Franz Kafka Český jazyk a literatura Autor: Mgr. Pavel Gajdošík

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 židovský původ  dva bratři zemřeli v dětství, tři sestry zemřely v koncentračním táboře  narodil se na Starém Městě v Praze  se svým otcem nevycházel.
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:
ŠKOLA NA PŘELOMU 17. A 18. STOLETÍ JAN AMOS KOMENSKÝ
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_352_Karel Ditters AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/15/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Portréty literárních osobností světové literatury
Český spisovatel, novinář,
KAREL ČAPEK.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_483_Život a dílo Aloise Jiráska AUTOR: Mgr. Martina Ringová.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_726_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_733_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Portréty literárních osobností světové literatury.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ladislav Fuks životopis, romány,
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
PAMÁTKY PRAHA.
VY_32_INOVACE_3D.9.01 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Portréty literárních osobností světové literatury.
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA FRANZ KAFKA
Portréty literárních osobností světové literatury.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Leo Rosten životopis, charakteristika.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Mark Twain životopis, romány,
Albert Camus Barbora Vaňková.
Michail Šolochov (1905 – 1984).
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
Portréty literárních osobností světové literatury
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1860_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Josef Dobrovský Mgr. Ludmila Růžičková.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_465_PRVNÍ_HABSBURKOVÉ_NA_ČESKÉM_TRŮNĚ
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Existencialismus výklad pojmu, spisovatelé.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Německá literatura 20. století Heinrich.
Středověk - opakování Autor: Mgr. Martina Fišerová Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Staré pověsti české Alois Jirásek
Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
FRANZ KAFKA PROMĚNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jakub Tůma. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ JAZYK
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_20   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: Základní škola Netvořice
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ČESKÝ JAZYK
Název školy: Základní škola Netvořice
Franz Kafka Zdeňka Faltusová Septima 2009/2010
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ JAZYK
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola Netvořice
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Franz Kafka Český jazyk a literatura Autor: Mgr. Pavel Gajdošík Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/34.0488 Český jazyk a literatura Franz Kafka Autor: Mgr. Pavel Gajdošík

Franz Kafka (narozen 3. července 1883 v Praze, zemřel 3 Franz Kafka (narozen 3. července 1883 v Praze, zemřel 3. června 1924 v sanatoriu u Vídně ) Nejslavnější reprezentant pražské německé literatury Nejčastěji analyzovaný a interpretovaný autor světové literatury 20. století Franz Kafka v roce 1906, autor: Atelier Jacobi

Příčiny Kafkovy slávy jeho geniálně mnohoznačná díla provokují čtenáře i experty ke stále novým pokusům o výklad každá věta jako by volala po interpretaci, nabízí jich nekonečný počet, ale Kafka nikdy nevyšle signál, která je správná hlavně v 50. a 60. letech se stal dlouho po své smrti čtenářskou módou a senzací, ale jeho nejlepší povídky a 3 nedokončené romány patří k nezpochybnitelným vrcholům světové literatury dodnes patří k „povinné četbě“ každého jen trochu intelektuálně založeného člověka, který nechce být ve vzdělaných kruzích považován za ignoranta

Životopis jeho život byl těsně spjat s historickým centrem Prahy, a proto je Praha pro sečtělé zahraniční turisty dodnes městem Franze Kafky narozen na rohu Staroměstského náměstí, rodiče měli obchod s galaterií v přízemí paláce Kinských, do nějž chodil do německého gymnázia rodina byla židovská a tři sestry později zahynuly v koncentračním táboře doma mluvili německy, česky Franz uměl a češtinu měl prý rád, ale psal důsledně německy na pražské německé univerzitě vystudoval práva, absolvoval povinnou praxi u soudu a pak léta (1908 -1922) pracoval ve „Všeobecné úrazové pojišťovně“ byl to pro něj však jen „Brotberuf“ a za smysl svého života považoval noční psaní

Vliv autorových vlastností na díla do světové války nemusel, protože pojišťovna jej prohlásila za nenahraditelného odborníka třikrát byl zasnoubený, ale nikdy se neoženil, protože se bál, že by v manželství ztratil možnost psát (za své staromládenectví se však styděl) Když u něj byla 1917 diagnostikována tuberkulóza, paradoxně se mu ulevilo, protože rázem měl důvod, proč už se ženit nemusí byl to plachý, nemluvný, přecitlivělý člověk, trpící nespavostí, úzkostmi a nočními můrami svůj vnitřní svět transformoval do geniálně mnohoznačných metaforických příběhů, v nichž zcela ignoroval tradiční požadavek, aby děj prózy byl věrohodný

Poslední Kafkova léta jako autor byl ohromně sebekritický, díla neustále přepisoval a vylepšoval, a snad proto si přál, aby jeho romány byly posmrtně zničeny v některých sám viděl něco „nečistého“ a třeba za „Proměnu“ se snoubence omlouval jako za odporný příběh jeho tuberkulózu zhoršila na podzim 1918 španělská chřipka, nakonec mu TBC napadla hrtan a on v posledních měsících života nemohl mluvit a jen těžce polykal potravu pohřben je na novém židovském hřbitově v Praze-Strašnicích komunisté jeho díla zakazovali jako dekadentní a báli se hlavně románu „Proces“, který mohl vyvolávat asociace s politickými procesy 50. let

Spor o rukopisy, klíčové povídky Kafkovy rukopisy chce dnes Izrael pro svou národní knihovnu, ale Max Brod je na konci války daroval své sekretářce a její dvě dcery se o vlastnická práva se státem Izrael dodnes (2013) soudí rukopis „Procesu“ už v 80. letech prodaly německému literárnímu archivu v Marbachu za 3,5 milionu marek a chtějí prodat i další díla za své průlomové dílo považoval Kafka povídku „Ortel“, kterou napsal za jedinou noc v roce 1912. Do ní totiž zhmotnil svůj vlastní napjatý vztah k despotickému otci a poprvé našel svůj styl v balancováni na hranici reality a šíleného snu s absurdním finále nejslavnější Kafkovou povídkou je však mnohem delší „Proměna“ (1915) považovaná za metaforu odcizení a ztráty komunikace. Třeba nositely Nobelovy ceny G. G. Márquezovi prý otevřela oči k poznání, že psát lze i jinak než tradičně

Amerika Nejranějším a nejtradičnějším ze tří Kafkových nedokončených románů je „Nezvěstný“ (psán 1911 – 1914), vydaný ale Maxem Brodem pod komerčnějším titulem „Amerika“ sedmnáctiletý mladík Karel Rossman je rodinou po skandálu poslán do Ameriky, kde po konfliktu s bohatým newyorkským strýcem skončí na dně společnosti jako propuštěný liftboy a bitý sluha dvou podivných tuláků od nich utíká do divadla v Oklahomě, ale jeho další americká dobrodružství už Kafka nedopsal

Proces opravdu geniální je ale až druhý Kafkův román „Proces“ (psaný 1914 – 1915, ale Maxem Brodem vydaný až 1929) prokurista pražské banky Josef K. je v den svých 30. narozenin zatčen dvěma muži, kteří mu sdělí, že s ním byl zahájen proces považuje to za nedorozumění či špatný žert kolegů, ale postupně zjišťuje, že jde o mrazivou skutečnost a že se de facto nemá jak hájit tajemný soud sídlící téměř na každé půdě totiž nesděluje obvinění a je tak nemilosrdný, že dosáhnout osvobození je vlastně nemožné proces lze jen natahovat, ale rozsudek je nevyhnutelný dílo se skládá z řady působivých epizod (u výslechu, na půdě, v katedrále …) a má dopsán i mrazivý konec (Kafka chtěl jen přidat nějaké kapitoly před něj).

Zámek Nejdelším románem Franze Kafky je „Zámek“ (psán v roce 1922, vydán Maxem Brodem 1926) zeměměřič K. v něm v kruté zimě přichází do vesnice hraběte Westwesta, chce tam nejen pracovat, ale také se tam i usadit, jenže narazí na mocnou zámeckou byrokracii, která tvrdí, že jeho pozvání byl omyl a on musí zas pryč K. se nechce vzdát, snaží se na zámek proniknout, ale hrabě je nedosažitelný jako Bůh a z jeho úředníků mají vesničané až posvátný strach dílo bývá vykládáno nábožensky jako metafora marné snahy o dosažení spásy, ale i světsky jako metafora totalitních režimů a strachu z nich, kterým se obyčejní lidé sami paralyzují z poznámek Kafky víme, že zeměměřič měl ve vsi umřít a až na smrtelné posteli dostat zprávu, že se mu tedy povoluje ve vesnici pracovat a žít

Použité zdroje 1) Franz Kafka. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-09-08]. Dostupné z: http://de.wikipedia.org/wiki/Franz_Kafka 2) KAUTMANN, František. Die Welt Franz Kafkas. Praha: Academia, 1996. ISBN 80-200-0595-1 3) KAFKA, Franz. Das Schloss. Berlin: Suhrkamp Verlag, 1996. ISBN 3518390651 4) KAFKA, Franz. Povídky. Praha: Odeon, 1990. ISBN 8020701788 7. září 2013