Svět kolem nás je plný zvuků, ať už příjemných či nikoliv.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zvukové jevy-akustika
Advertisements

Šíření zvuku prostředím
Ultrazvuk, infrazvuk Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Akustika akustika - nauka o zvuku zdroj zvuku – chvějící se těleso
VLASTNOSTI ZVUKU.
Zvuk Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Vlastnosti zvuku Iva Garčicová,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Akustika Jana Prehradná 4.C.
7.1 Odčítání v oboru V krabici byly žárovky.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Zvukové jevy Ing. Radek Pavela.
OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA
ZVUK RYCHLOST ZVUKU Šablona č: III/2 Zkvalitnění výuky pomocí IT
Zvuk.
A K U S T I K A Z V U K O V É J E V Y.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
ZVUKOVÉ JEVY Šíření zvukového Zvukový rozruch rozruchu prostředím
Této práci říkáme elektrická práce.
37.1 Magnety a elektromagnety
27.1 Elektrické vlastnosti látek Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika Autor: Markéta.
Některé nám jsou přítomné například tony hudby.
Anotace Prezentace, která se zabývá zvukem. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají zdroje zvuku, jeho šíření a rychlost, tón,
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Akustika.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
32.1 Elektrický odpor - PROUD A NAPĚTÍ V SÉRIOVÉM ZAPOJENÍ SPOTŘEBIČŮ
18.1 Sčítání v oboru do 100 s přechodem přes desítku
Elektronická učebnice - II
29.1 Elektrický proud Základní fyzikální veličina Značka I
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ47 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Elektronická učebnice - II
Elektronická učebnice - I
Zvukové jevy.
Zdroje zvuku Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Zvukové jevy (8. ročník)
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
31.1 Ohmův zákon – jak to vše začalo
Vznik a šíření zvuku.
14.1 Numerace do 100 Čti čísla v první desítce, ve druhé desítce atd.
8.1 Sčítání do 20 bez přechodu desítky
17.1 Sčítání a odčítání v oboru do 100 bez přechodu přes desítku
8. ročník Zvukové jevy Vznik a šíření zvuku.
9.1 Odčítání do 20 bez přechodu desítky
Zvukové jevy. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Fyzika - akustika Zvukové nosiče. DEFINICE: jedná se o podélné mechanické vlnění, které vnímáme sluchem. Zvukovou soustavu tvoří : zdroj zvuku (tyč, hlasivky,
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Tón. Výška tónu (Učebnice strana 170 – 171) Zvukům vyvolaným pravidelnými kmity říkáme tóny. Vytvářejí je například hudební nástroje. Při hře na kytaru.
Nucené chvění, rezonance (Učebnice strana 174 – 175) Když udeříte do těla ladičky, ozve se kovový zvuk, který trvá krátce a není příliš hlasitý. Poté.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.04_Zvuk_šíření_zvuku.
ZVUKOVÉ JEVY Fyzika 9. třída. Zvukový rozruch Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Zdrojem zvuku je chvějící se těleso Nepravidelné chvění – HLUK Nepravidelné.
12.1 Odčítání do 20 s přechodem přes desítku
ZVUKOVÉ JEVY - AKUSTIKA
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 1. Co slyšíš?
Zvuk, šíření zvuku, zdroje zvuku
Zvuk VY_32_INOVACE_2A_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA
AKUSTIKA.
ZVUK A JEHO VLASTNOSTI.
Zvukové jevy.
ZVUK.
Fyzika – Zvuk.
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - 2. ročník - Fyzika
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_433_Zvuk
Elektronická učebnice - I
Zvukový rozruch Šíření zvukového rozruchu prostředím Ucho jako přijímač zvuku Ultrazvuk Odraz zvuku Ozvěna zvuku Odraz zvuku Ochran a před hlukem autoři.
Elektronická učebnice - I
Zvukové jevy.
Transkript prezentace:

Svět kolem nás je plný zvuků, ať už příjemných či nikoliv. Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 36.1 Zvukové jevy Svět kolem nás je plný zvuků, ať už příjemných či nikoliv. K tomu, abychom zvuk vůbec slyšeli, je třeba kromě zdravého sluchu i jeho zdroj a prostředí, ve kterém se může volně šířit. Zdrojem zvuku je chvějící se těleso. Hluk – vnímáme při nepravidelném chvěním tělesa. Tón – hudební zvuk, který se vytváří díky pravidelnému kmitání zdroje. Autor: Markéta Bauerová

36.2 Co už víš? 3s 6s 9s 1 000m 2 000m 3 000 m Zvukový rozruch Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 36.2 Co už víš? 3s 6s 9s 1 000m 2 000m 3 000 m Zvukový rozruch Zvukový rozruch se šíří látkami pevnými, kapalnými i plynnými. Nemůže se ale šířit ve vakuu, protože vždy potřebuje látkové prostředí. Rychlost šíření: S rostoucí teplotou roste i rychlost. Záleží také na prostředí, ve kterém se zvuk šíří. Ve vzduchu při teplotě 0°C je cca 332 m/s. Ve vzduchu při teplotě 20°C je rychlost 340 m/s. Ve vodě při teplotě 20°C je rychlost cca 1 460 m/s. V oceli při teplotě 20°C je rychlost cca 5 000 m/s.

36.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 36.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Ucho jako přijímač zvuku: Vnější ucho – zachycuje zvuk a vede jej od místa vzniku k bubínku, tedy do středního ucha. Střední ucho – k bubínku přiléhají malé kůstky. Tyto kůstky přenášejí kmitání bubínku do vnitřního ucha. Vnitřní ucho – vyplněno kapalinou a asi 30 000 nervy, které zachycují změnu tlaku v kapalině – kmitočty. Kmitočet – určuje výšku tónu, kterou zachytíme sluchem. Infrazvuk – kmitočty menší jak 16Hz Ultrazvuk – kmitočty větší jak 20 kHz Lidské ucho vnímá zvuku od kmitočtu 16Hz do 20kHz.

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 36.4 Co si řekneme nového? Nucené chvění – rozechvívání dalšího tělesa, které je v blízkosti zdroje zvuku (zvukový sloupec). Rezonance – zesílení původního zvuku nuceným chvěním. Zesílením původní frekvence dostaneme základní tón. Při násobku základní frekvence dostaneme vyšší tóny harmonické. rezonanční skříňka nožka ladičky

36.5 Procvičení a příklady Zvuk a jeho šíření – laboratorní práce Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 36.5 Procvičení a příklady Zvuk a jeho šíření – laboratorní práce Urči pomocí experimentu rychlost zvuku : zjisti délku tělocvičny změř (opakovaně) časový interval mezi zvukem a jeho ozvěnou a zapiš do tabulky níže vypočti rychlost zvuku ve vzduchu. Urči průměrnou rychlost intervalu t = (t1 + t2 + t3 + t4 + t5)/5 Číslo měření 1 2 3 4 5 Čas [s]  

36.6 Něco navíc pro šikovné Nadměrný hluk: Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 36.6 Něco navíc pro šikovné Nadměrný hluk: Ke srovnání hlasitosti zvuku se používá fyzikální veličena – hladina zvuku. Základní jednotka - bel (B) Odvozená jednotka – decibel (dB) Delší pobyt v hlučném prostředí je zdraví škodlivý. Za hlučné se považuje prostředí s hladinou nad 70dB. V prostředí nad 80dB už dochází k velkému ohrožení sluchu.

Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Physics 36.7 CLIL

36.8 Test znalostí 1. Kde se zvukový rozruch nemůže šířit? Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 36.8 Test znalostí 1. Kde se zvukový rozruch nemůže šířit? a) pevné látky b) vakuum c) kapalné látky d) plynné látky 3. Rozechvívání dalšího tělesa, které je v blízkosti zdroje zvuku (zvukový sloupec) se říká? a) rezonance b) dobrovolné chvění c) nucené chvění d) nucená rezonance 2. Co určuje výšku tónu, kterou zachytíme sluchem? a) ultrazvuk b) infrazvuk c) decibel d) Kmitočet 4. Co vnímáme při nepravidelném chvění? a) hluk b) tón c) hudbu d) Melodii Správné odpovědi: b d c a Test na známku

Elektronická učebnice - II Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 36.9 Použité zdroje, citace http://www.stranypotapecske.cz/teorie/doppler.asp?str=200409222341500 http://www.zslado.cz/vyuka_fyzika/e_kurz/9/akustika/akustikavykl.htm Prometheus – fyzika pro 8.ročník základní školy, rok vydání 2008 Obrázky: http://www.vetrna-energie.cz/faq-10-castych-otazek/jak-hlucne-jsou-vetrne-elektrarny-_1 http://www.audified.com/projekt/vavcjamu/page58/page69/page69.html http://www.auris-audio.cz/kolik-decibelu-skodi klipart

36.10 Anotace Autor Období Ročník Klíčová slova Anotace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 36.10 Anotace Autor Bauerová Markéta Období 10/2013– 06/2014 Ročník 8. ročník Klíčová slova Zvukové jevy – hluk, tón, chvění, rezonance Anotace Prezentace popisuje vznik zvuku, hudební nástroje, šíření zvuku prostředím, ve vakuu, druhy zvuků, výška zvuků, škodlivost zvuku, jednotky, rezonanci.