MOTILITA, SEKRECE A TRÁVENÍ ŽALUDEK MOTILITA, SEKRECE A TRÁVENÍ
Funkce žaludku skladování potravy mechanické zpracování trávení vstřebávání (za fyziologických podmínek není významné)
Stavba stěny sliznice – jednovrstevný cylindrický epitel, lamina propria mucosae (vyplněná žlázkami), lamina muscularis mucosae tela submucosa – plexus submucosus Meissneri tunica muscularis externa – šikmá, vnitřní a longitudinální vrstva; plexus myentericus Auerbachi tunica serosa
MOTILITA I řízena centrálními a lokálními neurohumorálními mechanismy po přijetí potravy – receptivní relaxace (se zvětšujícím objemem se nemění tlak) po ukončení příjmu potravy – žaludeční peristola (klidová fáze, do 1 hod.) peristaltické vlny – frekvence 3/min; koordinovány bazálním elektrickým rytmem BER
MOTILITA II retropulze – kontrakce antra proti probíhající peristaltické vlně v prázdném žaludku – migrující myoelektrický komplex (hladové vlny) – odstranění zbytků vyprazdňování žaludku ovlivňováno signály ze žaludku a duodena – nervové a hormonální
SEKRECE I 2 – 3l žaludeční šťávy denně žaludeční šťáva: voda, HCl, enzymy (!pepsin), hlen, ionty hlen tvořen epitelovými bb. a mucinózními bb. krčků žlázek ochrana před mechanickými a chemickými účinky žaludečního obsahu
SEKRECE II pepsiny tvořeny hlavními bb. secernovány jako neaktivní proenzymy pepsinogeny optimální pH – 1,8-3,5 štěpí bílkoviny - endopeptidázy
SEKRECE III HCl tvořena parietálními bb. (produkují ještě vnitřní faktor) aktivace pepsinogenu na pepsin, zajištění kyselého pH, antibakteriální účinek, pomáhá vstřebávání Fe a Ca, depolymerace kolagenu, koagulace bílkovin
TRÁVENÍ polysacharidy – slinná amyláza (dokud se nepromísí se žaludečními šťávami) tuky – začíná emulgace, u kojenců – žaludeční lipáza (aktivní při pH 4-5) bílkoviny - pepsin