Olomoucký kraj – procvičování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OLOMOUCKÝ KRAJ.
Advertisements

Jihomoravský kraj - procvičování
Olomoucký kraj krajské město Olomouc.
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_18.
OLOMOUCKÝ KRAJ.
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
OLOMOUCKÝ KRAJ.
46.1 Olomoucký kraj – poznáš jeho dominanty?
Olomoucký kraj M.
Olomoucký kraj Název školy
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Barča Janková Markét Nedělová
Základní údaje Krajské město: Olomouc Rozloha: km²
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Olomoucký kraj Romana GAZDOVÁ.
Českomoravská subprovincie
Olomoucký kraj Monika Zítková Zdroje: Wikipedia.
Pardubický kraj - procvičování
OLOMOUCKÝ KRAJ.
Kraj Vysočina v centru ČR geografický střed Evropy – vrch
MORAVSKOSLEZKÝ KRAJ je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku  Celé jeho území leží v Severomoravském kraji Z větší části leží v Českém.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Putování Olomouckým krajem
území s nejvyšším moravským pohořím
Olomoucký kraj kraj podél řeky Moravy tvořen 2 částmi:
Socioekonomické poměry
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, UNESCO,
EDITA HUDEČKOVÁ, 9.D VYSOČINA.
Olomoucký kraj přírodní poměry
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
OLOMOUCKÝ KRAJ Andrea Klášterecká.
Česká republika Horopis VI.
Olomoucký kraj.
Olomoucký kraj Petr Novotný Jan Beránek.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Marie Polanská NÁZEV:VY_32_INOVACE_14_Pohoří ČR- Hrubý a Nízký.
Olomoucký a Zlínský kraj územní jednotka Střední Morava Olomoucký kraj - hlavním střediskem oblasti je univerzitní město Olomouc, kde je sídlo Nejvyššího.
Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona č.: III/2 Sada č.: 1 Datum vytvoření: Datum ověření: Pro ročník: VI. Vzdělávací.
Jihomoravský kraj. Základní údaje Území kraje patří k nejteplejším oblastem ČR. Severní část vyplňuje Drahanská vrchovina, jejíž součástí je CHKO Moravský.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_17_Olomoucký_kraj Šablona číslo: X Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 17 Autor: Mgr. Radomíra Fišerová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_62_06 Název materiáluZápadní.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_25_18_Z8_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: STŘEDNÍ MORAVA Základní škola Libina, příspěvková.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ZEMĚPIS Téma: Moravskoslezský kraj Ročník:
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
OLOMOUCKÝ KRAJ VY_32_INOVACE_06-37 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Kraj Vysočina. Kraj Vysočina Kde leží Česká republika v Evropě?
OLOMOUCKÝ KRAJ.
Jak se jmenuje tato část České republiky ?
Olomoucký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Olomoucký kraj. Olomoucký kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Vl_13_Severní Morava
OLOMOUCKÝ KRAJ. OLOMOUCKÝ KRAJ Krajské město OLOMOUC okresní města JESENÍK ŠUMPERK PROSTĚJOV PŘEROV.
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Jezera, přehrady a rybníky. Jezera v ČR není mnoho přírodních jezer Jezera podle původu: 1. Ledovcová karová jezera  na Šumavě:  Černé jezero - největší.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR
Olomoucký kraj.
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Petr Drnec
VY_52_INOVACE_03_02_Olomoucký kraj
OLOMOUCKÝ KRAJ.
Transkript prezentace:

Olomoucký kraj – procvičování

Doplň do mapy chybějící údaje 7 8 11 12 6 9 5 10 1 4 3 2 Doplň názvy jeskyň ležících v Olomouckém kraji.

Doplň do mapy chybějící údaje - řešení 1 Olomouc 2 Prostějov 3 Přerov 4 Hranice 5 Litovel 6 Šumperk 7 Jeseník 8 Hrubý Jeseník 9 Nízký Jeseník 10 Oderské vrchy 11 Praděd 12 Velké Losiny Morava Mor. Sázava Odra Mladečské j. Javořické j. Bečva Zbrašovské argonitové j. Haná Morava

Zjistěte informace o těchto místech a pojmech: Dlouhé Stráně Svatý Kopeček Hranická propast Praděd Sloup Nejsvětější Trojice Otto Wichterle Olomoucké tvarůžky Vincenz Priessnitz

Zjistěte informace o těchto místech a pojmech: Dlouhé Stráně - Přečerpávací vodní elektrárna budována od roku 1978, do provozu uvedena až v roce 1996. Mnohé její objekty jsou ukryty pod zemí, samotná zatopená plocha je pak ohleduplně začleněna do okolní přírody. Svatý Kopeček – Svatý Kopeček u Olomouce, poutní místo s barokním chrámem Navštívení Panny Marie. Hranická propast - nejhlubší propast ve střední Evropě v nevelkém krasovém území Hranický kras. Na dně je "bezedné" jezírko, dosud změřená hloubka dosahuje 329,5 m, sestoupit až na dno se dosud nikomu nepodařilo. Praděd - nejvyšší hora Hrubého Jeseníku a pátá nejvyšší hora České republiky. Na vrcholu stojí 162 m vysoký televizní vysílač. Sloup Nejsvětější Trojice - v Olomouci, velkolepý monument z let 1716-1754. Tzv. morový sloup. Zařazen na seznamu UNESCO. Otto Wichterle - rodák z Prostějova, významný vědec, vynálezce kontaktních čoček. Olomoucké tvarůžky - sýr, vyrábí se jen v ČR a pro svou jedinečnou chuť jsou vyhledávanou pochoutkou i mezi turisty. Vincenz Priessnitz - položil tak základy hydroterapie, je zakladatelem světoznámých lázní Jeseník.

Závěrečné shrnutí Ze sníženin na jihu (Hornomoravský úval, Moravská brána) se terén zvyšuje do hornatin (Jeseník, Oderské vrchy, Rychlebské hory). Centrum osídlení leží v hustě zalidněné Hané (Olomouc, Prostějov, Přerov atd.), která má vynikající podmínky pro zemědělství. Z průmyslu je nejdůležitější: textilní, strojírenský a potravinářsky.