Brukvovité
Charakteristika listy střídavé květy většinou bílé, žluté, tvoří květenství, hmyzosnubné čtyřčetné květy, kalich a koruna, čtyřmocné tyčinky plod šešule, šešulka, struk, nažka v pletivech obsahují látky štiplavé a ostré chuti – hořčičné silice mnoho z nich se pěstuje jako zelenina olejnatá semena
čtyřmocné tyčinky
řeřišnice luční kvete zjara na vlhčích loukách květy růžové až bílé mladé listy lze používat do salátu
hořčice rolní jednoletá na polích a úhorech
hořčice bílá
penízek rolní na polích, rumištích plody jsou ploché šešulky
kokoška pastuší tobolka běžný plevel, na okrajích cest, rumištích plody jsou klínovité šešulky
barborka obecná roste podél cest
česnáček lékařský listy po rozemnutí voní česnekem roste ve vlhčích hájích, v křovinatých porostech, v parcích mladé listy lze použít do salátů
brukev řepka olejka pěstuje se pro olejnatá semena – výroba oleje, bionafty medonosná rostlina
křen selský vytrvalý výška až 2 m původně roste na vlhčích místech podél toků kořen se používá jako pochutina – je velmi zdravý, zlepšuje žaludeční a střevní činnost šťáva s cukrem se používá na kašel
brukev zelná šlechtěním vznikly různé druhy brukvovité zeleniny – zelí, květák, brokolice, kapusta,kedluben
zelí bílé hlávkové
ředkev různé druhy pěstuje se pro bulvičky velmi zdravá zelenina, podporuje trávení
večernice vonná fialové květy květy nejvíce voní večer okrasná květina
tařice skalní kvete zjara roste na skalách – je chráněná pěstuje se často na skalkách
měsíčnice roční
kyčelnice cibulkonosná