Žárovka Tepelný zdroj Zdrojem světla je wolframový drát, který má veliký odpor a vysokou teplotu tání (3200 °C) Při přivedení el. proudu se drát zahřeje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Petr Pavelka Datum: Ročník: 9.
Advertisements

Vedení elektrického proudu v látkách
Žárovka vs. Úsporná zářivka
Teplotní zdroje světla
ELEKTRICKÝ PROUD.
Vedení elektrického proudu v plynech
Fyzika Zdroje světla.
Teplotní zdroje světla
OPTIKA ZDROJE ELEKTROMAGNETICKÉHOZÁŘENÍ
Osvětlení motorových vozidel
Vedení elektrického proudu v plynech
Elektrický obvod I..
Žárovky.
ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Zahřívání vodiče při průchodu
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
Ngo Anh Tuan, 4.C.  Za obvyklých podmínek jsou plyny nevodivé  Obsahují jen malý počet elektricky nabitých částic – iontů.  Množství iontů lze určitými.
Elektrický proud v látkách
Vzácné plyny.
Vedení elektrického proudu v plynech
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhElektrický proud.
Elektrické spotřebiče
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_03 Tematická.
Výbojové zdroje světla
Výbojové zdroje světla
Vodivost látek.
Elektrický proud v plynech
KATODOVÉ ZÁŘENÍ.
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Elektrický proud v kapalinách a plynech
Ionizační energie.
IONIZACE PLYNŮ.
ELEKTRICKÝ PROUD V LÁTKÁCH
ELEKTRICKÝ PROUD V PEVNÝCH LÁTKÁCH
P L A S M O V Á L A M P A.
Monitory Plazma – OLED - SED
Světlo.
Vedení proudu v plynech
Vedení proudy v plynech
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
Šíření tepla Dominik Pech Olina Křivánková Sabina Mrázková
Zdroje světla.
Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum ověření ve výuce: Ročník:
MĚŘENÍ LED RNDr. Zuzana Karafiátová MĚŘENÍ LED Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření:
VY_52_INOVACE_04_12_LEZB Zbyněk Lecián Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Zářivková svítidla 1.
ZÁŘIVKOVÁ SVÍTIDLA Autor: Pavel Porteš Jsou to nízkotlakové trubice plněné rtuťovými parami, v nichž se ultrafialové záření výboje mění vrstvou luminoforu.
Vedení elektrického proudu v polovodičích. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Výboje v plynech Jana Klapková © 2011 VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH.
07 ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH VY_32_INOVACE_07 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: H třída: 6. předmět: Fyzika anotace: Objasnění nového.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Moderní obrazovky Moderní obrazovky.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Výbojková svítidla.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Elektromagnetické záření. Elektromagnetická vlna E – elektrické pole B – magnetické pole Rychlost světla c= m/s Neviditelné vlny, které se.
Fotodioda Nina Lomtatidze
Doutnavka.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_45_Hraj
Elektrický proud v plynech
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Vedení el. proudu v plynech TÉMATICKÝ.
VY_32_INOVACE_ Optické snímače
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
Teplotní zdroje světla
Fyzika 2.D 17.hodina 01:06:36.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vedení el. proudu v plynech (za normálního tlaku)
Teplotní zdroje světla
IONIZACE PLYNŮ.
Transkript prezentace:

Žárovka Tepelný zdroj Zdrojem světla je wolframový drát, který má veliký odpor a vysokou teplotu tání (3200 °C) Při přivedení el. proudu se drát zahřeje (2000-2600 °C) a rozzáří se, žárovka svítí.

Zářivka Skleněná trubice se dvěma elektrodami, v níž je plyn (rtuťové páry a argon) Povrch trubice je pokryt luminoforem, což je látka, která pohlcuje ultrafialové záření a propouští pouze viditelné světlo pro člověka, zářivka svítí. Ultrafialové záření vzniká doutnavým výbojem mezi dvěma elektrodami. Doutnavý výboj je způsoben zrychleným pohybem elektronů v el. poli a vracením se atomů do normálního stavu.

Rozdíly Žárovka Zářivka Účinnost přeměněné energie na světlo je velice malá. Zářivka Účinnost přeměněné energie na světlo je mnohonásobně větší než u žárovky (až 10x). Dalším světelným zdrojem jsou LED světla, které mají ještě větší účinnost přeměny na světlo než zářivky a tím nižší spotřebu elektrické energie.