VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v ročníku. Poruchy příjmu potravy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Barbora Chaloupecká ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Anotace Prezentace seznamuje žáky s poruchami příjmu potravin – záchvatovité přejídání, mentální anorexie a bulimie. Pomocí vložené fotky nastiňuje dopad na lidský organismus. Prezentaci lze také použít k zápisům z hodiny do sešitu. Vhodné pro žáky 7. ročníku. Vypracovala Mgr. Barbora Chaloupecká Oblast Člověk a zdraví
Poruchy příjmu potravy Člověk používá jídlo k řešení svých citových problémů Jídlo se stává hlavní náplní života Vše ostatní přestává být důležité – na prvním místě je jídlo Poruchami příjmu potravy trpí hlavně dívky a mladé ženy
1. Záchvatovité přejídání Lidé jí velké množství jídla i přes to, že nemají hlad Jí i to co jim nechutná Mají pocit, že musí jíst
2. Mentální anorexie Držení tak přísných diet – až lidé umírají hladem Připadají si pořád tlustí Potkává často dospívající – mění se jejich tělo (chtějí vypadat pořád stejně) Kombinují se diety s hladověním Po jídle zvrací nebo používá projímadlo Může vyhladovět až k smrti
3. Bulimie Záchvaty přejídání, které končí zvracením Těžko rozpoznatelná, dá se dobře utajit Zdravotní následky jsou velmi závažné Používání projímadel vede k závislosti na nich (aby mohlo dojít k vyprázdnění) Po čase se po každém jídle dostavuje pocit zvracení
[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:
[cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:
Zdroje: orexie orexie zachvatoveho-prejidani zachvatoveho-prejidani