Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC základní jednotka.
Advertisements

III/2 XVII A
Pružný disk - disketa Pružný disk – disketa patří mezi výměnné médium pro záznam dat. V dnešní době se již přestává používat, nicméně v některých podnicích.
Hard-disk JAK SE DNES POUŽÍVÁ Andreas Tatka 7.A
PEVNÝ DISK POČÍTAČE + Magnetická paměťová zařízení.
Zařízení pro trvalé uchování dat
PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
Pevné disky Kateřina Trčková 4.I.
Pevné disky-rozhraní.
Hard Disk Drive & jeho alternativy
Záznamová média.
Tato prezentace byla vytvořena
Hardware- počítačové komponenty
Paměti Karel Brambora Martin Císař.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Pevný disk je zařízení, které se používá v počítači k trvalému uchování většího množství dat velmi výhodný poměr kapacity a ceny disku, doprovázený relativně.
Základy výpočetní techniky
Jitka Banetková Delta – SŠIE 5.MA. Externí pevné disky jsou ideálním médiem pro zálohování a pro přenášení souborů. Pokud často cestujete a chcete mít.
CD-ROM Compact Disc - Read Only Memory
1 Periferní zařízení osobních počítačů Část 1 © 1999 – 2002, Michal Vojkůvka Ústav automatizace inženýrských úloh a informatiky FAST VUT v Brně Základy.
Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………
Informační a komunikační technologie
Informatika - pevný disk, další média akademický rok 2013/2014
DBI007: Fyzické nosiče souborů RNDr. Michal Žemlička.
Disky Martin Klejch 3.B.
Paměťová média.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A15 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:
Paměťová média.
Prezentace na téma : Harddisk Tvůrce : Micinaua Swarzkopf (Michal Holata) Dne :
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Jazyk: čestina
David Klíma- 1 - Opáčko Jaké jsou typy pamětí? Co je to RAM, kde jí najdu? Co je paměť cache? Které paměťi se používají v současných základních deskách.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Hardware 2.
Hardware 4 verze 2.6.
1 paralelní (Centronics) pro připojení tiskárny, scanneru Konektor 25 pólový s otvory seriová (COM 1, COM 2, PS/2)myš, modem tato zařízení.
Filip Fiala, 4.C.  Základní deska  Procesor  Paměťové karty  Grafické karty  Pevný disk.
PROCESORY.
Harddisk neboli Pevný disk Disk, který můžeme vidět. Jeho součástí je několik logických disků. Většina dat uživatelů PC je uložena na pevném disku. Jsou.
Optická média.
MÉDIA.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_536.
Architektura počítače
Záznamová média Informatika – 6. ročník
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
USB Flash Disk Kateřina Klajsnerová.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů FLASH DISK USB flash disk, je paměťové zařízení, používané převážně jako náhrada diskety. Většinou.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Přikryl Jiří, Pospíšilík Jan, Procházková Anežka, Ratiborská Adéla IV.A PEVNÉ DISKY.
1 Pevný disk velkokapacitní nevýměnná disková paměť tvořen několika kovovými kotouči, na nichž je nanesena vrstva magnetického materiálu kotouče jsou umístěny.
2.6 Pružné disky floppy disky diskety Fyzická struktura  Plochý plastový (pružný) disk s magnetickým povrchem (oxid železa) uzavřený v plastovém.
USB flash disk. Úvod USB flash paměť, někdy též USB klíč, paměťový klíč USB či USB flash disk (hovoro- vě fleška či USB klíček), je paměťové zařízení,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 TÉMATICKÁ OBLAST: Informační a komunikační.
Informatika – Internet a počítačové hry Jméno autora Ing. Ladislav Novák Datum vytvoření březen 2012 Ročník 3. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Informační.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
 Říká se jim též USB klíč, hovorově flashka  Používají se jako náhrada diskety  Podoba klíčenky, vybaveny pamětí typu flash  Data se nahrávají přes.
Jednotky informácí a paměťová média Jan Čech, Ondřej Janda, Vinh Ngo The Jiří Hadwiger,Tomáš Lupač, Libor Macháček.
SKLADBA PC 15 EU OP VK VYT 2.14 TEST 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PC základní jednotka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vnější paměti počítače
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Petr Novák
Záznamová média.
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Záverečný projekt
INFORMATIKA – záznamová media
04 – PEVNÉ DISKY RADOMÍR RYBÁK CO JE TO PEVNÝ DISK (HARD DISK DRIVE) Pevný disk (Hard disk drive, HDD) je zařízení, které slouží k trvalému uchování.
Datový nosič, záznamové médium Slouží k ukládání či zálohování dat
Transkript prezentace:

Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive) Parametry současných pevných disků kapacita – desítky GB přístupová doba – několik ms (obvykle 8 ms) rychlost otáčení – 5400 nebo 7200 otáček za minutu přenosová rychlost – desítky MB/s velikost paměti cache HDD – 512 KB až 2 MB

Realizace pevného disku R W

Pevný disk Rozhraní současných pevných disků IDE (Integrated Drive Electronics) – nejběžnější EIDE (Enhanced IDE) – přenosová rychlost 16 MB/s Ultra DMA/33 – přenosová rychlost 33 MB/s Ultra DMA/66 – přenosová rychlost 66 MB/s Ultra DMA/100 – přenosová rychlost 100 MB/s (firma Seagate používá místo Ultra DMA označení UATA) SCSI (Small Computer System Interface) – dražší, vhodné pro vysoce výkonné počítače, několik typů: SCSI, Ultra SCSI, Wide SCSI, Ultra Wide SCSI, LVD SCSI (přenosová rychlost až 80 MB/s)

Diskety, disketové jednotky základem diskety je plastový kotouček pokrytý magnetickou vrstvou, na který se ukládají informace diskety je třeba chránit před magnetickým polem před prvním použitím je třeba disketu naformátovat, tj. vytvořit sektory a stopy rychlost otáčení 300 až 360 otáček za minutu označení disketové jednotky FDD (Floppy Disk Drive – jednotka pružných disků) řadič FDD bývá většinou umístěn přímo na základní desce

Diskety, disketové jednotky Disketa 3½” DS HD okénko ochrany záznamu otevřeno – pouze čtení, zavřeno – čtení i zápis 3,5“ HD diskette nálepka okénko identifikace diskety určeno již při výrobě; jde-li o disketu DD (720 KB), pak okénko není, disketa HD (1440 KB) okénko má kovový kryt pod ním se nachází záznamové okénko

Diskety, disketové jednotky Formáty disket Průměr diskety Počet záznamových povrchů stop na povrch sektorů na stopu Celková kapacita 5¼” 2 40 9 360 KB 80 15 1 200 KB 3½” 18 1 440 KB NB = 512 bajtů na sektor (formát MS-DOS) NS = 18 sektorů na stopu NT = 80 stop na jeden povrch NP = 2 záznamové povrchy (oboustranná disketa) Kapacita = NB · NS · NT · NP = 512 · 18 · 80 · 2 = = 1 474 560 B = 1 440 KB (= 1,44 MB?)

Mechaniky ZIP určeny především pro jednoduché zálohování a přenos větších souborů mezi počítači s kapacitou 100 MB nebo 250 MB jako výměnné médium se používá speciální cartridge (podobná 3,5” disketě), přičemž mechaniky ZIP 250 MB dokáží pracovat i se 100 MB cartridgí podle provedení je lze rozdělit na interní ATAPI (připojení na rozhraní IDE) externí PP (paralelní port) nebo USB cartdridge je poměrně drahá, proto jsou v dnešní době mechaniky ZIP nahrazovány mechanikami CD-RW

USB flash disk je paměťové zařízení, používané převážně jako náhrada diskety. Většinou má podobu klíčenky a je vybaveno pamětí typu flash , která umožňuje uchování dat i při odpojení napájení. Data se do disku nahrávají přes sběrnici USB, odtud název. Ačkoli je v názvu slovo disk, vlastní médium ve tvaru kotouče není.

USB flash disk 1 USB konektor 2 Mass storage controller 3 Testovací kontakty 4 Flash paměť 5 Krystalový oscilátor 6 LED 7 Zámek 8 Místo pro druhý paměťový modul

R W Otázky ke zkoušení Jaké jsou parametry pevného disku? Popiš konfiguraci pevného disku. Jaké jsou druhy rozhraní pevných disků? Popiš jaké jsou vlastnosti diskety ? Vysvětli co je to mechanika ZIP. Vysvětli co je to USB flash disk.