Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Olomoucký a Zlínský kraj územní jednotka Střední Morava Olomoucký kraj - hlavním střediskem oblasti je univerzitní město Olomouc, kde je sídlo Nejvyššího.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Olomoucký a Zlínský kraj územní jednotka Střední Morava Olomoucký kraj - hlavním střediskem oblasti je univerzitní město Olomouc, kde je sídlo Nejvyššího."— Transkript prezentace:

1 Olomoucký a Zlínský kraj územní jednotka Střední Morava Olomoucký kraj - hlavním střediskem oblasti je univerzitní město Olomouc, kde je sídlo Nejvyššího soudu ČR a uskutečňují se zde květinové výstavy. Sever kraje je hornatý a jih nížinatý. Kraj tvoří 5 okresů- Olomouc,Prostějov,Přerov,Šumperk,Jeseník. Krajem vede nejvytíženější naše železniční trať- Praha- Olomouc- Ostrava. Průmysl je zde zastoupen především strojírenský, dřevozpracující, textilní a potravinářský. Haná a okolí poskytuje výborné podmínky pro zemědělskou výrobu- obilnářství.

2 Doplň do mapy chybějící údaje Doplň názvy jeskyň ležících v Olomouckém kraji. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

3 Doplň do mapy chybějící údaje - řešení 1 Olomouc 2 Prostějov 3 Přerov 4 Hranice 5 Litovel 6 Šumperk 7 Jeseník 8 Hrubý Jeseník 9 Nízký Jeseník 10 Oderské vrchy 11 Praděd 12 Velké Losiny Haná Morava Bečva Odra Morava Mor. Sázava Mladečské j. Javořické j. Zbrašovské argonitové j.

4 Zjistěte informace o těchto místech a pojmech: Dlouhé Stráně Svatý Kopeček Hranická propast Praděd Sloup Nejsvětější Trojice Otto Wichterle Olomoucké tvarůžky Vincenz Priessnitz

5 Zjistěte informace o těchto místech a pojmech: Dlouhé Stráně - Přečerpávací vodní elektrárna budována od roku 1978, do provozu uvedena až v roce 1996. Mnohé její objekty jsou ukryty pod zemí, samotná zatopená plocha je pak ohleduplně začleněna do okolní přírody. Svatý Kopeček – Svatý Kopeček u Olomouce, poutní místo s barokním chrámem Navštívení Panny Marie. Hranická propast - nejhlubší propast ve střední Evropě v nevelkém krasovém území Hranický kras. Na dně je "bezedné" jezírko, dosud změřená hloubka dosahuje 329,5 m, sestoupit až na dno se dosud nikomu nepodařilo. Praděd - nejvyšší hora Hrubého Jeseníku a pátá nejvyšší hora České republiky. Na vrcholu stojí 162 m vysoký televizní vysílač. Sloup Nejsvětější Trojice - v Olomouci, velkolepý monument z let 1716-1754. Tzv. morový sloup. Zařazen na seznamu UNESCO. Otto Wichterle - rodák z Prostějova, významný vědec, vynálezce kontaktních čoček. Olomoucké tvarůžky - sýr, vyrábí se jen v ČR a pro svou jedinečnou chuť jsou vyhledávanou pochoutkou i mezi turisty. Vincenz Priessnitz - položil tak základy hydroterapie, je zakladatelem světoznámých lázní Jeseník.

6 Závěrečné shrnutí Ze sníženin na jihu (Hornomoravský úval, Moravská brána) se terén zvyšuje do hornatin (Jeseník, Oderské vrchy, Rychlebské hory). Centrum osídlení leží v hustě zalidněné Hané (Olomouc, Prostějov, Přerov atd.), která má vynikající podmínky pro zemědělství. Z průmyslu je nejdůležitější: textilní, strojírenský a potravinářsky.

7 Zlínský kraj Jedná se o nejvýchodněji položený okres v ČR v oblasti Karpat. Jsou zde dvě etnická centra- Valašsko a Slovácko. Hlavním centrem je město Zlín /Gottwaldov/, které je baštou obuvnického průmyslu ve spojení se jménem Tomáše Bati. Kraj je třetí nejmenší v ČR a je tvořen 4 okresy- Kroměříž,Uherské Hradiště,Vsetín,Zlín. Průmysl je zde především strojírenský, dřevozpracující, chemický a potravinářský. Ze zemědělství je důležité pěstování obilnin, ovoce/ Vizovice/ a vinné révy. Je zde řada historických památek /Velehrad,Valašský skanzen,Pustevny, Kroměříž/

8

9 Doplňte do mapy chybějící informace 1-Otrokovice, 2-Kroměříž, 3-Uh.Hradiště, 4-Uh. Brod, 5-Napajedla, 6- Luhačovice, 7-Holešov, 8-Bystřice p. Hostýnem, 9-Vsetín, 11-Valašské Meziříčí, 12-Rožnov pod Radhoštěm, 13-Brumov-Bylnice, 14-Vizovice 970-Velká Javořina, 911-Velký Lopeník, 1019-Malý Javorník, 918-Radhošť, 735-Hostýn, 587-Brdo A-Chřiby, B-Bílé Karpaty, C-Moravskoslezské Beskydy, D-Javorník, E- Dolnomoravský úval, F-Hornomoravský úval Vlára Olšava Dřevnice Vsetínská Bečva Rožnovská Bečva Morava Buchlov Velehrad

10 Zjistěte informace o těchto místech a pojmech: Skanzen Rožnov p. Radhoštěm Tomáš Baťa a Jan Antonín Baťa Jelínek Velehrad Thonetka Svatý Hostýn Jízda králů

11 Zjistěte informace o těchto místech a pojmech: Skanzen Rožnov p. Radhoštěm - nejstarší a největší, nejznámější skanzen a Valašské muzeum v přírodě (1925). Tomáš Baťa a Jan Antonín Baťa - Tomáš Baťa (1876-1932) a Jan Antonín Baťa (1898-1965), zakladatel světoznámé firmy, jeden z největších podnikatelů své doby a jeho nevlastní bratr, který v díle úspěšně pokračoval. Jelínek – tradiční výrobce slivovice z Vizovic. Velehrad - významné poutní místo s prvním cisterciáckým klášterem na Moravě (založený 1205) a pětilodní bazilikou Nanebevzetí Panny Marie. Thonetka - Slavná židle Thonetka č. 14 z ohýbaného dřeva, známá po celém světě a vyráběna v Bystřici pod Hostýnem. Svatý Hostýn - nejnavštěvovanější poutní místo na Moravě, po Velehradu též nejpamátnější. Jízda králů - unikátní lidová tradice ve Vlčnově, která nemá ve světě obdoby.

12 Přiřaďte k městům jejich charakteristiku Zlín Otrokovice Napajedla Uherské Hradiště Uherský Brod Staré Město Rožnov p. Radhoštěm Kroměříž Bystříce p. Hostýnem Holešov Barum (výroba pneumatik) Fatra (výrobce plastů) TON (ohýbaný nábytek), poutní místo Muzeum Velkomoravské říše, výroba barev NESTLE-SFINX (výroba cukrovinek), meteorologická stanice Arcibiskupský zámek, květná zahrada Obuvnický průmysl, Baťa, Mezinárodní festival pro děti a mládež Zbrojovka, muzeum J.A. Komenského Letní filmová škola, výroba letadel (Let Kunovice) Skanzen, Elektrotechnický průmysl

13 Přiřaďte k městům jejich charakteristiku Zlín - Obuvnický průmysl, Baťa, Mezinárodní festival pro děti a mládež Otrokovice - Barum (výroba pneumatik) Napajedla - Fatra (výrobce plastů) Uherské Hradiště - Letní filmová škola, výroba letadel (Let Kunovice) Uherský Brod - Zbrojovka, muzeum J.A. Komenského Staré Město - Muzeum Velkomoravské říše, výroba barev Rožnov p. Radhoštěm - Skanzen, Elektrotechnický průmysl Kroměříž - Arcibiskupský zámek, květná zahrada Bystříce p. Hostýnem - TON (ohýbaný nábytek), poutní místo Holešov - NESTLE-SFINX (výroba cukrovinek), meteorologická stanice

14 Závěrečné shrnutí Zlínský kraj má nejúrodnější část podél řeky Moravy (Horno a Dolnomoravský úval). V průmyslu dominuje gumárenství (Otrokovice, Zubří), zpracování plastů (Napajedla, Chropyně), kožedělný průmysl (Zlín, Slavičín) a strojírenský průmysl (Uherské Hradiště, Uherský Brod, Zlín, Vsetín) atd. Problém je nedostatečné dopravní napojení na dálniční síť.


Stáhnout ppt "Olomoucký a Zlínský kraj územní jednotka Střední Morava Olomoucký kraj - hlavním střediskem oblasti je univerzitní město Olomouc, kde je sídlo Nejvyššího."

Podobné prezentace


Reklamy Google