

Obchodní specifika v regionech Menší zkušenosti se zahraničním obchodem Regionální ochranářská „opatření“ Menší objem nákupu Celní problematika Logistika (vzdálenost = vysoké náklady) Dodací podmínky Zájem o zavedené zboží, značku, reference Výstavy Výroba/kooperace Financování Centra rozhodování

Některé postřehy a doporučení složitost a problémy s celním řízením (nejlépe se jako český subjekt vyhnout), otázka stanovení cen a dalších poněkud méně logických požadavků místní celnice, otázka výstav, zejména při ukázkách vlastních exponátů (režim dočasného dovozu je zde velmi složitý), otázka kurzových rozdílů a kontraktační měny, otázky technické certifikace, rozličný přístup ke spolupráci se zahraničím, pozitivní přístup ze strany vedení regionů, lhostejný až negativní ze strany federálních orgánů delegovaných na úrovni regiónů, určitá míra provinciálnosti (u mnoha výkonných orgánů státní moci nejsou zkušenosti práce se zahraničnímu subjekty např. daňové úřady, migrační policie, dopravní policie apod., často přecházející do „a priory“ negativních postojů)

Některé poznámky ke kontraktu Subjekty Definice zboží Dodací podmínky (ne DDP) Měna kontraktu Platební podmínky Rozhodčí doložka

Nezapomeňte! Ruský trh na nás nečeká, ale je na něm pro nás místo Trh je rostoucí, ale nikoliv prázdný a už vůbec ne nenáročný Rusové jsou výborní vyjednavači Rusko je velké a logistické problémy také V Rusku se mluví rusky! „Nejen se připravit, ale být stále připraven!“

Informační zdroje (inet) MZV ZÚ Moskva MPO ČR a Czech Trade ČCentra (STI, poptávky, aktuality, nabídky- poptávky…) SPaD ČR ústřední orgány RF ekonomická politika a programy RF ruské regiony investiční klima v RF celní normy RF daně a registrace společnosti v RF akreditace zastoupení v RF hospodářská a průmyslová komora RF veletrhy v RF

EÚ ZÚ ČR v RF - kontakty Velvyslanectví ČR v RF, ekonomický úsek vedoucí, Jan Krs tel.: fax:

Děkuji za pozornost