MOTILITA, SEKRECE A TRÁVENÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

GASTROINTESTINÁLNÍ TRAKT
Sekrece a regulace trávení
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Trávicí trakt II. Histologie a embryologie
Trávicí ústrojí I. Vývoj a histologická stavba: obecně trávicí trubice
Trávicí trakt II. Morfologie
Trávicí ústrojí I. Vývoj a histologická stavba: obecně trávicí trubice
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
Trávicí soustava 2 střevo, játra, pankreas, trávení a vstřebávání
Fyziologie trávení a vstřebávání
16.TRÁVÍCÍ SOUSTAVA.
Trávicí systém játra, žlučové cesty, pankreas
Trávicí soustava.
Trávicí soustava III. Játra (hepar) - centrální orgán metabolismu, největší žláza v těle (1,5 kg) - napojena na tělní oběh a na oběh ze střev - vrátnicová.
Trávicí soustava-žaludek, střeva
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
Další přírodní látky.
Fyziologie trávení a vstřebávání
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mácová Lucie ANOTACE Materiál seznamuje žáky s trávící soustavou, její funkcí a základním.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Pankreas – slinivka břišní – stavba a funkce zevně sekretorické části
GIT OLGA BÜGEROVÁ
Opakování - trávicí soustava
Ústav normální, patologické a klinické fyziologie, 3.LF UK
Přírodopis-8. ročník Trávicí soustava 2
Soustava trávicí - část 1.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Složení tělních tekutin
Fyziologie trávení a vstřebávání
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: třetí
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Trávicí systém Obrázky z: LIDSKÉ TĚLO Sinělnikov – ANATOMICKÝ ATLAS.
Experimentální žaludeční vřed
Fyziologie trávení a vstřebávání
Trávicí systém 2010.
9. Fyziologie trávení a vstřebávání
Fyziologie trávení a vstřebávání 1. část Obr. č.1 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_585_Trávící soustava_5 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
Trávicí soustava.
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
zpracovaný v rámci projektu
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Základní škola, Hradec Králové
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

MOTILITA, SEKRECE A TRÁVENÍ ŽALUDEK MOTILITA, SEKRECE A TRÁVENÍ

Funkce žaludku skladování potravy mechanické zpracování trávení vstřebávání (za fyziologických podmínek není významné)

Stavba stěny sliznice – jednovrstevný cylindrický epitel, lamina propria mucosae (vyplněná žlázkami), lamina muscularis mucosae tela submucosa – plexus submucosus Meissneri tunica muscularis externa – šikmá, vnitřní a longitudinální vrstva; plexus myentericus Auerbachi tunica serosa

MOTILITA I řízena centrálními a lokálními neurohumorálními mechanismy po přijetí potravy – receptivní relaxace (se zvětšujícím objemem se nemění tlak) po ukončení příjmu potravy – žaludeční peristola (klidová fáze, do 1 hod.) peristaltické vlny – frekvence 3/min; koordinovány bazálním elektrickým rytmem BER

MOTILITA II retropulze – kontrakce antra proti probíhající peristaltické vlně v prázdném žaludku – migrující myoelektrický komplex (hladové vlny) – odstranění zbytků vyprazdňování žaludku ovlivňováno signály ze žaludku a duodena – nervové a hormonální

SEKRECE I 2 – 3l žaludeční šťávy denně žaludeční šťáva: voda, HCl, enzymy (!pepsin), hlen, ionty hlen tvořen epitelovými bb. a mucinózními bb. krčků žlázek ochrana před mechanickými a chemickými účinky žaludečního obsahu

SEKRECE II pepsiny tvořeny hlavními bb. secernovány jako neaktivní proenzymy pepsinogeny optimální pH – 1,8-3,5 štěpí bílkoviny - endopeptidázy

SEKRECE III HCl tvořena parietálními bb. (produkují ještě vnitřní faktor) aktivace pepsinogenu na pepsin, zajištění kyselého pH, antibakteriální účinek, pomáhá vstřebávání Fe a Ca, depolymerace kolagenu, koagulace bílkovin

TRÁVENÍ polysacharidy – slinná amyláza (dokud se nepromísí se žaludečními šťávami) tuky – začíná emulgace, u kojenců – žaludeční lipáza (aktivní při pH 4-5) bílkoviny - pepsin