Česká republika a Evropská unie. ČR na cestě do EU n 1988 - Dohoda o obchodu průmyslovými výrobky mezi ČSSR a EHS n 1990 - Kooperační dohoda mezi ČSFR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Na cestě k Lisabonské smlouvě …
Advertisements

Kandidátské země do EU Chorvatsko Turecko Makedonie Island.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_242_Členské státy EU AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Evropská hospodářská a měnová unie
Evropa na rozcestí Milena Vicenová ČZU Praha,1. listopad 2013.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
EVROPSKÁ UNIE Mapa Evropské unie po posledním rozšíření v roce 2007
Česká republika v Evropské unii
Česká republika a Evropská Unie
Evropská unie.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
KOMBI Obsah shrnutí: Důvod vzniku a cíle evropské integrace
PRÁZDNINOVÝ TEST NEJEN NA CESTY PO EVROPĚ Na prázdniny pro vás redakce Evropských zpráv připravila vědomostní test. Každý týden budeme uveřejňovat 10 otázek,
Ministerstvo zahraničních věcí ČR VÝSLEDKY JEDNÁNÍ KODAŇSKÉHO SUMMITU.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
Historie, instituce, smlouvy
Historické milníky evropského práva
Strukturální fondy a Fond Soudržnosti EU. Struktura kursu Legislativní a institucionální rámec Legislativní a institucionální rámec SF a CF – Agenda 1999.
EU.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Základy společenských.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Světová ekonomika OPF 1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 9. Světová ekonomika OPF 2 1) Charakteristika 2) Vývoj EU 3) Maastrichtská kriteria 4) Orgány EU 5) Rozpočet.
Kiriakovský Michal Tlustá Monika. obecně  musí se jednat o stát ve smyslu mezinárodního práva  musí se jednat o evropský stát  stát musí uznávat.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
EVROPSKá UNIE.
Evropská unie.
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Členství ČR v EU Ratifikační fáze rozšíření. Odezva Kodaňského summitu úleva z ukončení vyjednávání není ale úplně vyhráno- pořád hodně práce musí začít.
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Právo EU - úvod Prezentace VŠFS 2015.
EVROPSKÁ UNIE.
Monika Matysová.  Belgie  Nizozemsko  Lucembursko  Itálie  Francie  Německo.
Společná obchodní politika EU
Členství ČR v EU Ratifikační fáze rozšíření. Odezva Kodaňského summitu úleva z ukončení vyjednávání není ale úplně vyhráno- pořád hodně práce musí začít.
1 ČR na cestě do EU PHARE (Mad, Pol) ČR od r / asociační dohoda ES s ČSFR, Maďarskem a Polskem Rozdělení ČSFR - nová asociační dohoda.
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
Strukturální fondy a Fond Soudržnosti EU. Struktura kursu Legislativní a institucionální rámec Legislativní a institucionální rámec SF a CF – Agenda 1999.
Hospodářská politika Téma 2 Evropská integrace. Evropská integrace Historie „společné“ Evropy Instituce EU.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE přednáška Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 10,30 – 12,00.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Historie evropské ekonomické integrace.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE 1. přednáška Ing. Martina Šudřichová
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek : ESUO - EHS - Euratom ► Po druhé světové válce vzniklo zcela nové uspořádání, které do té doby nemělo.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
EU - Hlasování kvalifikovanou většinou Berger Erik
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
16. prosince 2015 Jednání Rady vlády pro národnostní menšiny.
Rozšiřování eurozóny Evropská měnová integrace. Vstup zemí SVE do EU - historické milníky n 12/ asociační dohody (evropské) s Pol, Maď, ČSFR (prozatímní.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Jakub Charvát, Ph.D.; PhDr. Jan Outlý, Ph.D.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Česká republika a Evropská unie
zpracovaný v rámci projektu
Dějiny EU Mgr. Vladimír Velešík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
EVROPSKÁ UNIE Hlavní orgány (11)
EVROPSKÁ UNIE. EVROPSKÁ UNIE VLAJKA – 12 zlatých hvězd – původní počet členů - nyní symbol jednoty a harmonie.
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Česká republika a Evropská unie

ČR na cestě do EU n Dohoda o obchodu průmyslovými výrobky mezi ČSSR a EHS n Kooperační dohoda mezi ČSFR a EHS a EURATOMEM n ČSFR v systému celních preferencí n 16. prosinec asociační dohoda mezi ES a ČSFR

ČR na cestě do EU (2) n 4. října podpis Evropské dohody n 1. únor Evropská dohoda vstoupila v platnost n zřízen vládní i parlamentní výbor přidružení n dohoda postupně doplňována dodatkovými protokoly

ČR na cestě do EU (3) n červen Kodaňská kritéria pro vstup nových zemí –- politická –- hospodářská –- ostatní závazky n červen Evropská rada schválila Bílou knihu - účast na PHARE

ČR na cestě do EU n červenec Agenda 2000 n březen zahájena negociační jednání n pravidelné hodnotící zprávy n Národní program pro přípravu ČR na členství v EU n referenční datum

ČR na cestě do EU (4) n Screening národní legislativy n 31 kapitol acquis communautaire n podklady pro negociační jednání n hodnotící zprávy n překlady práva ES/EU

ČR na cestě do EU (5) n 13. prosinec Kodaňský summit Evropské rady n podpis smlouvy o přistoupení n ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko, Slovinsko, Estonsko, Lotyšsko, Litva, Kypr, Malta n referenční datum - květen 2004

Institucionální rámec n ČR získá nárok na zastoupení: n - v Radě EU (5 hlasů; od 1. listopadu hlasů) n - v Komisi EU - jeden komisař n - v Evropském parlamentu (24 poslanců) n - v ESD - jeden soudce

Volby a referendum n červen referendum o vstupu ČR do EU (č. 515/2002 Sb.) n znění otázky: „"Souhlasíte s tím, aby se Česká republika stala podle smlouvy o přistoupení České republiky k Evropské unii členským státem Evropské unie?" n opakované referendum - nejdříve po dvou letech

Volby a referendum (2) n červen volby do Evropského parlamentu n poměrný volební systém n jediný volební obvod n 24 poslanců n právo volit a být volen v obecních volbách

Referenda v kandidátských zemích

Předchozí referenda