Tsunami.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JAK DO SEBE DESKY NARÁŽEJÍ?
Advertisements

Číslo a název šablony klíčové aktivity
Pohyb litosferických desek
GEORELIÉF = zemský reliéf  pevninský reliéf  podmořský reliéf.
ZEMSKÁ KŮRA 1.
Vypracovali: Matouš Švec Radim Švanda
- zkoumá pohyby litosferických desek a jejich důsledky
Družicový snímek povrchu oceánu. Žlutá a oranžová barva představují vodu nejteplejší. Energii způsobuje vlnění Zatím se energie oceánů využívá velmi málo.
Tsunami Josef Matouš.
„Výuka na gymnáziu podporovaná ICT“.
VZNIK POHOŘÍ.
Tsunami Radka Prokopová.
POHYBY MOŘSKÉ VODY 6. třída Mgr. Jakub Karásek
TSUNAMI.
Tsunami Asie.
Tsunami VY_32_INOVACE_ 10 Tsunami.
Světadíly a kontinenty + oceány
Afrika - povrch Afrika je třetím největším světadílem, je považovaná za kolébku lidstva. Zde byly nalezeny nejstarší kosterní.
TICHÝ OCEÁN (PACIFIK).
Manta obrovská Kateřina Fidlerová 2014.
Zemětřesení a vulkanismus
Magma je převážně alumino-silikátová tavenina, která obsahuje sopečné plyny. Magma vzniká v oblastech zemského pláště a nebo tavením z hornin spodní zemské.
Přírodní katastrofy Jitka Brabcová Miroslav Kottek.
Šablony GEOLOGIE 24. Vnitřní gelogické děje
POHYBY MOŘSKÉ VODY.
Světový oceán.
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
video: obří vlny, korálové útesy, Panamský průplav, Suezský průplav
Hydrosféra oceánská voda
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Zpracovali:Renáta Bzirská Kristýna Maloušková Kristýna Maloušková.
HYDROSFÉRA MOŘÍ A OCEÁNŮ
TSUNAMI.
Využití energie přílivu
2.) HORIZONTÁLNÍ ČLENITOST
2.Kolik % povrchu zabírá světový oceán
Tvary zemského povrchu
Přírodní katastrofy Některé přírodní procesy probíhají tak rychle a intenzivně, že způsobují velké materiální škody a zanechávají po sobě oběti na životech.
Model rovnováhy počtu druhů na ostrově
Oceány Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Člověk a příroda Šárka Košťálová 8.B.
TICHÝ OCEÁN (PACIFIK).
Georeliéf Povrch zemské kůry
LITOSFÉRA Obr. 1. LITOSFÉRA Litosféra je pevný obal Země Litosféra je pevný obal Země Tvoří j i : Tvoří j i : –z emská kůra –z emský plášť –z emské jádro.
Říční povodně Tsunami Atmosférické katastrofy
Zemětřesení.
Živelné pohromy Marie Konrádová, 5.A..
Život v oceánech a mořích.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 14 TEMA: Zemětřesení – Tsunami ČÍSLO.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 13 TEMA: Zemětřesení – 2. část ČÍSLO.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
Sopečná činnost a zemětřesení
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Litosféra stavba Země stavba dna oceánů. obsah litosféra stavba zemského tělesa ▫zemská kůra, zemský plášť, zemské jádro litosférické desky dno světového.
TSUNAMI.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Zemětřesení a sopečná činnost TÉMATICKÝ.
Vlastnosti a pohyby mořské vody
Název vzdělávacího materiálu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Světový oceán 26. ledna 2014 VY_52_INOVACE_230213
Zemětřesení Mgr. Michal Střeštík.
VY_32_INOVACE_Vac_I_16 Hydrosféra
Nejčastější přírodní katastrofy
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_14_ZEMĚPIS
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_ZE6-08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
MECHANICKÉ VLNĚNÍ.
Hydrosféra – vodní obal země.
TSUNAMI.
Transkript prezentace:

Tsunami

Vznik vlny Tsunami je dlouhá a rychlá vlna, která vzniká při pohybu oceánského dna, kdy dochází ke zvlnění vodního sloupce. Na volném moři je jen těžko znatelná. Její vlnová délka se pohybuje mezi 150 - 300 km a rozkmit vlnění dosahuje maximálně 1,5 m.

Charakteristika Problém tak nastává až tehdy, pokud se tsunami dostane do mělkých oblastí oceánu.Vlivem zmenšování hloubky roste výška vlny, vodní masa se tlačí na pobřeží a přímořská území tak mohou být zaplaveny a zpustošeny.

Rychlost tsunami Na otevřeném moři se tsunami pohybuje obrovskou rychlostí, která roste s hloubkou oceánu. skutečné naměřené rychlosti potom se pohybují v rozmezí 400- 500 km/h.

Příčiny Tsunami Příčiny vzniku Tsunami v oblasti Tichého oceánu za posledních 2000 let. Příčina Tsunami Počet událostí Počet objetí % Všech objetí Svahové pohyby 65 14 661 3.2 Zemětřesení 1171 390 929 84.5 Sopečná činnost 51 643 11.2 Neznámo 121 5364 1.2 Celkem 1422 462 597 100

Sopečná činnost pod hladinou oceánu Je odpovědná za 11,2% všech obětí v oblasti Pacifiku. Známé jsou především dvě sopečné události, které způsobila velká Tsunami, výbuch sopky na středozemním ostrově Théra a erupce indonéské Krakatau

Podmořské svahové pohyby zapříčinily asi 4,6% z celkového počtu tichomořských tsunami. Vlny mohou vznikat při skluzech v oblastech hlubokomořských příkopů,a podmořských hor. Ačkoli tyto události nejsou příliš časté, mohou znamenat velké riziko jednak kvůli malé vzdálenosti ohniska vzniku Tsunami od pobřežních oblastí, jednak díky značnému množství uvolněné energie.

Hlavní zničené oblasti Tsunami je hazard, který nepostihuje pouze Tichý nebo Indický oceán, ale vzhledem ke své povaze představuje možné riziko pro všechny přímořské oblasti světa. Frekvence vzniku dlouhých vln je ale různá pro různé oblasti světa.

Fotografie

Fotografie

Zdroje Wikipedie,seznam