Československo v 50. letech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OD TOTALITNÍ MOCI K DEMOKRACII
Advertisements

Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Naši prezidenti aneb jak znáš vůdce našeho státu ve 20. století
Přehled událostí v ČSR po r.1945
STUDENÁ VÁLKA 50. – 60. léta 20. století
Anotace Žák se seznámí s úvodem do ČR …. Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje obecné poznatky o ČR Speciální vzdělávací.
PREZIDENTI ČESKÉ REPUBLIKY
Hospodářství ČR všechna výrobní i nevýrobní odvětví, v nichž pracují ekonomicky aktivní obyvatelé Vyjadřuje se pomocí různých ukazatelů: HDP, HNP, % zastoupení.
Centrálně řízená – plánovaná ekonomika
9. ročník Novověk, moderní dějiny
Co (ne)vím o Pražském jaru a 60. letech. 1. Zhodnoťte své znalosti týkající se 60. let 20. století, Pražského jara a okupace Československa v roce 1968:
STÁTY A ORGANIZACE VÝCHODNÍHO BLOKU
Únor 1948 Situace po parlamentních volbách Boj o moc Únor 1948
Nepokoje v sovětském bloku. Otázky a úkoly 1.V kterém státě vyvrcholily nepokoje roku 1953? 2.Jak tyto nepokoje skončily? 3.Kde vypukly protisovětské.
Česká národní banka – historie a současnost VY_32_INOVACE_2B6
Poválečné Československo
Období: 1918 – 1993 Dějepis a občanská nauka Zpracoval: Milan Šimek
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Korejská válka.
Život v komunistickém Československu
Dějepis vypracovala: Vendula Skalová IX..
Předmět: Zeměpis cestovního ruchu Ročník: 2.
STÁTY A ORGANIZACE VÝCHODNÍHO BLOKU
Československo na cestě destalinizace
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VY_32_INOVACE_1D.9.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
 Znárodnění proběhlo v několika fázích a bylo připraveno vládnoucí komunistickou stranou v tzv. Košickém vládním programu.  Ten byl připraven KSČ (Gottwaldem)
Berlínská krize
Československo v 50. letech
Charta 77.
Vývoj Československa v 60. letech
Vypracoval: Mgr. Burkovcová Materiál: VY_32_INOVACE_37 Datum:
Obnovení Československé republiky
VY_32_INOVACE_2D.9.06 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl17
III/2 9.B XVI dějepis Únor 1948, demise, generální stávka, Ústava 9. května IX. ročník Mgr. Miluše Malechová Komunistický převrat 1948.
Moc výkonná Pavel Šuranský.
Naši prezidenti Lukáš Medelský IV.B.
Československo po válce
INSTITUCE EVROPSKÉ UNIE
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Vítězný únor.
Československo v letech
Vývoj Československa v 60. letech 20. století Michal Kolář.
Prezidenti ČSR a ČR Hospodářský zeměpis
Vývoj v Československu
Československo po 2. světové válce
Naši prezidenti.
Studená válka – 2. fáze uč
Základní historické mezníky ve vývoji československa v letech
Prezidenti ČSR a ČR.
Poúnorové Československo
Poúnorové ČSR a padesátá léta 20. století
Tlak komunistické strany na demokratické politiky (atentáty, odvolání policistů, sledování, vydírání aj.) 12. ministrů podává demisi, prezident.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod AUTOR: Hana Sedláčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Poválečný vývoj TEMA: Novější české dějiny ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Hospodářství SSSR ve 20. a 30. letech 20.století.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
SSSR mezi světovými válkami I
Seznámit žáky s utvořením a složením vlády
Nástup totality v Československu
v československé historii
Naši prezidenti.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_1/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Krize komunistického režimu
Popis prezentace Přehled prezidentů ČSR,ČSSR,ČSFR a ČR
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
Transkript prezentace:

Československo v 50. letech

Otázky a úkoly Charakterizuj československé hospodářství v padesátých letech 20. století. Vysvětli pojem kolektivizace. Vysvětli pojem RVHP.

Od roku 1948 se Československo změnilo hospodářsky. Dokončeno znárodnění podniků nad 50 zaměstnanců. Likvidace živností, soukromého řemesla a maloobchodu. Důraz kladen na strojírenský,těžký a zbrojní průmysl.

Rovněž probíhá násilná kolektivizace, byl přijat zákon o jednotném zemědělském družstvu.

Roku 1949 je založena Rada vzájemné hospodářské pomoci – RVHP. ČSR jako vyspělý stát muselo pomáhat méně rozvinutým zemím a podřizovat se jejich potřebám a zájmům. Vlajka RVHP

Otázky a úkoly Kdo z vrcholných politiků SSSR a ČSR umírá roku 1953? Kdo se roku 1953 stává československým prezidentem a prvním tajemníkem ÚVKSČ? Proč lidé v Československu nesouhlasili s měnovou reformou?

Roku 1953 zemřel diktátor Stalin i Klement Gottwald

Limuzína automobilky Škoda, vyrobená speciálně pro potřeby prezidenta Gottwalda

Roku 1953 byl prezidentem zvolen Antonín Zápotocký a prvním tajemníkem ÚVKSČ Antonín Novotný

Roku 1953 byla přijata měnová reforma – nařizovala výměnu peněz, znamenala znehodnocení úspor obyvatel, dochází ke stávkám a nepokojům.

Otázky a úkoly Jak se nazývalo vojenské seskupení, které roku 1955 vytvořil SSSR? Z následující mapy vyčti státy, které byly členy této vojenské organizace.

Roku 1955 vytvořil SSSR vojenskou organizaci, tzv. Varšavskou smlouvu.

Otázky a úkoly Kdo se odvážil roku 1956 kritizovat některé Stalinovy zločiny. Jak na tuto kritiku reagovalo Československo? Kdo se stává po Antonínu Zápotockém prezidentem Československa?

Významným rokem pro vývoj v ČSR byl rok 1956, kdy se k moci dostal Nikita Chruščov, který roku 1956 na XX. sjezdu Komunistické strany SSSR kritizoval a poodkryl některé Stalinovy zločiny. Nikita Chruščov

Proto dochází i v ČSSR ke kritickým diskusím o dosavadním vývoji Proto dochází i v ČSSR ke kritickým diskusím o dosavadním vývoji. Roku 1957 zemřel Antonín Zápotocký a prezidentem byl zvolen roku 1957 Antonín Novotný. prezident Antonín Novotný

http://www.bbc.co.uk/czech/specials/918_omnibus_farms/index.shtml http://aktualne.centrum.cz/domaci/spolecnost/clanek.phtml?id=670239 cs.wikipedia.org/wiki/Rada_vzájemné_hospodářské_pomoci cs.wikipedia.org/wiki/Stalin http://www.ustrcr.cz/cs/klement-gottwald cs.wikipedia.org/wiki/Klement_Gottwald http://nezapomente.cz/images/cms/gallery/Antonin_Zapotocky_3265.jpg http://www.ustrcr.cz/data/images/projekty/funkcionari-ksc/novotny-antonin.jpg http://www.dinersclub.sk/diners/uploaded/menova%20reforma_4_1.jpg http://www.mototechna.net/download/varsavska_smlouva.gif http://20thcentury.unas.cz/wp-content/2008/06/vychodni-blok.png http://www.tyden.cz/obrazek/nikitakhrushchev-472215e2cdcb2_263x298.jpg http://kulm.ic.cz/katalog/cssr/novotny.jpg