SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan jícen žaludek tenké střevo a tlusté střevo, konečník trávicí žlázy (játra, slinivka břišní)
SAVCI Dutina ústní potravu rozmělňuje Mechanické rozmělňování zajišťují zuby Řezáky = ukusování potravy Špičáky = přidržování potravy, usmrcování kořisti Třenové zuby a stoličky = rozmělňování potravy
SAVCI Do dutiny ústní ústí slinné žlázy Pomocí slin se potrava zvlhčuje a obaluje hlenem = usnadňuje polykání Jazyk posunuje potravu do hltanu Za hltanem je dlouhý jícen Jícnem putuje potrava do žaludku Trávenina postupuje do první části tenkého střeva = dvanáctníku
SAVCI Do dvanáctníku vyúsťují játra a slinivka břišní V tenkém střevě se vstřebávají živiny do krve Tenké střevo ústí do tlustého střeva v místě, které se nazývá slepé střevo (žije v něm bakterie, která štěpí rostlinnou buničinu)
SAVCI V tlustém střevě dochází k vstřebávání vody Poslední díl tlustého střeva = konečník = shromažďují se a zahušťují nestrávené zbytky potravy Odchází jako trus řitním otvorem z těla ven Délku trávicí soustavy ovlivňuje složení potravy
SAVCI Pes domácí a jiní masožravci mají střevo poměrně krátké U býložravců je mnohem delší, protože rostlinná potrava je hůře stravitelná
SAVCI
SAVCI
SAVCI
SAVCI